Cepte rekabetin kızışacağını söyleyen Tayfun Acarer, abonelik karşılığı ücretsiz cep telefonu verilmesi uygulamasının Türkiye'de de görülmeye başlanacağını söyledi.
Abone olTelekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer 2006 yılı içerisinde numara taşınabilirliliğine izin verileceğini, böylece vatandaşların yıllardır kullandığı cep telefonu numarasıyla istediği GSM şirketinden hizmet alabileceğini kaydetti. TK Başkanı Acarer, Avea Genel Müdürü Cahit Paksoy'un, "Herkes numarasıyla istediği şirkete geçsin. Rekabetin önünü açsın. Avrupa'da tek komünist ülke Türkiye kaldı" şeklindeki sözlerine karşılık olarak da "Bir çalışma yapıyoruz ve bundan GSM şirketlerinin de haberi var" dedi. Acarer, gündemdeki konularla ilgili sorularımızı cevapladı. İşte Acarer'in konuşmasından başlıklar:
Herkes ödeyeceği parayı bilecek
Numara taşınabilirliğine biz karşı değiliz ama söylenildiği kadar da basit değil. Bu konu TK'da uzun süredir çalışılan bir konu. Birkaç model üzerinde çalışılıyor. Bizim için en önemli olay tüketicinin mağdur olmamasıdır. Vatandaş hangi operatörü aradığını ve ne kadar ücret ödeyeceğini bilmeli.
Rekabet artacak, fiyatlar düşecek
Avrupa'da çok uygulanan Türkiye'de örneği olmayan bir model var: Abonelik karşılığı cep telefonunun ücretsiz verilmesi. Numara taşınabilirliliğine geçilmesi ve sistemin oturmasıyla bu model de Türkiye'de kullanılacaktır.
Cepteki vergiden herkes şikayetçi
Özel İletişim Vergisi'nin yüksekliğinden herkes şikayetçi. Biz şikayetçiyiz, Ulaştırma Bakanlığı şikayetçi, tüketici şikayetçi. Oranları indirilmeli.
Telefon ithalatına 20 milyar dolar gitti
Türkiye'deki cep telefonlarının tamamına yakını yurtdışından geliyor. Türkiye'de üretilen oran binde bir bile değil. Bu çok önemli bir olay, sadece montajı bile yapılsa ekonomiye önemli bir katkı sağlar. Şu ana kadar kullanılan cep telefonu sayısı 10 yıllık süreçte 70-80 milyon civarında. Ortalama 250 dolardan, 20 milyar dolar, iyimser bir rakamla 15 milyar dolardan bahsediyoruz. Bu az değil. Türkiye'nin ödediği 15 milyar dolar sadece makineye ödenen para. Biz bir cep telefonunu ne kadar uzun kullanırsak o kadar az dövizi dışarı ödeyeceğiz.
'Dinleme yapmak' bizim işimiz değil
İletişim Başkanlığı dinlemeyecek TK bünyesinde kurulan İletişim Başkanlığı yeni bir dinleme birimi değil. Yapılacak dinlemenin hukuksal zemine oturmasını sağlayacak, yasalara uygunluğunu denetleyecek. Kim kimi neden dinledi, ne zaman dinledi, ne kadar dinledi? Yani dinlemeyi yapacak kurum Başkanlık'a başvuracak, ileri sürülen gerekçe yasalara uygunsa izin verilecek. Başkanlık kendisi dinleme yapmayacak.
Avrupa'da '0' euroya telefon
Bedava cep telefonu kampanyaları Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılıyor. T-Mobile (Almanya), Orange (Fransa), Vodafone (İngiltere), Telefon İtalia, Telenor Mobile (Norveç) gibi operatörler, Alcatel, Samsung, Motorola, Nokia gibi değişik marka telefonları hat alan müşterilerine bedava veriyorlar. Cep telefonu kullanım sözleşmeleri genellikle 12 veya 24 ay süreli olarak yapılıyor. Örneğin Almanya'da Talkline isimli bir firma, Vodafone hatlı Samsung SGH-D500 cep telefonunu, 24 ay abone olan müşterilerine bedava veriyor. Üstelik 360 bedava SMS ve 6 ay temel vergi istisnası ile birlikte.
Sayıştay'dan bedava cep konuşmasına yasak geldi
Sayıştay, bakanlıkların özel kalem müdürleri, basın müşavirleri, danışmanları ve dış ilişkiler dairesi başkanlarının, cep telefonu faturalarının devlet tarafından ödenmesine yasak koydu. Sayıştay, bu görevleri yürütenlerin cep telefonu ile yaptıkları konuşmaların fatura bedellerinin devlet bütçesinden değil, kendi ceplerinden ödenmesi gerektiğini hükme bağladı. Sayıştay kararında 1050 Genel Muhasebe Kanunu'nun 7. maddesinde, "Devlet gideri bütçe içinde, devlet adına yapılan veya özel bir kanunla yapılması öngörülen bir hizmet ve husus karşılığı olmak üzere devletin zimmetinde gerçekleşen borçtur" hükmünün bulunduğu hatırlatılarak, cep telefonu faturalarının devlet tarafından ödenebilmesi için bir düzenlemenin bulunması gerektiği kaydedildi. Sayıştay'ın kararında, bu hususlara uymayan cep telefonu tahsisleri için yapılan ödemeler ile limiti aşan ödemelerin kantin, vakıf, dernek ve benzeri kaynaklardan karşılanmayacağı vurgulandı.
Haber: Hamdi Ateş
Kaynak: