Cep telefonu televizyon olacak
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "yakınsama"yı anlattı. Artık bir cep telefonu televizyon olacak. Dahası da var.
Abone olTürkiye Bilişim Derneği tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen Bilişim'08 Kurultayı'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve GSM şirketlerinin üst düzey yöneticileri katıldı.
CEP TELEFONU TELEVİZYON
Kurultayın açılış konuşmasını Bakan Binali Yıldırım yaptı. Etkinliğin ana teması ise "yakınsama"ydı. Yıldırım, bunu şöyle açıkladı;
''Diyelim ki fiberoptik bir alt yapıdan televizyon yayını, ses nakli, görüntü veri gönderme işini yapabileceksiniz. Aynı şekilde bir cihazı altyapısı fark etmeden çok amaçlı olarak kullanabileceksiniz. Bir cep telefonunu, yerine göre televizyon olarak, ses iletişimi yapan bir araç olarak kullanacaksınız veya bilgi ulaştırmak için kullanabileceksiniz. Böylece teknolojinin gelişmesiyle birlikte herşey birbiriyle iç içe giriyor.''
30 MİLYAR DOLARLIK CİRO
Gelişen teknolojiyle birlikte mevzuatların yeniden düzenlemesi gereğine işaret eden Bakan Yıldırım, ''Artık gelişmiş ülkelerin bir çoğunda RTÜK ve Telekomünikasyon Kurumu birleştiriliyor. Çünkü artık yaptığı işler, fonksiyonları iç içe girmeye başladı'' dedi.
Bilgi iletişim teknolojilerinin 2003'ten bu yana hızla ilerlediğini dile getiren Yıldırım, sektörün 2002'de 8 milyar dolar olan cirosunun bugün 30 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti.
YÜZDE 20 HIZLA UÇUŞ
Yıldırım, Türkiye'nin yüzde 6.5 kalkınma hızı ortalamasına sahip olduğunu, bilgi iletişim teknolojilerinde ise yüzde 20'nin üzerinde bir ilerlemenin gerçekleştiğini belirterek, ''Bu da gösteriyor ki bu sektör artık bir yaşam alanı haline geldi'' diye konuştu.
SEKTÖRE AR-GE DESTEĞİ
Ylıdırım, bilgi iletişim teknolojilerindeki gelişmelere ayak uyduracak yasal düzenlemeler hakkında bilgi verirken, geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Elektronik Haberleşme Kanunu'na değindi.
Kanunla birlikte bilgi iletişim alanındaki AR-GE faaliyetlerinin destekleneceğini ifade eden Yıldırım, BTK'nın bireysel ve kurumsal girişimcilere AR-GE desteği vereceğini bildirdi.
4 MİLYON BİLGİSAYAR
Bakan Yıldırım, 2003'te genişbant internetin olmadığını ancak şu anda 6 milyon abone bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'deki toplam bilgisayar sayısının 4 milyona ulaştığını ve internet hızının 4-5 kat yükseldiğini kaydeden Yıldırım, ''İnternet yaygınlaştıkça aynen ilaç gibi yan etkileri oluyor. Bunlardan toplumumuzu, özellikle çocuklarımızı ve gençleri korumamız lazım" dedi.
E-DEVLET ARALIKTA
Yıldırım, TÜRKSAT'ın e-devlet çalışmalarını bitirdiğini ve Aralıkta bu hizmetin başlatılacağını anlatarak, hizmetlerin 20 kalemde verileceğini belirtti.
Bu sayede bürokratik devletten elektronik devlete geçişin gerçekleşeceğini bildiren Yıldırım, ''Tek kapıdan bütün adreslere ulaşma imkanına sahip olacağız. Böylece vatandaş bürokrasi ile yüzyüze gelmeden işini görebilecek hale gelecek. Bugüne kadar herşeyi eleştirdik, artık e-leştiriyoruz'' dedi.