BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep telefonu kullanıcılarına iyi haber

Güneş enerjisinden elde edilen elektrikle cep telefonu, dizüstü ve tablet bilgisayarları kullanılabilecek.

Abone ol

Avustralyalı bilim adamları, yedi yıllık çalışmanın sonucunda mobil cihazların hesap makineleri gibi güneş enerjisiyle çalışabileceğini duyurdu.

Güneş enerjisi alanında çalışma yapan Melbourne Üniversitesi, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) Bilim ve Endüstri Araştırması Topluluğu ve Monash Üniversitesinden bilim adamları fotovoltaikler üzerine yaptıkları araştırma sonucunda, bu yöntemle elde edilen elektriğin cep telefonu, dizüstü ve tablet bilgisayarları çalıştırmak için kullanılabileceğini açıkladı.

Projenin uygulayıcılarından Dr. Fiona Scholes'un Avusturalya devlet  haber kanalı, ABC News'e yaptığı açıklamada, güneş enerjisiyle çalışan organik güneş pilleri, üç boyutlu yazıcıdan çıkarılıp taşınabilir cihazlar üzerine entegre edilerek cihazların elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

ODTÜ KONU ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Organik güneş hücreleri, güneşten gelen ışığı panel içerisinde birtakım işlemlerden geçirerek, elektrik enerjisine çeviriyor. Türkiye'de biz de araştırma-geliştirme kapsamında bunun üzerine yıllardır çalışıyoruz" dedi.

Çalışmanın güneş enerjisinin günlük hayattaki kullanımıyla ilgili bir örnek veren Turan, yakın zamanda kıyafetlerin üzerinde, askeri üniformalarda ve çatı gibi zeminlerde de kullanılabileceğini vurguladı.

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çırpan da mevcut güneş enerjisi sistemlerinin güneş ışığını yüzde 8 verimle elektrik enerjisine çevirdiği söyledi ve bu teknolojinin oranının yüzde 15'e vardığında, Türkiye’deki mobil cihazlarda da kullanılabileceğini ifade etti.

Çırpan, güneş enerjisini etkili kullanan Japonya, ABD, Almanya gibi ülkelerin bu teknolojiden en fazla verim elde eden ülkeler olduğunu ifade ederek, Türkiye'de ise deneysel boyutta çalışmaların yürütüldüğünü, günlük hayata uygulama konusunda da çalışmalarının devam etiğini aktardı.