BIST 9.643
DOLAR 34,57
EURO 36,25
ALTIN 2.969,02
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep telefonları sır tutamıyor

Daha üst model bir telefona sahip olmak için sattığınız eski telefon, sırları ortaya çıkarıyor.

Abone ol

Size özel tüm bilgiler cep telefonlarınızın içinde saklı ve o bilgileri silmek sanıldığından daha zor.

İkinci el telefon satıcıların en çok kullandığı metodlardan biri de telefonları satmadan önce sıfırlayarak size özel bilgilerin yayılmasını önlemek.

Fakat bu teknolojik bilgiler, internette gayet ucuza bulunabilen bilgisayar yazılımlarıyla tekrar ele geçirilebiliyor.

ABD'de 'Trust Digital' adlı bir şirket sattığı telefon güvenlik malzemelerini test etmek için yaptığı araştırmada, telefondaki komutları izleyerek silinen bilgilerin tekrar elde edilebileceğini ortaya çıkardı.

Şirketin yaptığı araştırmada 10 farklı telefondan ele geçirilen bilgiler arasında, bir şirketin milyon dolarlık federal ulaşım sözleşme planı, ticari e-mailler, yasak aşklar, banka hesapları ve şifreler bulunuyor.

Uzmanlar, tüketiciler arasında eski telefon satışının yaygın olduğunu ve telefonların modelini yükseltmek için tüketicilerin bu işlemi yaklaşık her 18 ayda bir yaptıklarını belirtiyor.

En çok tercih edilenler de tehlikede

'Trust Digital'in araştırmasında kullandığı 10 telefonun en çok tercih edilen modeller olduğu ve tüm modellerde bilgilerin, dijital fotoğraf makinesi ve müzik çalarlarda da bulunan, 'flash' hafıza çiplerinde saklandığı belirtildi.

Ucuz ve dayanıklı olduğu vurgulanan çiplerden, bilgilerin bir daha ulaşılamayacak şekilde silinmesi ise zaman alıyor.

'Treo' model telefonların üreticisi olan Palm Inc., internet sitesine koyduğu 'zero out reset' yöntemiyle telefonlarındaki bilgilerin tekrar elde edilemeyecek şekilde silinmesini sağlıyor.

Şirketin 'zero out reset' yöntemini uygulamak için kapama tuşuyla beraber aynı anda üç tuşa daha basılması gerekiyor. Bu yöntem için bir kişinin daha yardımına ihtiyaç duyulduğunu belirten şirket yönetcileri, bunun bilerek kazayla oluşabilecek silmeleri önlemek için yapıldığını açıkladı.

'Trust Digital' teknoloji uzmanı Norm Laudermilch da hırsızlar ve hackerlar için gerekli aletlerin her yerde olduğunu ve bilgileri geri getirmek için profesör olmaya gerek olmadığını söyledi.

Bazı kullanıcılar endişeli

'Treo' model telefonunu Palm'ın uyardığı yöntemle silmeden satan Dean Olmstead, endişeli olduğunu ve telefonunun iyi bir insana gitmiş olmasını umduğunu belirtti.

Telefonundaki bilgileri tamamen silmeden satan Martin Albuquerque ise "insanların dörtte üçünün bu gibi şeyleri hiç düşünmediğine inanıyorum" dedi.

Bugüne kadar kollektif bir ajanlık veya hırsızlık olayıyla karşılaşmadıklarını belirten Trust Digital yetkilileri, tüketicileri uyarırken, ele geçirdikleri kişisel bilgileri de şirketin iletişim ağına bağlı olmayan bir bilgisayarda saklı tutma niyetinde olduklarını belirtti.