BIST 8.648
DOLAR 34,35
EURO 37,45
ALTIN 3.023,46
HABER /  GÜNCEL

Cep mesajı kafaları karıştırdı

Cep telefonu hırsızlığının önlenmesi için çare olarak gösterilen ‘uyarı mesajı’, sıkıntı doğurdu. Aynı telefona hem ‘kaçak’ hem ‘yasal’ mes

Abone ol

Cep telefonu kaçakçılığı ve kapkaçın önlenmesi için çare olarak gösterilen ‘uyarı mesajı’, sıkıntı doğurdu. Aynı telefona hem ‘kaçak’ hem ‘yasal’ mesajı gelirken, faturasını alan bayiye koştu. Sıkıntının kaynağı ise ilginç; bazı ithalatçılar tek seri numarasıyla binlerce cihaz getirmiş.

Kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınması için abonelere mesaj gönderilmesi uygulaması paniğe yol açtı. Hafta başından itibaren gelen mesajlar, hem abonelerin hem de bayilerin kafasını karıştırırken abone merkezlerinin önündeki uzun kuyruklar gece geç vakitlere kadar bitmek bilmedi. 18 milyon telefonu kapsayan uygulama 13 Aralık’ta bitecek. Bu tarihe kadar telefonuna ‘kaçak’ mesajı gönderilen aboneler, kayıt işlemi yaptırmak zorunda, aksi takdirde ‘cep’leri susacak. Sürenin darlığı bayilerde izdihama ve uzun kuyruklara yol açarken, şimdiye kadar abonelerin yüzde 70’ine mesaj ulaştığı bildirildi. Telekomünikasyon Kurumu, GSM operatörlerinin gönderdiği mesajların aboneler tarafından dikkatli okunması uyarısında bulunuyor. Yeni aldığı faturalı telefona ‘kayıt dışıdır’ mesajı gelen Fuat Özçelik, hem kurumu hem de telefonu aldığı firmayı dava etmeye hazırlanıyor. Operatörler Turkcell, Telsim ve Avea bayilerinin birçoğu kayıt altına alma işlemlerini yapamamaktan şikayetçi. Sektör temsilcileri, yaşanan sıkıntılar sebebiyle 18 milyon telefonun belirlenen sürede sisteme dahil edilmesinin imkansız olduğu görüşünde. Herkes ‘ek süre’ istiyor. Konuyu firma ve tüketici boyutuyla değerlendiren Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği Başkanı Murat Dursun, yaşanan karmaşada 3 farklı kaynaktan gelen mesajların etkili olduğunu belirtiyor. Klonlanmış telefonlara dikkat çeken Dursun’a göre yaşanan problemlerin kaynağı bazı ithalatçıların aynı IMEI numarası ile Türkiye’ye defalarca telefon girişi yapması. Bu şekilde on binlerce cihaz bulunduğunu vurgulayan Dursun, “Vatandaş gereksiz yere 5 YTL yatırmak zorunda kalacağını düşünüyor.” diyor. Dursun, müşteriyle perakendecilerin de karşı karşıya geldiğini belirterek, kayıt işlemlerinin 13 Aralık’a kadar yetişmesinin mümkün olmadığını, ek süre verilmesi gerektiğini savunuyor. Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran da, mağdurların şikayetleri yüzünden iki gündür dernek telefonlarının kilitlendiğini dile getiriyor.

Mesajların gönderilmeye başlanmasıyla birlikte birbirinden farklı sıkıntılar gün yüzüne çıktı. Aynı telefona birden fazla mesaj gelirken, bunların bazısında ‘telefonunuz kaçak', bazısında ‘yasal' denilmesi, ‘sıkıntı nerede?’ sorusunu gündeme getirdi. Faturalı hatlara düşen ‘Cihazınız kayıtlı değildir kaydettirin' içerikli SMS'ler aboneleri çileden çıkarttı. Üç GSM operatörünün farklı yollarla kayıt altına alma işlemi yapması birden fazla hat kullanan abonelerin kafasını iyice karıştırdı. Şimdiye kadar 7 uyarı mesajı alan Hasan Karacı, gelen SMS'lerin hepsinde farklı cihaz numarası (IMEI) yer aldığını belirterek, “Hangisine cevap vereceğimi şaşırdım.” diye yakınıyor. Telefonu kayıt dışı olmasına rağmen mesaj gelmeyenler 13 Aralık'ta cihazlarının kullanıma kapatılmasından endişeli. Kurumun internet sitesinde cihaz kimlik sorgulaması yaptığında kaydını bulamayan Serap Kireç, şimdiye kadar kendisine mesaj gelmediğini belirtiyor ve yetkililerin yeniden bilgilendirme kampanyası düzenlemesini istiyor. Kaçak telefonların kayıt altına alınması sırasında karmaşa yaşayanlardan birisi de Yalçın Keskin. Garantili telefon almasına rağmen bağlı bulunduğu GMS operatöründen ‘Telefonunuz kayıtlı değildir' uyarısı alan Keskin, durumu derhal müşteri hizmetlerine bildirmiş. Müşteri hizmetleri ise Yalçın'ı cep telefonu firmasına yönlendirmiş. “Kontrol sırasında cep telefonumun kayıtlı olduğu, mesajın yanlışlıkla geldiği anlaşıldı.” diyen Keskin, herhangi bir teşebbüste bulunmamış olması halinde 5 YTL ödemek zorunda kalacağını belirtiyor. Mustafa Kozan da, cep telefonuna gelen seri numarasının telefonunun numarasıyla örtüşmemesinden yakınıyor.

Telefon operatörleri ise kayıt işlemlerinde sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını belirtiyor. Telsim yetkililerinin verdiği bilgiye göre, şirket abonelerin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaması için 7046 numaralı pratik bir servisi harekete geçirdi. Bu servise veya şebekenin belirttiği numaraya boş kısa mesaj gönderen abonelerin telefonlarının kayıtlı olup olmadığını tespit etti. Yasal kayıtlı olan cep telefon kullanıcılarını kısa mesaj aracılığı ile bilgilendiren Telsim, kullanıcıların hiçbir şekilde mağdur edilmediğini vurguluyor. Turkcell Kurumsal İlişkiler Başkanı Zuhal Şeker ise abonelerin ağırlıklı olarak hem kısa mesaj göndermeyi hem de müşteri hizmetlerini aramayı tercih ettiği için yoğunluk yaşandığı görüşünde. Şeker, kayıt dışı ve klonlanmış telefonların kayıt altına alınmasıyla ilgili abonelere sürekli bilgilendirme mesajı geçtiklerini kaydediyor.

Yeni uygulamanın iki önemli boyutu olduğunu belirten Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise birkaç milyar doları bulan ekonomik bir yaranın yasayla önleneceğini vurguluyor. Acarer, uygulama sırasında bazı sıkıntılarla karşılaşıldığını, ancak kayıtlara yansıyan 92 bin gasp olayının yasa çıktıktan kısa süre sonra yüzde 80 azaldığını kaydediyor. Sürecin ağır işlediğini ifade eden Acarer, “Tüketiciyi en az mağdur edecek bir yöntem bulmaya çalıştık.” diyor. Kurumun Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, kanunun, ‘uygulaması zor ve zamanı kısıtlı' bir kanun olduğunu belirterek, bu kadar kısa sürede çok sağlıklı ve hatasız bir düzenlemeyi gerçekleştirmenin imkansız olduğunu ifade ediyor. Alkan, gitmesi gereken mesajların yüzde 70'inin gönderildiğini, bu oranın hafta sonuna kadar yüzde 100'e ulaşacağını tahmin ediyor. Mesajların 13 Aralık'a kadar süreceğini belirten Alkan, “13 Aralık'ta mesaj ve kayıt süreci bitmiş olacak. Ondan sonra kayıt altına alınmış tüm cihazları beyaz listeye aktarmış olacağız. Listeye alınmamış olanlar, siyah listede yer alacak ve bloke edilecek.” uyarısında bulunuyor.

Vatandaş ne yapmalı?

‘Cihazınız kayıtlı değil’ mesajındaki seri numarası size aitse gelen mesajlara ‘evet’ yazın. Faturalı hat ise 5 YTL eklenerek veya kontörlü ise 5 YTL’lik kontör kesilerek kayıt altına alınacak.

Telefonu yeni aldınız ve faturalıysa, mesajdaki IMEI numarasıyla telefondaki numarayı karşılaştırın. Tutuyorsa abone merkezinde faturayı gösterip 5 YTL ödemeden kayıt yaptırın.

Aynı cep telefonu için 3 hatta gelen mesajlardan birine cevap verilmesi yeterli.

Telefonunuzu yurtdışından aldıysanız ve ‘kayıtlı değil’ mesajı geldiyse, faturasıyla birlikte abone merkezinde kayıt yaptırabilirsiniz. Fatura yoksa ‘evet’ yazarak cihazınızı kaydettirin.

Telefonunuzun seri numarasını (IMEI) *#06# tuşlarına basarak öğrenebilirsiniz.

HANGİ GSM OPERATÖRÜ NASIL KAYIT ALTINA ALIYOR?

TURKCELL: Cihazı kayıt dışı veya klonlanmış olan abonelerine bir kısa mesaj göndererek, 5 Yeni Türk Lirası yasal kayıt ücretini, hazır kartlı abonelerinin KontörBizden'deki hediye kontörlerinden, faturalı abonelerinin HediyeCell puanlarından düşerek devlete ödüyor.

AVEA: Bazı abonelerin ücretini kendisi karşılıyor. Telefonlarının seri numarasını 9858'e kısa mesaj göndererek veya 9858 sesli cevap sistemini arayanlar 5 yeni lira karşılığında cihazlarını kaydettirebiliyor. Cihazlarına ait faturası olmayan ve cihaz seri numarası kopyalanmış aboneler ise cihazlarının seri numarasını 9858'e kısa mesaj göndererek veya 9858 sesli yanıt sistemini arayarak 5 yeni lira karşılığında cihazlarını kaydettirebiliyor.

TELSİM: Ücretsiz 7046 servis numarasını arayan veya bu numaraya boş mesaj gönderen Telsim, Mycep ve StarCep abonelerine ait cep telefonlarının, kayıtlı olup olmadığı firma tarafından tespit ediliyor. Mesaj gönderen veya bu servisi arayarak sesli cevap sisteminin 'kaydınız olmuştur' cevabını duyan tüm abonelere, 8 Aralık'a kadar SMS ile geri dönülecek. Telsim Cep Param veya hediye kontör kapsamındaki hediye 50 kontör düşüyor. Faturalı abonelerin de 5 Yeni Türk Lira’lık birikim puanından alınıyor.


Telefonuma 'Cihazınız kayıtlı değil' mesajı geldi. Ne yapayım?

*#06# tuşlarına basarak veya internette http://imei.tk.gov.tr/ adresinden IMEI numarasını öğrenin. Gelen mesajdaki numara size aitse herhangi bir işlem yapmayın. Ait değilse ‘hayır’ cevabı yazın. Faturalı hat ise 5 YTL eklenerek, kontörlü ise 5 yeni liralık kontör kesilerek telefonlar kayıt altına alınacak.

Telefonumu yeni aldım ve faturalı. Uyarı mesajı geldi. Ne yapmalıyım?

Gelen mesajdaki IMEI numarasıyla telefondaki numarayı karşılaştırın. Eğer tutuyorsa abone işletme merkezlerine faturayı göstererek 5 Yeni Türk Lirası ödemeden kayıt altına aldırın.

Hatlarımın üçüne de uyarı mesajı geldi. Hangisine cevap vereyim?

Aynı cep telefonu için 3 hattan gelen mesajlardan herhangi birisine cevap verilmesi yeterli oluyor.

Telefonumu yurtdışından aldım, mesaj geldi. Nasıl kaydettirebilirim?

Faturaları olanlar abone işletme merkezlerine götürerek kaydettirebilir. Fatura yoksa 'evet' yazarak kaydettirin.

Bir cep telefonuna birden fazla IMEI numarası neden geliyor?

SİM kart sahibi, birden fazla telefon kullanmış olabilir. Bu telefonlar arasında kaçak olan varsa o sayıda uyarı mesajı gelir. Son kullanılan telefonun seri numarası ile operatörden gelen numaranın karşılaştırılması gerekiyor.

ZAMAN

cep