BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,38
ALTIN 2.839,23
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Cennetteki teşekkür konuşmasına hazır mısın?

Senai Demirci yeni kitabında soruyor: Cennette yapacağın teşekkür konuşmasına hazır mısın?

Abone ol

“Fatiha, dilimize değen en güzel duadır. Açılıştır. Yaratıcı’nın yarattıklarına açılışıdır. Yaratılanların Yaratıcı’ya kendilerini açacağı genişçe bir kapıdır.”

Senai Demirci, Kırk Kapının Kırk Duası’nda Fatiha’nın hecelerine tutunarak kırk dünya halinden kırk kapı açıyor cennete... Bunlar öyle kapılar ki, hepsi de Fatiha üzerinden Allah’la kul, Yaratan ile yaratılan arasındaki o eşitsiz ve eşsiz muhabbeti anlatıyor ve dünyaya gelmiş insanoğlunun açmazlarını elden geçiriyor.

Önce Eşikte duruyor Demirci, “İnsanın varlığı kendinden değildir, ödünç verilmiştir” diyor. Geldiği ilk kapı ise Yalnızlık Kapısı. “Fatiha, bir kelebek kırılganlığındaki varlığını kucaklıyor merhametle... Göğsünü çatlatan dünya çölünde yüzü­ne rahmet yağmuru indiriyor. Kucaklanıyorsun serince. Seni sana anlatıyor Rabbin. ‘Olur böyle şeyler!’ derce­sine.” diyor bu ilk kapıda.

Ve sonra insanın dünya üzerindeki hallerinin, umutsuzluklarının, aldanışlarının, sonu gelmeyen kurumlanmalarının, gafletinin, hasretinin, huzursuzluklarının, alışkanlıklarının, bencilliğinin, savruluşlarının kapılarını aralıyor. Fatiha’yı ve Fatiha’nın davetini nasıl okuyorsa,  hece ve hece iletiyor okura. Ve diyor ki, “Fatiha, çoraklaşan akıl toprağımıza yağmurlar vaat eden anlam göğüdür. Fatiha, anlayışları emziren müşfik annedir. Fatiha, cennet ümidimizin dudağımıza dokunuşudur.”

Senai Demirci ilk kapıdan itibaren, kırk kapıyı insanın üzerine kapanmış kapılar olarak addediyor ve Fatiha’yla açmayı deniyor, açmaya niyet ediyor bu kapıları. Fakat kapılar da O’ndan, açma niyeti de: Biz de Fatiha’nın cennetine buyur edildik. Üzerimize kapanan kapıları Fatiha’nın anlamıyla açmaya niyetlendik. Bize hazırlanan o umulmadık bahçeyi gördük. Bize okuyacağımız bir Fatiha’yı indirmeyi dileyen, Allah’tır. Bizim Fatiha’yı okuyacaklar arasında olmamızı dileyen, Allah’tır! Bu bahçenin şahidi olarak dedik ki: ‘Maşaallah, lâ kuvvete illâ billah...’ Allah dilediği için Allah’tan isteyen olduk. İstememizi dileyenin dileği, vermektir elbet!”

Böylece kırk kapı tek açılıyor. Son kapı Duasızlık Kapısı; Demirci’nin, Fatiha’nın insanın fani ömrünü sahici bir ömrün ümidi yapmak üzere nefeslerimize indiğini söylediği kapı. “Duasın Sen. Yokluktan varlığa açılmış nazenin bir avuç­tan ibaretsin. Fatiha’nın göğsüne yasla dudağını. ‘Kita­bın annesi’nden emzir ümitlerini.”

40kapi_3boyut.jpgSenai Demirci’nin Son Söz’ü ise şöyle: “Sözün özü, bize verileceklerin hepsi Fatiha’da saklıdır. Bir gün bir namazın bir rekâtında okuduğumuz bir Fatiha’daki isteklerimiz bize verilse yeter. Bizi yokluğun dehşetinden alıp kimsenin yapamayacağı iyiliği yapan Rabbimiz, Fatiha ile kendimiz için neyi istemenin hayırlı olduğunu öğretiyor ve istetiyor. Bize vermek istemeseydi, ısrarla istememizi ister miydi? Fatiha, çoraklaşan akıl toprağımıza yağmurlar vaad eden anlam göğüdür. Fatiha, anlayışları emziren müşfik annedir. Fatiha, cennet ümidimizin dudağımıza dokunuşudur. Ne kadar “âmin”imiz varsa, Fatiha’nın dizi dibine emanettir.”

SENAİ DEMİRCİ KİMDİR?

1963’te Samsun’da doğdu. Tıp eğitimi aldı. Kalbinin sızılarını mürekkep edip “ya­zar” olmaya çalışıyor. Ara sıra televizyonda görünür, radyoda duyularsa da, iç görüntüsü ve iç sesinin he­nüz kendince bile görülüp duyulmadığı kanaatinde. Allah’a görünmeye değer, Allah’ın duymasına yakışır haller ve sözler içinde yaşamaktır duası.

Senai Demirci’nin Hayykitap’tan yayımlanan diğer kitabı:

Şükretmek İçin 1001 Küçücük Neden, Temmuz 2014

‘Kırk Kapının Kırk Duası’

Teknik Özellikler

Yazar: Senai Demirci

Yayınevi: Hayykitap - 264

Kategori: Herkes İçin Tasavvuf  - 23

Türü: Tasavvuf

Birinci baskı: Eylül 2014

Sayfa sayısı: 112

Ebat: 13,5 x 21 cm

Fiyatı: 10 TL

ISBN: 978-605-5181-71-0

Barkod: 9786055181710