BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Cengiz Hanın Floridalı torunu

48 yaşındaki Tom Robinson, "Atalarım arasında böyle ilginç biri bulunduğu için gururluyum" diyor

Abone ol

Yüzlerce kadından binlerce çocuk sahibi olan Moğol imparatoru Cengiz Han'a Florida'dan torun müjdesi! DNA testleri muhasebe profesörü Tom Robinson'un 'gerçek akraba' olduğunu kanıtlıyor

Biri adı acımasızlıkla bir tutulan savaşçı, diğeri bir muhasebe profesörü. Akrabalıkları pek olası gibi görünmese de, 48 yaşındaki Floridalı Tom Robinson, soyu 13. yüzyıl Moğol İmparatoru Cengiz Han'a uzanan Asya dışından ilk kişi oldu. Genetik testler, Robinson'un DNA'larının 'kilit' bölümünün Cengiz Han'la uyum gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bu akrabalık ilişkisine şaşıran Robinson, "Fazla ortak noktamız olduğunu sanmıyorum. Yine de atalarım arasında böyle ilginç biri bulunduğu için çok gururluyum. Bu bağlantıyı bulduğumdan beri, onunla ilgili çok şey okudum ve kötü şöhretinin biraz haksızlık olduğunu fark ettim. Birçok ülkeyi fethettiği doğru ama onun gayet iyi bir yönetim sistemi vardı" diyor.


Baba tarafı Kafkaslar'dan
Prof. Robinson'un genetik geçmişi, Oxford Üniversitesi insan genetiği uzmanı Prof. Brian Skyes tarafından ortaya çıkarılmış. Skyes'ın şirketi olan Oxford Ancestors, insanların aile ağaçlarını ortaya çıkarabilmeleri için genetik testler yapıyor.
Robinson'un DNA örnekleri, dört sene önce alınmış. Yapılan genetik testler, Robinson'un baba tarafından atalarının Kafkaslar'dan geldiğini göstermiş. 2003 yılında yapılan başka bir araştırma, dünya üzerinde 16 milyon insanın ve Asyalı erkeklerin yüzde 8'inin Cengiz Han'ın soyundan geldiğini ortaya koyunca, Prof. Skyes, 25 bin erkek müşterisinin DNA kayıtlarını içeren veritabanını bir benzerlik bulma umuduyla taramaya başlamış.
Genetik bağlantı, Asya kökenli birçok erkekte ortak olan bir Y kromozomu üzerinden kurulmuş. Oxford Ancestors şirketi, Robinson'un Y kromozomunu Cengiz Han'ın genetik imzası olan Y kromozomuyla karşılaştırmış. Dokuz karakteristik özellikten sekizinin aynı olduğunu gözlemleyince de Robinson'un soyunun Cengiz Han'a dayandığından emin olmuş.


Aynı soyun kadınları bulunamaz
1162-1227 yıllarında yaşayan Cengiz Han, Güney Çin Denizi'nden Basra Körfezi'ne uzanan büyük bir imparatorluğa hükmediyordu. Ordularıyla Asya'yı boydan boya geçerken ilişki kurduğu yüzlerce kadından binlerce çocuk sahibi olduğu söylenen hükümdar, bu ortak kromozomun kaynağı olarak kabul ediliyor.
Erkek cinsiyetini belirleyen Y kromozomu babadan oğula geçiyor. Aynı şekilde milyonlarca kadının Cengiz Han soyundan geldiği tahmin edilse de kadınlarda Y kromozomu bulunmadığı için aynı şekilde testten geçirmek mümkün değil.