Edirne'de beyin kanaması geçiren bir vatandaşın cesedi vasiyeti üzerine kadavra olacak
Abone olBeyin kanamasından ölen Erkaya'nın cesedi, vasiyeti üzerine kadavra olarak kullanılacak.
Edirne'de 3 gün önce geçirdiği beyin kanaması sonucunda 76 yaşında yaşamını yitiren işçi emeklisi Zeki Erkaya'nın cenazesi vasiyeti üzerine kadavra olarak kullanılmak üzere Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü'ne götürüldü. Erkaya'nın kızı, Prof.Dr. Dikmen Dökmeci, "Babam, ölünce kendisinin kadavra olarak kullanılmasını istemişti. Onun vasiyetini yerine getirdik. Ben ve kızım da ölünce kadavra olacağız" dedi.
Eskişehir'de uzun yıllar kiremit fabrikasında işçi olarak çalıştıktan sonra emekli olan Zeki Erkaya, 3 gün önce, kızı, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Dikmen Dökmeci'yi ziyaret için gittiği Edirne'de geçirdiği beyin kanaması sonucu öldü. Cenazesi Eskişehir'e getirilen Erkaya için Vişnelik Mahallesi'ndeki Vişnelik Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Zeki Erkaya'nın cenazesi üniversiteye ait hasta nakil ambulansına konularak vasiyeti üzerine kadavra olarak kullanılacağı ESOGÜ Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü'ne götürüldü.
'BİZ DE KENDİMİZİ KADAVRA OLARAK BAĞIŞLADIK'
Cenaze törenine katılan Erkaya'nın kızı, Prof.Dr. Dikmen Dökmeci, babasının ölmeden önce cenazesini kadavra olarak bağışladığı söyledi. Babasının vasiyetini yerine getirdiklerini belirten Prof.Dr. Dökmeci, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 1'inci sınıfta okuyan kızı Damla Dökmeci ile birlikte kendilerini kadavra olarak bağışladıklarını belirtti. Prof.Dr. Dikmen Dökmeci, "Babamı kaybettik, üzüntümüz büyük ama yaptığı bence çok büyük bir davranış. Ben ve kızım da kendimizi kadavra olarak bağışladık. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenciyken kadavra sıkıntısı yaşıyorduk. Bu durumu babam da biliyordu ve kendisini kadavra olarak bağışladı" dedi.
ULVİ BİR DAVRANIŞ SERGİLEDİ
ESOGÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nedim Ünal da, kadavra olarak bağışlanan Zeki Erkaya'nın cesedinin ilaçlanarak 6 ay bekletileceğini ve daha sonra öğrencilerin kadavra eğitiminde kullanılacağını söyledi. Kadavra sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Prof.Dr. Ünal şunları kaydetti:
"Zeki Bey 5 yıl önce Anatomi Bölümü'ne geldi. Kızının öğrencimiz olduğunu ve kendisini kadavra olarak bağışlamak istediğini söyledi. Biz de kendisine iletişim bilgilerimizi verdik. 3 gün önce kızı Dikmen Dökmeci bizi aradı ve vefat eden babasının cebinden bizim kartımızın çıktığını söyledi. Bunun üzerine Zeki Erkaya'nın cenazesini Edirne'den Eskişehir'e getirdik. Merhumu Anatomi Bölümü'ne götürüp, ilaçladıktan sona 6 ay bizde bekleyecek. 6 ay sonrasında Tıp Fakültesi öğrencileri üzerinde çalışma yapacaklar. Zeki Erkaya'nın yaptığı çok ulvi bir bağış. Bunun hiçbir karşılığı yok. Zeki Erkaya vücudunu bağışlamakla insanlığa, evrensel hayata büyük bir hizmette bulunmuştur. Onun sayesinde Tıp Fakültesi öğrencileri insanın ne olduğunu, bütün organlarının ne olduğunu üzerinde çalışarak öğrenebilecekler. Yapılan insanlığa ve hekimliğe hizmettir. Bunun yaygınlaşması lazım. Hekimler, insan kadavrası üzerinde hekimliği öğreniyorlar. İnsanı, gözü, kulağı, kalbi öğrenmezse hastalığı ve tedavisini de öğrenemezler."
Prof.Dr. Nedim Ünal, organ ve kadavra bağışının Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Herkesi bu konuda aktif davranmaya, fedakarlık yapmaya davet ediyoruz. Eskişehir'de bu bağış ilk defa oluyor. Türkiye'de maalesef organ ve kadavra bağışı çok olağan bir şey değil. İnsanlık ve hekimlik Zeki Bey'e çok şey borçlu olacak. Buradaki çığlık tüm Türkiye'ye taşınmalı. Biz 20 yıl önce 10- 15 öğrenciye bir kadavra çıkarıyorduk. Bugün 190 öğrencimiz var. 190 öğrenciye bir kadavrayı ancak çıkarabiliyoruz" diye konuştu.