TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in çalışma sistemini eleştirerek "Torba yasa gibi çok garip bir yola saptık" dedi.
Abone olTBMM Başkanı Çiçek, yasama faaliyetini, kanun çıkarma işini çok etkin, verimli şekilde yapamadıkları için torba yasa gibi çok garip bir yola saptıklarını vurguladı.
Torba yasanın, hukuk kalitesi açısından ciddi sıkıntılar çıkardığına dikkati çeken Çiçek, "Son yasa olmasını diliyoruz. Bu kadar zaman uğraş uğraş, hangi kanun nereye bağlanacak, nerede yer alacak o bile sıkıntı konusudur. Hükümetler kanunu çıkarsın, muhalefet de o kanuna nasıl katkı verecekse versin. Bunun imkanları var, yeni bir şey keşfetmiyoruz" diye konuştu.
CUMARTESİ, PAZAR DA ÇALIŞIRIZ
Çiçek, TBMM'nin 24. Dönem 4. Yasama Yılı'nı değerlendirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anayasa değişikliğine ilişkin bir soru üzerine Çiçek, hiçbir şeyin imkansız olmadığını, Meclis'in milli mücadeleyi yürüttüğünü, çok zor şartlar altında, çok önemli kararları, kısa sürede aldığını anımsattı.
Çiçek, "Eğer partilerimiz arzu ediyorsa, bu noktada bir mutabakat, kuvvetli irade varsa, cumartesi, pazar da çalışırız. Zaten yeteri kadar çalışma yapıldı. Anlaşamadığımız maddeler üzerinde bile, her bir madde için en az 3, 5 kez müzakere açıldı. Bunları, Meclis'in internet sitesinden takip edebilirsiniz. Sıfırdan başlıyor değiliz. Hangi madde üzerinde, ne düşünüldüğü üzerinde yeteri kadar çalışma var. 60 madde isteniyorsa 60 olur. Kısmi bir değişiklik isteniyorsa o da mümkün olabilir. Teorik olarak ona bir engel yok" diye konuştu.
TEZKERE YARIN GELEBİLİR
Tezkerelerle ilgili soruyu yanıtlarken Çiçek, tezkerenin henüz gelmediğini bildirdi. Çiçek, tezkerenin yarın gelebileceğini ancak içeriğini bilmediklerini söyledi.
Meclis'in daha önce verdiği iki yetkinin süresinin ekimde dolacağını anımsatan Çiçek, Hükümet'in, süresi dolmadan bayramdan önce Meclis'ten geçmesini istediğini ifade etti.
PARLAMENTO OLARAK CİDDİ YIPRANIYORUZ
İçtüzük değişikliği konusunda umutlu olup olmadığı sorusuna karşılık Çiçek, İçtüzük üzerinde üzerinde anlaşılamayan 4-5 madde bulunduğunu, bunu da çözebileceklerini belirtti.
Çiçek, "Meclis açılır açılmaz, zaten her gün Danışma Kurulu isteniyor, burada onu bir kez daha partilere iletiriz" dedi.
İçtüzüğün, şu veya bu partiye göre değil, iktidar ve muhalefete göre yapıldığına işaret eden Çiçek, iktidarın, ihtiyaç olan yasaların Meclis'ten çıkarılmasını, vaat ettiği hususların yerine getirilmesini, muhalefetin ise yasama faaliyetine daha aktif şekilde katılıp, etkili bir denetim yapılmasını istediğini söyledi. Çiçek, İçtüzüğün, bu iki eksen üzerinde oturduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Eğer bu çıkarılacak içtüzük 'şu partinin işine yarar, buna yaramaz' deniliyorsa 25. Dönem'e kalır, o tarihte başlar. Onun için bence en kolay, kestirme, kısa yoldan yapılabilecek düzenleme içtüzükle ilgilidir. Gerçekten buna ihtiyaç var. Farkında olmadan bu gerginlikler nedeniyle parlamento olarak ciddi bir yıpranmışlık içine giriyoruz. Parlamentonun hukukunu, itibarını korumak bizim asli görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Bu parlamentonun, bu Meclis'in hepimizin kişiliğinden, onurundan daha öte, yüksek bir onuru, itibarı var.
MECLİS'İN İTİBARINI ZEDELİYOR
Buna yerli yersiz tartışmalarla gölge düşürüyorsak, kürsünün bu tarafında 'Yüce Meclis'i saygıyla selamlıyorum' deyip, öbür tarafta yüce lafıyla bağdaşmayacak, görüntüler, kavgalar, milletvekilinini itibarını, Meclis'in itibarını ciddi ölçüde zedeliyor. Bunu hepimiz, görüyor, yaşıyoruz, hepimiz de şikayetçiyiz. Bunu düzeltelim. Muhalefet etkin denetimini yapsın. Bunun nasıl olacağı konusunda gittiğimiz parlamentolarda iktidar ve muhalefetten arkadaşlar uygulamalarını görüyor. En son ziyaretimde iki kamaralı bir parlamento, senato ve temsilciler meclisinde soru önergeleri nasıl yanıtlanıyor, gördüler, karşılıklı etkileşim içinde. Biz şimdi soruyu soracağız, cevabı belki 25. Dönem'e bile yetişmeyecek, anında yapmak lazım. Meclis'i kimse gözardı edemez, herkes gelip Meclis'te bilgi, hesap verecek. Herkes, kamuoyu neyin ne olduğunu öğrenecek, tercihini ona göre yapacak."
GARİP BİR YOLA SAPTIK
TBMM Başkanı Çiçek, yasama faaliyetini, kanun çıkarma işini çok etkin, verimli şekilde yapamadıkları için torba yasa gibi çok garip bir yola saptıklarını vurguladı.
Torba yasanın, hukuk kalitesi açısından ciddi sıkıntılar çıkardığına dikkati çeken Çiçek, "Son yasa olmasını diliyoruz. Bu kadar zaman uğraş uğraş, hangi kanun nereye bağlanacak, nerede yer alacak o bile sıkıntı konusudur. Hükümetler kanunu çıkarsın, muhalefet de o kanuna nasıl katkı verecekse versin. Bunun imkanları var, yeni birşey keşfetmiyoruz. Denetim de yapılabilsin" diye konuştu.
EN ÇOK BEN YIPRANDIM
Çiçek, İçtüzüğün bu şekilde olmadığında, herkesin kendine göre yorum yaptığını, en çok da yıprananın kendisi olduğunu anlattı. Çiçek, "Hiç beni ilgilendirmediği halde, herkes kendi kafasına göre, 'Meclis Başkanı sorumlu...' Meclis Başkanı, o partinin bir parçası, bu partinin politikasının unsuru değil" dedi.
Hukuktan yana olduğunu ifade eden Çiçek, hukukun bir unsuru olması, hukuku uygulaması gerektiğini belirtti. Çiçek, şöyle konuştu:
"Herkes talebini serbestçe yapar ama ben hukuka uyacağım. Hukuk ise en önce yazılı kurallardan ibaret. Bu yazılı kurallar bu işe cevaz vermiyor. Bunun yol ve yöntemini hep beraber tartıştık, konuştuk. Onun için içtüzük ihtiyacı çok açık ortadadır. Aksi halde bugün tartıştığımız konularda bir netice elde etme imkanı da olmayacaktır. Bunun en açık örneği, somut örneği soruşturma önergeleridir. Orada hem yargının yaptığı yanlışlık, keyfilik var, -kim ne derse desin-, buna karşılık İçtüzükte olmayan, Ceza Muhakemesi Kanunu'na, Ceza Kanunu'na, mevzuata aykırı bir çok talep. Bunların hepsini bir hukuk zeminine oturtmakta ciddi zorluk çekiyoruz. Bu dönem olmayacaksa bile hiç olmazsa 25. Dönem'e güzel bir miras bırakmış olalım. Bunu, Meclis'in itibarı açısından çok önemsiyorum."