BIST 9.745
DOLAR 35,21
EURO 36,82
ALTIN 2.979,90
HABER /  POLİTİKA

Cemil Çiçek'ten tarihi uyarı

12 Eylül davasının başlaması yeni anayasa çalışmalarını daha anlamlı hale getirdi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek herkesi uyardı.

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, ''Ne yapacak yapacak, mutlaka bu dönem bu anayasayı birlikte gerçekleştireceğiz. Aksi takdirde siyasete güven kalmaz. '' diye uyarıda bulundu.

TBMM Başkanı Çiçek, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde ''Anayasa Platformu'' adı altında bir araya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun yer aldığı geniş katılımlı ''Türkiye Konuşuyor'' toplantısına katıldı.

Çiçek, burada yaptığı konuşmada, ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak sizlerle konuşmaya gelmedik. Bizleri nasılsa televizyonlarda dinliyorsunuz. Biz, sizin görüşlerinizi almak için geldik. Burada huzurunuzda bulunan kuruluşların başkanlarının ve partilerimizin bu süreci desteklediğini, sizin görüşlerinizi önemsediğimizi, anayasayı yaparken sizlerin görüşlerinizin bizler için talimat olduğunu ifade etmek için bu toplantılara katılıyoruz'' dedi.

''Anayasaların vatandaşın devletten beklentisi olduğunu'' vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:

''Vatandaşa sormadan, ne beklediğini onun adına biz söyleyemeyiz. Onun için bölge bölge dolaşıyoruz, vatandaşımız ne istiyorsa ne düşünüyorsa gelecekte devletinden ne bekliyorsa bunları açıkça söylesin diye bu toplantılara biz katılıyoruz. Bizim söylediklerimizden çok daha önemlisi, şu huzurunda gördüğünüz tablodur. Türkiye'nin böyle bir tabloya ihtiyacı var. Bu tabloya iyi bakın. Burada menfaat çatışması olan meslek örgütleri var, işçilerimizin temsilcileri var, iş verenlerin temsilcileri var. Memurlar, devlet adına konuşanlar var. Mecliste grubu olan 4 siyasi partinin temsilcileri var.

Meclis'teki 4 siyasi parti bu platform dışında hiçbir yerde yan yana gelebilmiş değil. Bu bizim için bir eksikliktir ama bu tablo bundan sonraki sorun çözme yöntemimiz açısından da güzel bir örnektir. Bu tabloyu milletimizin önüne koymak, anayasa da yapacaksak, gündemdeki sorunları da çözeceksek, aynen burada olduğu gibi, dostça, arkadaşça, kavga etmeden, vurup kırmadan, bağırıp çağırmadan, çözebileceğimizi gösterebilmek açısından biz bu toplantılara katılıyoruz. Onun için sözlerimize değil bu görüntüye iyi bakılmasında fayda var.''

YENİ ANAYASAYA GERÇEKTEN İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de yeni bir anayasa konusunda toplumun her kesiminin talebi olduğunu ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugün burada bulunan meslek kuruluşlarımız 30 yıldır bunu talep ediyor. Siyasi partilerimizin de talepleri var. Aynı zamanda 12 Haziran seçimlerine giderken taahhütleri var. Bunları buzun üzerine yazılmış taahhütler olarak kabul edemeyiz, siz de etmeyin, ettirmeyin. Bu toplumun tecrübesi var, 100 yılı aşan bir anayasa tecrübesi var. Çok şükür bu ülkenin çok yetişmiş akademisyenleri var, akademik birikim var. Yeni bir anayasaya gerçekten ihtiyaç var. 30 yıldır yürürlükte olan ve daha yapıldığı günün ertesi gününden itibaren herkesin değişmesini istediği, itiraz ettiği ve yaşadığımız birçok gerginliklere, kutuplaşmalara kaynak teşkil eden, bir anayasa ile 17 defa değiştirilmiş olmasına rağmen (ki Türkiye'nin inşaat sektörünün önde gelenleri Karadenizlidir, bir binada her sene değişiklik yapıyorsanız, çatısı akıtıyorsa, temelden su sızıyorsa, duvarlar çatlamışsa, penceresi kapısı birbirine uymuyorsa, bu binada huzur içinde oturmak mümkün değil) 30 senede 17 değişiklik bu anayasanın iki yakasını bir araya getiremedi. Dolayısıyla bir ihtiyaç var.''

4 SİYASİ PARTİNİN BOYNUNUN BORCU

Anayasa çalışmalarının 12 Eylül darbesinin sorumluların yargılanmasına başlandığı geçen çarşamba gününden itibaren daha önemli hale geldiğini belirten Çiçek, şunları söyledi:

''Çarşamba gününe kadar ihtiyaç vardı. Çarşamba gününden itibaren yeni bir anayasa mecburiyet haline geldi. Artık yeni bir anayasa bu toplum için mecburiyet. Neden derseniz? Çünkü bu anayasayı yapanları yargılar hale geldik. Onlar orada yargılanırken, eski anayasayı yürürlükten kaldırmış olanlar, onların yapmış olduğu anayasa ile Türkiye'yi yönetmek bir çelişkidir, tezattır. Bunu ne içeride ne dışarıda Türkiye izah edebilir. Onun için bu mecburiyetin gereğini yapmak da 4 siyasi partimizin boynunun borcudur. Bu dönemde milletvekilleri, bu mecburiyeti öteleyemez, bu mecburiyetin gereğini yapmak zorundadır. Kimse kimseye de bahane bulamaz. Vatandaşa söz verip, ben yapacaktım şu elime vurdu, ben yapacaktım filanca eteğimden çekti tarzında. Bundan sonra da 30 yıl mazeret üretmeye bu dönemin parlamentosunun, siyasi partilerinin artık imkanı kalmadı.

Ne yapacak yapacak mutlaka bu dönem bu anayasayı birlikte gerçekleştireceğiz. Aksi takdirde siyasete güven kalmaz, parlamento sorun çözeceği noktasındaki beklentileri karşılayamadığı için ciddi kayba uğrar. 4 siyasi parti sizinle beraber yeni bir anayasa yaparsa, bu siyasi bir partilerin, meclisin size lütfü değildir, bahşişi değildir, yapmaları gereken en kutsal görevdir ve bu görevi yapmaları lazım. Bu görevi yapacağız ve yapmalıyız. Onun için Türkiye önemli bir fırsatı yakaladı. Önemli bir tarihi dönemeçten geçiyor. Uzlaşarak, anlaşarak içinde sizin olduğunuz, sizin taleplerinizin olduğu bir anayasayı inşallah bu dönemde milletimize armağan edeceğiz.''

TBMM Başkanı Çiçek, 2012 yılının bir anayasa yılı olmasını temenni ettiğini de vurguladı.