BIST 9.916
DOLAR 35,02
EURO 36,76
ALTIN 2.969,10
HABER /  POLİTİKA

Cemil Çiçek'ten 'ilk üç madde' açıklaması

Anayasanın değiştirilemez ilk üç maddesi için değiştirme teklifinin geldiği iddialarını Cemil Çiçek yalanladı

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesi konusunda şu ana kadar gelmiş bir teklif olmadığını belirterek, ''Değiştirmekten kasıt, ilkelerin ve metnin korumaya çalıştığı değerlerin değiştirilmesi değil, olsa olsa Türkçe kullanımı bakımından sıkıntılar olabilir'' dedi.

Çiçek, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla TBMM Sağlık Merkezi'ni ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''AK Parti'nin Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesi konusunda öneri getirmesine ne dersiniz?'' sorusuna karşılık Çiçek, ''Dün de bana bir soruyu sordun, doğmamış çocuğa bana elbise biçmemi istedin. İmralı'dan naklen yayın olacak dedin. Yine böyle bir şey üzerine benden yorum istiyorsun ama ben de somut öneri önüme gelmeden değerlendirme yapmak istemem'' karşılığını verdi.

Anayasanın ilk üç maddesinde yazılı hususların özü, kavram ve ilke itibarıyla herkesin benimsediği değerler ve ilkeler olduğunu kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

''Bunlar Cumhuriyet'in kazanımlarıdır. Dolayısıyla hepimizin kazanımlarıdır. Bunda hiç tereddüt yok. Ancak ilk üç maddenin yazılış şekli itibarıyla bir çok Anayasa hukukçusunun itirazları vardı. İlke ve özüne değil, düzenleniş tarzına itirazları vardır. Nitekim yazılmış olan bir kısım Anayasa taslaklarında özünü, ilkelerini koruyarak taslak metin olarak düzenlemeler yapılmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken, bu ilkelerin kendisi ve özüdür. Ona hepimiz dikkat ediyoruz, dikkat ederiz. Gelen teklifleri de ben şahsen bu açıdan değerlendirmeye çalışırım. Ama şu an itibarıyla bize, bana gelmiş bir teklif yok. Ben meseleye geçmişte de böyle baktım, bugün de bu şekliyle ifade etmem gerekir.''

Çiçek, ''Teklif edilebilir mi diyorsunuz?'' sorusuna, ''Değişiklikten ne anladığınıza bağlı... İlkeyi değiştirmek ile kompozisyonu değiştirmek birbirinden farklı eyler. İfade aksaklıklarını değiştirmek farklı şeylerdir'' dedi.

Anayasanın dilinin çok kötü Türkçe ile kalem alındığını, oysa dünya anayasalarının o ülkenin dilinin en güzel örneğinin, gramer ve kullanış tarzı itibarıyla anayasalar olduğunu kaydeden Çiçek, ''Bizim anayasamızın ne kadar kötü Türkçe ile yazıldığını yemin metninden görürüz. 550 milletvekilinden yarımız bunu okurken zorlanırız. Onun için ilk üç maddeye özü itibarıyla kimsenin itirazı olduğunu sanmıyorum. Bugüne kadar da böyle bir konu olmadı. Onun için değiştirmekten kasıt, ilkenin ve metnin korumaya çalıştığı değerlerin değiştirilmesi değil, olsa olsa Türkçe kullanımı bakımından sıkıntı varsa onlar olabilir diye düşünüyorum. Ama şu ana kadar bize gelmiş teklif de yok. O zaman onları konuşmak gerekecektir'' diye konuştu.