BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,85
ALTIN 2.972,39
HABER /  GÜNCEL

Cemevlerinde Ata'nın resmi neden kaldırıldı?

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi heyeti, Erzincan'da Ulalar Cemevi'nde çözüm sürecine ilişkin görüşleri dinlediler.

Abone ol

Atatürk'ün resminin cem evlerinden neden kaldırıldığı sorusuna akil insanlar heyetinde yer alan İzzetin Doğan, "Cem yapılan yerde yani ibadethanede siyasi figür olmaz" diye cevap verdi.

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, çözüm sürecinin sonunda Türkiye'nin çok hızlı bir demokratikleşme sürecine gireceğini söyledi.

Paker, Grup Sekreteri Ayhan Ogan ile üyeler İzzettin Doğan, Mahmut Arslan, Abdurrahman Kurt ve Mehmet Uçum, Erzincan'da Ulalar Cemevi'nde vatandaşların çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dinledi.

Paker, burada yaptığı konuşmada, 30 yılı aşkın süredir ülkede ismi konulmamış bir savaşın sürdüğünü, bu topraklarda doğan insanlardan her iki taraftan da hayatını kaybedenler olduğunu söyledi.

Barışın önemine dikkati çeken Paker, Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmalarına değinerek, şöyle konuştu:

"Biz çözüm sürecinin bir parçasıyız. Her şehirde insanların fikirlerini alıp yol gösterici olarak ilgili yerlere sunuyoruz. Bundan önceki cemevi ziyaretlerinden 'Aleviler barışsever, sabırlı insanlar ama bizim de insan hakkı olarak istediğimiz birtakım koşullar var. Biz de bunların yerine getirilmesini istiyoruz. Lütfen bize 'silahlanmadık' diye ayrı muamele yapılmasın' izlenimini alıyorum. Bunu da gerekli yerlere mutlaka ileteceğiz. Türkiye, bu sürecin sonunda çok hızlı bir demokratikleşme sürecine girecek. Yepyeni bir Türkiye dönemi başlıyor ancak savaş bitmeden bu dönem başlayamaz. Önemli olan bu savaşı bitirmek."

Doğu Anadolu'daki illerde yaptıkları görüşmelerde bölünme talebi izlenimi edinmediklerini belirten Paker, "Ana dilde eğitim, korucularla ilgili durumun ortadan kalkması ve yerel yönetimlerin güçlenmesi talepleri var. Bu taleplerin de doğal olduğunu görüyorsunuz. Bu insanların da daha iyi yaşamak istediğini görüyoruz" ifadesini kullandı.

Son 16 yılda 2 bine yakın cemevi yapıldı

Cem Vakfı Genel Başkanı ve Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi İzzettin Doğan ise Türkiye'de son 16 yılda 2 bine yakın cemevi yapıldığını ifade etti.

Cemevlerinin 63'ünün İstanbul'da bulunduğunu belirten Doğan, bu kentte yavaş yavaş cemevi sorununun halledilmek üzere olduğunu müjdelemek istediğini söyledi.

Aleviliğin, ders kitaplarında okutulduğunu dile getiren Doğan, "Bizim istediğimiz gibi mi? Bu tartışılır ama bu bir başlangıç" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti'nin, kendi alanlarındaki en yetkin kişilerden oluştuğunu aktaran Doğan, heyette yer alanların hükümete yol gösterebilecek ve halkın barış içerisinde yaşamasını sağlayacak yöntemleri ve esasları şehir şehir dolaşarak tespit etmeye çalıştığını, talepleri ve izlenimleri raporla hükümete bildireceklerini söyledi.

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Doğan, "Türkiye'de gerçekten halkın birbiriyle barışık şekilde, özgür bir anayasayı, özgür iradesiyle oluşturmasını istiyorsak iktidar ve muhalefet aynı masada en azından asgari bilgileri paylaşmak zorundadır. Bu, demokrasinin gereğidir" diye konuştu.

Bir vatandaşın "Atatürk'ün resmi, cemevlerinden neden kaldırıldı?" şeklindeki sorusu üzerine Doğan, şunları kaydetti:

"Atatürk, siyasi bir kimliktir, figürdür. Hz. Ali, Hz. Hüseyin, 12 imamlardan herhangi birisi gibi biri değildir. Devlet kuran, siyaset yapan, dünyayla mücadele eden, bir siyaset adamı, asker, komutan... Hangi açıdan bakarsanız bakın ama bir din adamı değildir. Cemevleri, sadece dini figürlerin bulunabileceği mekanlardır. Atatürk'ün resmi, cemevinin girişinde hemen göze çarpacak yerde olacaktır. Cemevine Atatürk ile girilecek ama cem yapılan yerde yani ibadethanede siyasi figür olmaz. Bu, Alevilerin kemaliyle zaten bağdaşmaz."