BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,19
ALTIN 3.004,45
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Cemaatin eğitim sendikası resmen kuruldu

Geçen yıl kurulan ve 9 ayda 35 bin üyeye ulaşmasına rağmen yenilenmek için kendini fesheden Aktif Eğitim Sendikası, geri döndü.

Abone ol

Dershane tartışmalarının gölgesinde cemaate yakınlığıya bilinen Aktif Eğitim Sendikası (Aktif Eğitim-Sen), yeniden kuruldu.

Kısa sürede faaliyete geçmeye hazırlanan sendikanın temel prensibi siyasî ve ideolojik hiçbir yapıdan beslenmemek. Sendikanın hedefi sendikasız öğretmenler başta olmak üzere eğitimdeki temel sorunlara çözüm bulmak.

Zaman sinden Burak Kılıç imzalı göre, 10 kurucu üyenin başvurusuyla dün resmen kurulan Aktif Eğitim-Sen’in merkezi Ankara’da olacak. Yakında tüm Türkiye’de faaliyete başlaması beklenen kuruluş, sivil toplum yapısı olarak sendikacılığa yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Kuruluş tüzüğünde, eğitim çalışanlarının ekonomik, sosyal, kültürel, meslekî hak ve menfaatlerini korumak, milli-manevi değerlere katkı sunmak, devlet-millet kaynaşmasını sağlamak ve toplumsal barışı tesis etmek amacıyla yola çıkıldığı belirtildi. Sendika kurucuları, 1 milyon eğitimciye ulaşarak eğitimin temel sorunlarını elbirliğiyle çözmeyi, öğretmenlik mesleğine eski saygınlığını yeniden kazandırmayı amaçladıklarını vurguluyor.

MİLLİ RUH, MİLLİ DÜŞÜNCEYE HİZMET

Geçtiğimiz yıl kurulan ve 9 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 35 bin üyeye ulaşmasına rağmen yenilenmek için kendini fesheden Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen), eğitime taze kan olarak geri dönüyor. Aktif Eğitim Sen, 22 Kasım 2013 (dün) itibarıyla resmen kuruldu. Sendikanın kuruluş tüzüğünde, bir sivil toplum yapısı olarak sendikacılıkta yeni bir soluk getirme amacıyla ortaya konacak hedefler için; ‘birleştirici harç’, ‘milli ruh, milli düşünceye hizmet’, ‘diğergamlık’ vurgusu yapıldı. Türkiye’de halen yaklaşık 1 milyon eğitimcinin olduğuna dikkat çeken sendika kurucuları, yıllardır uygulanan yanlış politikalar sebebiyle saygınlığını her geçen gün biraz daha kaybeden öğretmenlik mesleğine eski değerini yeniden kazandırmayı amaçladıklarının altını çiziyor.

KOLLEKTİF ŞUUR

Hedefinde eğitimin temel sorunlarını elbirliğiyle çözmek olan sendika, amacını tüzüğünde şöyle tarif ediyor: “Büyük millet olma şuurunun bütün fertlerin topyekûn katılımıyla gerçekleşeceğine ve büyük hedeflere küçük fakat samimi adımlarla yürüneceğine inanan Aktif Eğitimciler Sendikası, şahsi arzuların yerine millî ruh ve millî düşüncenin; egonun yerine diğergamlık ve kolektif şuurun geçeceği, birbirini tanımayan fertlerin, kendileri gibi kimselerin varlıklarını hissedeceği ve hemen herkesin ictimaî bir varlık olduğunu yeniden duyup yaşayacağı dönem için birleştirici ve yumuşatıcı bir harç olarak çalışmayı hedeflemekte.” Tüm eğitim çalışanlarının ekonomik, sosyal, kültürel, meslekî hak ve menfaatlerini korumak, milli-manevi değerlere katkı sunmak, devlet-millet kaynaşmasını sağlamak ve toplumsal barışı tesis etme amacıyla yola çıkan sendikanın çok yakında faaliyete başlaması bekleniyor. 

SENDİKANIN HEDEFLERİ

Sendikanın diğer hedefleri de şöyle: Eğitimin her aşamasında, uluslararası kriterlere uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesini sağlama, üyelerin, eğitim çalışanlarının, veli ve öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla sosyal, kültürel ve mesleki faaliyetlerde bulunma, yükseköğretim kurumlarında çalışan kamu görevlilerinin; çalışma hayatıyla ilgili tüm haklarının geliştirilmesi ve artırılması, akademik unvan ve kadroların, objektif kriterlere uygun olarak kazanılabilmesine imkân sağlayacak bir sistemin oluşturulması, genel idare hizmetleri, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının çalışma hayatıyla ilgili tüm haklarının geliştirilmesi.

Kurucu başkanlığını Osman Öztürk’ün yaptığı sendikanın diğer kurucuları arasında; Hayati Durmuş, Metin Aydemir, Mustafa Çağrı Eken, İbrahim Öztürk, Selçuk Yahşi, Ali Tiftikçi, Muammer Şahin, Mustafa Tinyazoğlu, Çetin Saraç yer alıyor.