Cemaate en ilginç benzetme! Şiilerin yapılanmasına özenen cemaat kendisini Fırka-i Naciye sanıyor.
Abone olCemaat kendisinin sahih olup olmadığı tartışılan o hadisteki "Fırka-i Naciye" yani "kurtarılmış cemaat" olduğuna inanıyor. Bu ilginç benzetme Başbakan danışmanı Hüseyin Besli'den geldi.
A Haber’de yayınlanan, Zeynep Bayramoğlu’nun sunduğu Kadraj programına katılan Başbakanlık Danışmanı Hüseyin Besli, Başbakan’a destek için oluşturulan Milli İrade Platformu’nun bir araya geliş koşullarını ve Hizmet hareketinin önde gelenlerinin söylemini değerlendirdi.
Besli, Hizmet Hareketi yapılanmasının Şia yapılanmasına benzer olduğunu cemaatin de aslında onlara özendiğini söyledi.
DİĞER CEMAATLER PROTESTANLAŞMA ALGISINDAN KENDİLERİNİ UZAK TUTMAK İSTEDİ
FIRKA-İ NACİYE NEDİR? Fırka't-un-Naciye (Kurtuluş Fırkası)kimdir? Fırka-i Naciye, kurtulan fırka, umduğuna kavuşan, Cehennem azabından uzaklaşan grup demektir. Kavram olarak, Kur-an ve Sünnet'in hükümlerini kabul ederek, Peygamberimizin ve sahabelerinin yolunu izleyen kimseler hakkında kullanılmıştır. Bu niteleme bir kaç hadiste şöyle geçmektedir: |
Protestanlığın Katolik dünyaya karşı hangi argüman ve hangi yöntemlerle durduğuna, nasıl geliştiğine baktığımızda çok benzerlikler kurabiliriz. Mustafa İslamoğlu ile Çarşamba Cemaati'nin bir araya geleceğini ortak metne imza atacaklarını kimse beklemezdi ama oldu.
Protestanlaşma olgusu öylesine yayıldı ve kabul gördü ki diğer bütün İslami yapılar "biz buradan değiliz, biz kendimizi temiz tutmak istiyoruz, ayrı tutmak istiyoruz" tepkisini verdi gayri ihtiyari olarak . Protestanlaşması ve Protestanlığa benzer özellikler kazanıyor algısı yaygınlaştığı için bunlar bir araya geldi, kendilerini o algıdan soyutlamak için. "Bizim bu yapıyla alakamız yok" demek adına bir araya geldiklerini düşünüyorum
ŞİİLERDEN HOŞLANMIYOR AMA ÖZENİYORLAR
Söylemlerine bakarsak, İran'dan hiç hoşlanmıyorlar. Düşünmek gerekir, ben de çok düşündüm. Bu sadece Sünni İslam ile Şii İslam arasında birbirinden haz etmemek olamaz. Çünkü, bu iki camia arasında Şah İsmail Yavuz savaşından bu yana ciddi çatışma olmamıştır, birbirlerine mesafeli durmuşlardır.
Bu karşı çıkışı doğrusu biraz, psikoloji eğitimimden yola çıkarak söylüyorum, bu sanki öykünmeye dayalı. Hizmet hareketi bir anlamda İran'da cari olan Şii yapılanmaya özendiği ve öykündüğü için. Değer vermediğinden nefret etmezsin.
HİZMET HAREKETİ KENDİSİNİN FIRKA-İ NACİYE OLDUĞUNA İNANIYOR
Cemaatin yapılanması Şia yapılanmasına benziyor. Burada da tepede otoritesi tartışılmaz bir Kült var. Fırka-i Naciye önemlidir. Kurtarılmış cemaat. Olup bitenlerin bütün açıklaması orada. Nasıl oluyor da bu insanlar bu kadar adanmışlık ile bu kadar öfke ile bir başka Müslümana saldırabiliyor. Bu azameti, bu cesareti, bu özgüveni nereden alıyorlar diye düşündüm. Varabildiğim bu Fırka-i Naciye meselesi. Bu hadise inanıyorlar ve Fırka-i Naciyenin kendileri olduğuna inanıyorlar.