BIST 9.227
DOLAR 34,36
EURO 36,51
ALTIN 2.872,78
HABER /  MEDYA

Cemaat savunmada Erdoğan tuş!

Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz'a göre bu savaşın galibi cemaat olacak. Sebebini de şöyle izah ediyor.

Abone ol

İNTERNETHABER - Cemaat ile hükümetin kavgasını ortaya koyan 11 maddelik manifestoya dikkat çeken yorumlardan biri Hürriyet'te yer aldı.

Mehmet Y. Yılmaz, "Cemaat savunmada Erdoğan tuş" başlıklı yazısında kavganın kaybedeninin Erdoğan olacağını öne sürdü.

Cemaat açıklamasını "Sivil muhtıra" olarak niteleyen Yılmaz iddiasını şöyle dillendirdi;

"Cemaat kendine bağlı yayın organlarındaki yazarları aracılığıyla bunlara dolaylı yanıtlar veriyordu, bu kez toplu bir açıklamaya gerek görülmüş. AKP hükümetine bir tür “sivil muhtıra” verilmiş gibi görünüyor ama açıklamaya hâkim olan esas ton, daha çok “savunma pozisyonuna” işaret ediyor.

AKP hükümeti ve aslına bakarsanız doğrudan Başbakan ile açık bir tartışmaya girmek yerine, “fitne odaklarının” hükümet ile cemaat arasında “varmış gibi gösterdikleri” çatışmada savunma yapıyor.

Bu çok normal! Bugün Başbakan Erdoğan ile siyaset sahnesine çıkıp açıkça hesap görebilecek bir güç yok, cemaat de böyle bir siyasi güce zaten sahip değil.

LAİKLER BOŞUNA HEYECANLANMASIN

Unutmayalım ki “cemaat” dediğimiz topluluk da insanlardan oluşuyor ve bunların ortak özelliklerinden biri Fethullah Gülen’e bağlılıkları ise, diğeri İslamcı muhafazakâr bir yaşam biçimini benimsiyor olmaları. Bunlardan birinin, diğerine göre öncelikli olmadığını da unutmamak gerek.

Ve o kitle için yukarıdakiler birbirleriyle ne kadar çekişirse çekişsin, AKP dışında bir siyasi seçenek mevcut değil. Onun için laik çevrelerdeki heyecan yersiz! Bu işten AKP iktidarını zayıflatacak bir sonuç çıkmaz.

KAVGANIN KAÇINILMAZ MAĞLUBU ERDOĞAN

Garip bir çelişki gibi görünecek ama bu çekişmenin bir kaçınılmaz mağlubu da var ki o da bunca siyasi gücüne karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan başkası değil.
Evet, cemaat, Erdoğan’a diş geçiremez ama onun hayallerini bir daha geri gelmeyecek şekilde dinamitleme olanağına da sahip.

Bugünkü tabloya bakarak Başbakan’ın “başkanlık, o da olmadı, partili cumhurbaşkanlığı” hayallerine veda etmek zorunda kalacağını söyleyebiliriz.
(...) Görünen o ki Başbakan hayal ettiği anayasa değişikliğini, cemaat ile böyle tartışmalı bir ortam varken geçiremez.
Abdullah Gül’ü bir “erken emeklilik” pozisyonuna ikna edebilmesi de artık güç.

(Yazının tamamı için tıklayın)