14 Aralık Cemaat Operasyonu ile Tahşiye birlikte anılınca herkesin kafası karıştı. Cemaat ile Tahşiyecilerin bağlantısı ne? Suçlamanın kanıtları neler?
Abone ol14 Aralık Cemaat Operasyonu kamuoyuna 'Tahşiyeciler' operasyonu ismiyle de yansıdı. Peki ama Cemaat ile Tahşiyeciler arasındaki bağlantı nedir? Cemaate yöneltilen suçlamanın kanıtları neler?
Türkiye Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur'un verdiği bilgiler kafası karışan isimlere kılavuz niteliğinde. İddia özetle şöyle;
-Tahşiye, Molla Muhammed'in liderliğindeki Risale-i Nur cemaatlerinden birinin yayınevinin adı.
-Bu cemaat Gülen hareketini eleştirdiği için hedefe konuyor.
-Fethullah Gülen bir sohbeti aracılığıyla Tahşiyecilerle ilgili düğmeye basıyor.
-Gülen'in sözleri ile birlikte Zaman Gazetesi manşetten ilk atışı yapıyor.
-Ardından Samanyolu'ndaki Tek Türkiye dizisine Tahşiyeciler 'terörist örgüt' olarak giriyor. Karanlık kurulda tahşiyeciler işlenmeye başlıyor.
-Dizinin hemen sonrasında da Cemaatin köşe yazarları devreye sokuluyor.
İşte Cemaat operasyonunu başlatan 'Tahşiyeciler' olayının krolojik olarak detayları;
TAHŞİYECİLER LİDERİ MEHMET DOĞAN KİM?
Hikaye Barla’da başlıyor. Bediüzzaman Said Nursi, Şeyh Said isyanından sonra Eğirdir Gölü kenarındaki Barla’ya sürgüne gönderilir. Bir yıl sonra Eğirdir’de görevli Yüzbaşı İbrahim Hulusi Yahyagil ziyaretine gelir ve ilk talebesi o olur.
1943 doğumlu Mehmet Doğan ya da Kürt illerinde bilinen adıyla Molla Muhammed, Bediüzzaman’ın talebesi Hulusi Yahyagil’in izinden giden bir Risale-i Nur çevresinin başında.
Yayınladıkları Risale-i Nurların altına açıklayıcı haşiyeler düşüyorlar, diğer camialarının aksine demokrasiye mesafeli, yine diğer Nurcu grupların aksine cüppe, sakal ve çarşaf tercih eden, sivil ve fikri faaliyetler yapan bir grup.
TAHŞİYE VE RAHLE NEDİR?
1993 yılında Yeni Asya çevresi içinden kopan grup 1 Haziran 2004 Tahşiye ve Rahle yayınevlerini kuruyor. Tahşiye örgütü adı da buradan geliyor, yoksa kendilerine 'Taşhiyeciler' demiyor, bir örgüt olduklarını da kabul etmiyorlar.
Grubun Risale-i Nurlar üzerinden oklarını doğrulttuğu grupların başında Gülen Cemaati geliyor. Yayınladıkları kitaplarla cemaatin kurumlar için zekat toplamasına, dinlerarası diyalog çalışmalarına, fıkhi meselelerdeki tavırlarını sert reddiyeler getiriyorlar. Grup, Gülen Cemaati’ni mehdilik-mesihlik iddiaları hakkında da eleştiriyor.
GÜLEN'İN DÜĞMEYE BASAN KONUŞMASI
29 Mart 2009 seçimlerinden kısa bir süre sonra. O gün Fethullah Gülen’in Pensilvanya’daki haftalık sohbetinin kaydı Herkül.org sitesine düşüyor. Gülen kendilerine kurulacak tuzaklar hakkında konuşurken şöyle diyor:
-“Mesela Hizbulvahşet diye bir şey çıkarırsınız. Hizbulvahşetten sonra El Kaide’yi de icat ettiler. Yarın daha başka şeyler de icat edebilirler. Mesela Tahşiye diye bir şey icat edebilirler. Hafizanallah iyi organize edebilirlerse bunları belki hakiki Müslümanlarla, kitap okuyan Müslümanların içine sokmaya çalışabilirler. Onları güçlendirmek için ellerine silah da verebilirler. Kitapların arkasındaki zatın posterlerini evlerine asabilirler… Biz nurları Haşiye yapıyoruz derler. Adlarına da Tahşiyeciler derler. Sonra Kalaşnikoflar verirler ellerine...”
İŞTE GÜLEN'İN HERŞEYİ BAŞLATAN O KONUŞMA KAYDI
ZAMAN GAZETESİ MANŞETİ
Fethullah Gülen'in bu “mesela”lı konuşmanın ardından tuhaflıklar zinciri başlıyor. Önce Zaman gazetesi Gülen’in konuşmasından “Terör örgütü üretenler yeni tezgah peşinde” manşetli geniş bir haber yapıyor.
“Fethullah Gülen, kendi çıkarları için terör örgütü üreten odakların yeni bir tezgah kurabileceği uyarısında bulundu.” (O haberin linki: /gundem_teror-orgutu-uretenler-yeni-tezgah-pesinde_834989.html)
2 GÜN SONRA TEK TÜRKİYE DİZİSİNDE
Tahşiye Örgütü üzerinden tezgah iddiası iki gün sonra STV’de yayınlanan Tek Türkiye dizisinde karanlık planlar yapan karanlık kurulunun gündemine giriyor.
İŞTE TEK TÜRKİYE DİZİSİNDEKİ O BÖLÜM
HÜSEYİN GÜLERCE'NİN KÖŞE YAZISI
10 Nisan günü bu kez Zaman yazarı Hüseyin Gülerce Tahşiye meselesini kaleme alacaktır. Başlık: “Gülen neden uyardı?” (KÖŞE YAZISININ LİNKİ : /huseyin-gulerce/gulen-neden-uyardi_835730.html.)
5 GÜN SONRA AİLE YAZARI DEVREDE
5 gün sonra gazetenin Aile sayfasında dini yazılar yazan yazarı Ahmed Şahin’in de aynı meseleyi kaleme alması daha da ilginç. (YAZININ LİNKİ : /ahmet-sahin/islamda-irtica-ve-takiyye-yoktur_837461.html.)
İKİNCİ HAFTA TEK TÜRKİYE İKİNCİ VURUŞU YAPAR
Tahşiye örgütü üzerinden kumpas, ertesi hafta da Tek Türkiye dizisinin gündemi olmaya devam eder. Dizideki kötü adamların toplaştığı “Karanlık Kurul”da şöyle konuşmalar geçmektedir:
“Bir de irtica için hazırladığımız ama kullanamadan deşifre olan grup, Tahşiye mi Tahşidat mıydı neydi, onlar deşifre olmuştur. Bu işin arkasını bırakmayalım, isim değişikliği yapalım, yola devam edelim mutlaka. Silahlar hep bizden mi çıkacak, biraz da bunlardan çıksın
-Bu dinci örgütün yeni ismi ne olsun efendim?
-Rahle-mahle bir şey deyin işte. Dini sembol olan bir şey olabilir.”
Rahle adı da tesadüf değildir. Mehmet Doğan grubunun diğer yayınevinin adıdır Rahle.
NUH GÖNÜLTAŞ O DİYALOĞU AYNEN YAYINLIYOR
Dizideki bu diyalogları 26 Nisan 2009’da Bugün yazarı Nuh Gönültaş noktasına virgülüne dokunmadan köşesine taşır. Başlık “Tahşiyeciler deşifre oldu, yeni bir isim bulmalıyız.”
(YAZININ LİNKİ: /tahsiyeciler-desifre-oldu-yeni-bir-isim-bulmaliyi-yazisi-67182)
BU HABERLERİN ARDINDAN POLİS VE SAVCI SORUŞTURMASI BAŞLAR
İlk olarak Fethullah Gülen’in ortaya attığı, Zaman gazetesinin haber ve yazılarla dikkat çektiği, STV’nin Tek Türkiye dizisiyle tehlike çanları çaldığı Tahşiye grubu hakkında polis ve savcılık soruşturma başlatmıştır artık.
Ve 22 Ocak 2010 günü operasyon için düğmeye basılır. Düğmeye basan polis şefleri önceki gün gözaltına alınan Tufan Ergüder ve Mutlu Ekizoğlu’dur.
Aralarında 66 yaşındaki görme engelli ve MS hastası Mehmet Doğan’ın da olduğu 122 kişi farklı illerde düzenlenen operasyonla gözaltına alınır. Gözaltına alınanlar arasında cemaatin içinde yer alan bir cumhuriyet savcısı, bürokratlar, imamlar da vardır. Gazeteler haberi El Kaide’ye operasyon diye verirler.
MUAMMER GÜLER ÖRGÜT DİYE BASIN TOPLANTISI YAPIYOR
Devrin İstanbul Valisi Muammer Güler operasyon hakkında yaptığı açıklamada “Bazı örgüt üyelerinin El-Kaide’nin Avrupa, Türkiye, Suriye sorumlusu olarak bilinen Louai Sakka ve 15-20 Kasım 2003 bombalı saldırılarından dolayı aranan ve Irak’ta öldürülen Habip Aktaş’la irtibatları tespit edilmiştir” der.
GÜLER'İN O KONUŞMASI
EMNİYET METNİNDEKİ ÖZEL HAYAT İHLALİ
Operasyonla ilgili emniyetin medyaya geçtiği bilgi notlarında bir terör örgütü operasyonunda rastlanmayan türden özel hayatlarla ilgili belaltı bilgiler de yer almaktadır.
Örneğin Hürriyet gazetesi DHA haberine dayanarak operasyonu şöyle verir: “Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Harekât Daire Başkanlığı koordinesinde 22 Ocak’ta çökertilen, aralarında öğretmen, iki imam, iki eşcinsel ve iki kadın satıcısının bulunduğu iddia edilen El Kaide örgütüne bağlı 57 kişilik oluşumun fikir babasının Vakit Gazetesi’nin eski yazarı Mustafa Kaplan olduğu iddia edildi.”
Eşcinsellik ifşaları polisin medyaya geçtiği bilgi notlarındandır.
BOMBALARIN ÜSTÜNDE POLİSLERİN PARMAK İZİ ÇIKTI
O bilgi notlarına göre farklı şehirlerdeki baskında Nurcu kökenli bir El Kaide grubu iddia edilen örgütten şunlar ele geçirilmiştir:
“Operasyonlarda örgüte ait 3 el bombası, 1 sis bombası, 7 tabanca, 2 kurusıkı tabanca, 1 havalı tabanca, 1382 fişek, 18 av tüfeği, 1 lazer noktalayıcı, düzenek yapımında kullanılan elektronik malzeme, 7 hançer, 1’i baston içine gizlenmiş 4 kılıç, 31 masaüstü ve dizüstü bilgisayar, 53 harddisk, 7 ses kayıt cihazı ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.”
Esas skandal ise bulunan bombalarda sanıklardan hiçbirinin parmak izi bulunamazken, aramayı eldivenle yaptıklarını söyleyen polislerin parmak izinin çıkmasıdır.
Mahkemede polisler parmak izlerinin bombalarda ne işi olduğu sorusuna “eldiven delinmiş olabilir” diye cevap verebilirler. Delillerin hukuka aykırılığını iki ünlü ceza hukuku profesörü Adem Sözüer ve Bahri Öztürk imzalı bir bilirkişi raporu da tespit etmiştir.
Yine de 66 yaşındaki görme engelli, MS hastası Mehmet Doğan’ın aralarında olduğu cemaat mensupları 17 ay mahkeme yüzü görmeden hapis yatarlar. İlk mahkemede de tahliye olurlar. Davanın savcısı 2010 referandumundan sonra Yargıtay’a seçilir.
İşte pazar günü yaşananlar davanın mağdurlarının yaptıkları şikayet ve hukuki başvuruların sonuçlarıydı.