BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.964,47
HABER /  GÜNCEL

Cemaat-i İslamî Genel Sekreteri'ne idam cezası

Bangladeş'teki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, ülkenin 1971'deki bağımsızlık savaşında işlediği suçlar nedeniyle Cemaat-i İslamî örgütünün önde gelen yöneticilerinden Ali İhsan Muhammed Mücahid'i ölüm cezasına çarptırdı.

Abone ol

Bangladeş'teki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, ülkenin 1971'deki bağımsızlık savaşında işlediği suçlar nedeniyle Cemaat-i İslamî örgütünün önde gelen yöneticilerinden Ali İhsan Muhammed Mücahid'i ölüm cezasına çarptırdı.

Cemaat-i İslamî örgütünün genel sekreteri Ali İhsan Muhammed Mücahid, hakkındaki yedi tecavüz ve toplu katliam suçlamasının beşinden mahkûm edildi.

Mahkemenin yargıçlarından Obaidul Hasan, Mücahid'in asılarak idam edileceğini söyledi.

Ülkenin 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında Ali İhsan Muhammed Mücahid, Pakistan'la birlikten yana olan bir öğrenci lideriydi.

Bangladeş'in bağımsızlığını kazanması ardından diğer Cemaat-i İslamî liderleri gibi gizlenmeye başlamış, 1975'te General Ziya ür-Rahman'ın bir askerî darbeyle Halid Müşerref'i devirmesi ve 1977'de yapılan seçimlerle iktidara gelmesi ardından yeniden ortaya çıkmıştı.

Mücahid, 2001-2006 yılları arasında Bangladeş'te Milliyetçi Parti iktidarı döneminde bakan olarak görev aldı.

Ali İhsan Muhammed Mücahid'in, bağımsızlık yanlısı Bangladeşlileri belirleyip öldüren Pakistan ordusuna yardım eden El-Bedr grubunun lideri olduğu ifade ediliyor.

Gulam Azam'a 90 yıl

Mahkeme hafta başında Cemaat-i İslamî örgütünün eski lideri 91 yaşındaki Gulam Azam'ı da 90 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme, hakkında 60'tan fazla 'insanlığa karşı suç işlemek' suçlaması bulunan Azam'ı, aralarında işkence, tecavüz ve cinayetin de bulunduğu beş suçtan mahkûm etti.

Gulam Azam, Bangladeş hükümeti tarafından 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları mahkemesi tarafından yargılanan en önde gelen İslamcı lider. Azam ve Cemaat-i İslamî örgütünün diğer önde gelen isimlerinin yargılanması, Bangladeş tarihinde önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Mayıs ayında Cemaat-i İslamî'nin Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman, ülkede oluşturulan savaş suçları mahkemesinde insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Parti'nin bir diğer başkan yardımcısı Dilaver Hüseyin Seyidi de 'savaş ve insanlık suçu işlediği' suçlamasıyla Şubat ayında idama mahkûm edilmişti.

Pakistan'dan bağımsızlık için verilen savaşta, Bangladeş yetkilileri üç milyona yakın insanın öldüğünü söylüyorlar. Bağımsız araştırmacılar bu sayının daha ziyade 500 bin civarında olduğunu belirtiyorlar.