BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Cem Uzan'a zimmet suçu!

Cem Uzan'ın yargılandığı davada bir gerçek daha ortaya çıktı. Böylece Uzan'ın hanesine bir de zimmet suçu eklendi.

Abone ol

Cem Uzan, annesi Melahat Uzan ve kız kardeşi Ayşegül Uzan’ın da aralarında bulunduğu 18 sanığın yargılandığı dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Cem Uzan’ın, kredi kartı ve vergi borcunun banka tarafından ödenmesi nedeniyle ortaya çıkan zarardan sorumlu bulunduğu, eylemin “zimmet” suçunu oluşturduğu belirtildi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökcen, emekli banka müfettişi Sabahi Yulukar ve emekli başmurakıp Mehmet Lütfi Toker tarafından hazırlanarak İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan bilirkişi raporunda, mahkemenin sanıkların zimmet teşkil eden fiillerinin bulunup bulunmadığını ve bazı sanıkların vergi ile kredi kartı borçlarının banka kaynaklarından ödenip ödenmediğinin tespitini talep ettiği anlatıldı.

Raporda, davanın iddianamesinde Cem Uzan, Melahat Uzan ve Ayşegül Uzan’ın “zimmet”, Ahmet İsmail Sevinç, Antonio Luna Betancourt, Gerald Joseph Carrard, Mahmut Sağır, Raad Al Rıfaı’nin “zimmet”, “suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak”, Ahmet Özen, Cengiz Argün, Elif Acar, Emine Birsen Denizer Canbolat, Fikri Akyüz, Mustafa Tunç Seber, Neşe Cesur, Raife Aynur, Tahsin Öztürk ve Salih Bora’nın da “zimmet”, “suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak”, “gerçeğe aykırı muhasebeleştirme yapmak”la suçlandıkları hatırlatıldı.

Dava iddianamesinde, Kemal, Cem, Hakan, Bahattin, Yavuz, Melahat ve Ayşegül Uzan’a ait vergi borcunun İmar Bankası tarafından ödendiğinin, sanıklardan Cem Uzan, Hakan Uzan, Antonio Luna, Raad El Rifai ve Gerard Carrard’a ait kredi kartlarından yurt içinde ve dışında yapılan harcamaların da İmar Off Shore nezdinde o dönemde Cem ve Hakan Uzan tarafından yönetilen bir şirket tarafından ödenmiş gösterildiği, ancak İmar Bankası’na herhangi bir kaynak girişinin bulunmadığının anlatıldığı belirtilen raporda, iddianamede, İmar Bankası, İmar Off Shore ve Uzan Grubu’na dahil şirketlerin yönetici ve çalışanlarına geri dönüşü olmayacak şekilde bazı ödemeler yapıldığı, dolayısıyla bankaya ait paraların zimmete geçirilmesine sebebiyet verildiğinin öne sürüldüğü kaydedildi.

Raporda, bazı kişisel kredi kartlarının banka kaynaklarından ödendiği iddiasına ilişkin yapılan inceleme sonucunda, 5 kişiye ait kredi kartlarının borçlarının usulsüz muhasebe kayıtlarıyla banka kaynaklarından karşılandığının anlaşıldığı ifade edildi.

İlgili dönemde bankanın yönetim kurulu üyesi olarak göre yapan Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Erol Hürbaş, Hilmi Başaran, Yaşar Avni Güral ve Ethem Alev’in sorumlulukları bulunduğu vurgulanan raporda, şöyle denildi:
“Kişisel kredi kart borçlarını doğrudan banka kaynaklarından ödenmesine sebebiyet veren kredi kartı borçlularının, banka hakim hissedarı sayılan ve yönetimde fiilen etkin olarak menfaat sağlayan Cem Uzan ve Murat Uzan, Rumeli Telekom A.Ş’nin finans koordinatörü ve yöneticisi Antonio Luna Bentancourt, Rumeli Hava Taşımacılık A.Ş’de kaptan pilot Raad Al Rıfaı, Rumeli Telekom A.Ş İcra Kurulu üyesi ve koordinatör Greald Joseph Carrard’ın da iştiraki ile ’nitelikli zimmet’ suçunun işlediği kanaatine varılmıştır.”

325 BİN 474 TL BANKA KAYNAKLARINDAN”

Raporda, kredi kartları borçlarının ödenmesine ilişkin olarak Cem Uzan’ın
17 bin 537, Antonio Luna Bentancourt’un 601 bin 357, Raad Al Rıfaı’nin 182 bin 373, Greald Joseph Carrard’ın da 47 bin 299 TL banka zararından sorumlu oldukları kaydedildi.

Uzan ailesi adına toplam 325 bin 474 TL tutarındaki vergi borcunun banka kaynaklarından ödendiği belirtilen raporda, Kemal, Yavuz, Bahatttin, Melahat, Hakan, Ayşegül ve Cem Uzan’ın bedel ödemeksizin şahsi gelir vergisi borçlarını banka kaynaklarından ödenmesi suretiyle “nitelikli zimmet” suçunu işledikleri görüşüne varıldığı belirtildi.
Bu işlemler nedeniyle Cem Uzan’ın 51 bin 706, Melahat Uzan’ın 5 bin 207, Ayşegül Uzan’ın 3 bin 493 TL banka zararından sorumlu olduklarına yer verilen raporda, aynı dönemde yönetim kurulu üyesi olan Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Demirkol, Hilmi Başaran’ın da “zimmet” suçunda sorumlulukları bulunduğu vurgulandı.

Bankadan bazı çalışanlara yapılan maaş dışı ödemelere ilişkin incelemede de bu ödemelerin iddianamede sorumlu tutulan kişilerin zimmeti kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtilen raporda, maaş dışı olarak yapılan ve niçin olduğu belirlenemeyen 1 milyon 385 bin TL ödemeden ilgili dönemde görev yapan yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olduğu sonucuna varıldığı anlatıldı.

Dava konusu yapılan işlemlerde sorumluluğu tespit edilen kişilerden bazılarının daha önce başka davalar kapsamında aynı iddialara ilişkin yargılandıkları bilgisine yer verilen raporda, bu kişiler hakkında daha önceki davalarda karar verildiğinden tekrar yargılanmalarının söz konusu olamayacağına dikkat çekildi.

Raporda, yapılan inceleme sonucunda, “zimmet” suçu bakımından sorumluluğu belirlenen bazı kişilerin ise görülmekte olan davada sanık olmadıkları ve daha önce de bu konuda yargılanmadıklarının tespit edildiği anlatılarak, bu kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulabileceğine dikkat çekildi.