Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İngilizce'yi arzulanır şekilde öğretemediklerinden yakındı.
Abone olMilli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İngilizce'yi arzulanır şekilde öğretemediklerini belirterek, ''Liseyi bitiren biri 5 tane cümleyi yanlış yapmadan art arda söyleyemiyor'' dedi.
Çelik, bu sorunu çözmek için müfredatı yenilediklerini ancak bunun
sonucunu almanın yıllar süreceğini söyledi.
Sanko Holding tarafından satın alınan ''DynEd İnteraktif İngilizce Öğretimi Yazılımı''nın bağışı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda tören düzenlendi.
Çelik, törende yaptığı konuşmada, bilgisayar üzerinden interaktif olarak İngilizce öğretimini öngören bu yazılım sisteminin bağışından çocuklar ve Türkiye'nin geleceği adına büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Bilgisayarlı eğitime destek kampanyası başlattıklarını ve bu çerçevede okulların büyük bölümünün bilgisayara kavuştuğunu anlatan Çelik, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de bütün okulların bilgi teknolojisi sınıflarına kavuşacaklarını söyledi.
Okullara sadece bilgisayar göndermenin yeterli olmayacağını, yazılım da gerektiğini ifade eden Çelik, bu çerçevede Bilgiye Erişim Portalı hazırlandığını, öğrencilerin aradıkları bilgileri bu portalda bulabildiklerini kaydetti. Yazılımla ilgili çabalarının sürdüğünü söyleyen Çelik, bu amaçla yaklaşık 5 milyon dolarlık bir kaynağın illere gönderildiğini belirtti. İl milli eğitim müdürlüklerinin eğitimle ilgili yazılımlar almak için ihaleler açtıklarını ifade eden Çelik, yakın bir zamanda 7.5 milyon dolarlık kaynak daha
göndereceklerini bildirdi.
Dil eğitiminde yaşanan sorunlara değinen Çelik, ''Biz dil eğitimi yapmakla, dil öğretimini birbirine karıştırıyoruz. Yıllardır milyonlarca saat İngilizce dersi yapılmıştır, binlerce öğretmen derse girmiştir, çocuklarımız zaman harcamışlardır. Ancak ne yazık ki biz İngilizce'yi arzulanır şekilde öğretemiyoruz. Sadece İngilizce'yi değil diğer dilleri de öğretemiyoruz. Liseyi bitiren biri, 5 tane cümleyi yanlış yapmadan art arda söyleyemiyor'' dedi. Çelik, sadece yabancı dil öğretiminde değil, Türkçe öğretiminde de sorunlar
bulunduğunu söyledi.
Çelik, bu sorunların çözümü için müfredatta değişiklik yaptıklarını ancak bunun sonuçlarını bugünden yarına almanın mümkün olmadığını, ancak 8 yıl sonra görülebileceğini söyledi. Anadolu liselerinde daha önce İngilizce eğitim yapıldığını anımsatan Çelik, ''Öğretmenin Matematik dersini anlatması için çok iyi İngilizce bilmesi gerekiyordu, öğrencilerin Matematik dersini
anlayabilmeleri için çok iyi İngilizce öğrenmiş olmaları gerekiyordu. Biz yabancı dilde eğitimi kaldırdık çünkü sistem başarılı bir sistem değildi'' diye konuştu.
Öğrencilerin, interneti diledikleri gibi kullanabilmek için de dil bilmeleri gerektiğine işaret eden Çelik, İngilizce'nin artık ''dünya dili'' olduğunu ve öğrenmenin zorunlu hale geldiğini anlattı. Çelik, yazılım programını bağışlayan ve eğitimin diğer alanlarında da pek çok destek sağlayan Sanko Holding'e, Abdülkadir Konukoğlu'na ve ailesine teşekkür etti.
-''RASYONEL YAKLAŞIM DEĞİL''-
Eğitime destekte bulunanlara bazı kolaylıklar sağlandığını anlatan Çelik, bu konuda çeşitli eleştiriler yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
''Bakın birşeyi karıştırmayalım: Tahakkuk etmiş vergiden düşürmek farklı birşeydir, vergiye esas olan matrahtan düşürmek farklı birşeydir. Bizim çıkardığımız bir kanun var. 4842 sayılı kanunla vergiye esas olan matrahtan düşülüyor bu masraflar, tahakkuk etmiş vergiden düşmüyor. Dolayısıyla sayın Konukoğlu, 1 trilyon verip bir okul yaptığı zaman veya 2.5 trilyon lira harcayıp da Gaziantep'te Anadolu Öğretmen Lisesi yaptığı zaman, bunun yüzde 80'i Konukoğlu'nun cebinden gidiyor. 1 trilyon harcama yaptığı zaman 800 milyar lirasını kendi cebinden ödeyecek, 200 milyarı devlete ödediği vergiden gidecek. Şimdi 'bu 200 milyarı devlete ödeyecekti de ödemedi kendi reklamını yapıyor' yaklaşımının çok rasyonel bir yaklaşım olmadığını ifade etmek istiyorum.''
Çelik, Abdülkadir Konukoğlu'nun eğitime verdiği destekten dolayı ''TBMM Üstün Hizmet Ödülü''ne layık görüldüğünü anımsattı. ''Bazı insanlar eleştirmeyi hastalık haline getirmişler'' diyen Çelik, ''Bu tarz eleştiri anlayışıyla bir yere varılamayacağını, yapıcı eleştirilere sonuna kadar açık olduklarını'' söyledi.
-''ÇOK ACI ÇEKİYORUZ''-
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu da yaptığı konuşmada ''Biz sanayiciler olarak İngilizce bilmemenin çok büyük acılarını çekiyoruz. Bilhassa işletmelerimizde yabancı birisi geldiği zaman bunun çok büyük eksikliklerini görüyoruz'' dedi.
''Suriye, Mısır gibi ülkelerde bile işçilerin İngilizce konuştuklarını'' söyleyen Konukoğlu, bizde ise mühendislerin ve satış elemanlarının bir bölümü İngilizce biliyor. Türkiye'de İngilizce öğretimi çok az'' diye konuştu.
Konukoğlu bu nedenle İngilizce öğretimini desteklemeye karar verdiklerini kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk da dil öğretimi konusunda belirledikleri stratejiler doğrultusunda müfredatı yenilediklerini anlattı. Türkçe öğretiminin iyi yapılmasının önemli olduğunu belirten Selçuk, hazırladıkları müfredatta etkileşimli bir model oluşturulduğunu ifade etti.
Yabancı dil öğretiminin teknoloji ile desteklenmesini önemsediklerini dile getiren Selçuk, bu yöntemle öğrencilerin telaffuzlarının ve konuşmalarının önceki sisteme göre çok daha iyi olduğunun görüldüğünü anlattı.
DynEd İnteraktif Dil Öğretimi Programı Türkiye Temsilcisi Mehmet Bayraktaroğlu da İngilizce'nin dünyada en çok öğrenilmeye çalışılan dillerden biri olduğunu belirtti. Türkiye'de dil öğretiminde sorunlar bulunduğunu ifade eden Bayraktaroğlu, öğrencilerin yüzlerce saat derse girmelerine karşın dili öğrenemeden mezun olduklarını kaydetti. Dil öğrenmenin kişilere göre farklılık gösterebileceğine işaret eden Bayraktaroğlu, bu farklılıklara göre verilecek eğitimin daha verimli olacağını anlattı.
Bayraktaroğlu, yazılımın 4. ve 5. sınıflara yönelik bölümünün çizgi karakterlerle hazırlandığını, 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik bölümünde ise ana dilin kavramlarından yararlanıldığını ifade etti. Konuşmaların ardından Çelik, Konukoğlu ve Bayraktaroğlu, yazılımın bağışına ilişkin protokolü imzaladı.
Yazılım programının 1.5 milyon dolara mal olduğu ve internet üzerinden 8.5 milyon ilköğretim öğrencisinin yararlanmasının öngörüldüğü bildirildi.