BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Çelikçiler hedef açıkladı

Çelik sektörünün yeni ihracat hedefi Güney Afrika ve Angola

Abone ol

Bir yanda tekelleşmenin yaygın olduğu, rekabet ortamının yaratılması üzerine çalışmalar yürüten Güney Afrika Cumhuriyeti…

Diğer yanda ticaretten çok yatırım bekleyen Angola… Çelik İhracatçıları Birliği’nin gündeminde şimdi bu iki ülkeye ihracatı artırma hedefi var. Çelik İhracatçıları Birliği gerçekleştirdiği Güney Afrika-Angola ticaret heyeti ile Türk çelik üreticileri ve yeni pazarlar arasında bir köprü oluşturdu.

Çelik İhracatçıları Birliği, Türk çelik sektörünü dünya pazarlarında tanıtmak ve sürdürülebilir pazar payını artırmak amacıyla organize ettiği ticaret heyetlerine Güney Afrika Cumhuriyeti ve Angola’yı da ekledi. Ekonomi Bakanlığı desteği ile pazara giriş desteği kapsamında gerçekleştirilen heyete; Türkiye’den Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Özgür Çelikel ve Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci başkanlığında Türk çelik sektöründen 17 firma katıldı.

Güney Afrika’dan 40 firma ve Angola’dan 11 çelik sektörü temsilcisi ile heyete katılan firmalar arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye’den yeni yatırım bekliyor…

Güney Afrika ile başlayan ticaret heyeti resmi platformda Güney Afrika Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hengiwe Wkhize tarafından ağırlandı. Türk çelik sektörü temsilcilerini ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Wkhize, ülke ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Wkhize, Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomisinde tüm sektörler için tekelleşmenin ağırlıklı olduğunu, bu tekelleşmeyi kırmak için ekonomide rekabet ortamının yaratılması gerektiğini belirtti. Rekabet için uluslararası yatırımlara ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Wkhize, “Yeni işbirlikleri, iş alanları yaratmak amacıyla Kalkınma Bakanlığı olarak yabancı yatırımcılar için arsa tahsisi yapıyoruz ve teşvikler veriyoruz. Altyapının iyileştirilmesi ve enerji sorunu ile ilgili çalışmalarımız var. Ayrıca ekonominin canlandırılması ve bölgesel olarak kalkınma planları yapıyoruz” dedi.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ise Güney Afrika ve Türkiye arasındaki ticarette 2007 sonrasında bir gerileme yaşandığına dikkat çekerek ticareti canlandırma yönünde çalışmalar yapılması gerekliliğini vurguladı. Ekinci, Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasında 2009 yılındaki 2 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 2012 yılında 1,67 milyar dolara gerilediğini belirterek, bu durumun ülkemiz ihracatının 2009’da 867 milyon dolar iken 2010 yılında 382 milyon dolara gerilemesinden kaynaklandığına dikkat çekti. ÇİB Başkanı, ihracatın artırılması için Birlik olarak iki ülke firmaları arasındaki ticari ve ortak yatırım işbirliklerinin güçlendirilmesine destek olacaklarını belirtti.

Türk çelik üreticileri Angola’nın alt yapı yatırımlarına talip…

Ticaret heyetinin ikinci durağı olan Angola’daki görüşmelerde; Angola’nın ticari ilişkilerden çok yeni yatırımlar konusunda beklentileri ön plana çıktı. İthalata bağımlı bir ülke konumundan kurtulmayı hedefleyen Angola’nın iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri kuvvetlendirerek Türkiye ile stratejik ortaklık kurma isteği dile getirildi. Angola’nın kentsel dönüşüm de dahil bir çok konuda yeniden yapılanma içinde olduğu belirtilirken, dünyada ikincilik konumunu koruyan Türk müteahhitlik firmalarının yatırımlarına açık oldukları, ülkenin inşaat ve çelik sektörünün yatırımları için önemli bir potansiyele sahip olduğu açıklandı.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci Angola ilgili yaptığı değerlendirmelerde; “Angola gelişmekte olan, Afrika’nın ikinci büyük petrol üreticisi olarak bölgenin en önemli ülkeleri arasında yer almaya aday. Angola ile ticaret hacmimiz maalesef çok düşük, toplam hacim 250 milyon doları bile bulmuyor. Türk çelik sektörü 36,5 milyon ton üretim ile dünyanın sekizinci büyük üreticisi konumunda. Sektörümüz geçen yıl 17 milyar dolar ihracat yaptı. Dolayısıyla dostluk ilişkilerimizi de göz önüne alırsak Angola ile demir-çelik alanında ticaretimizi rahatlıkla geliştirebiliriz. Angola’da yakın dönemde yapılacak altyapı çalışmaları önemli ölçüde bir demir-çelik ihtiyacını da beraberinde getirecek. Biz bu ihtiyacı karşılamaya hazırız. Öncelikle ülkelerimiz arasındaki ticareti geliştirmeye talibiz, gelişen ticari ilişkiler Angola’ya yapılacak yatırımların da kapısını açacaktır” dedi.

Türk Çelik İhracatçıları Birliği’nin uluslararası yeni pazarlara ulaşarak Türk çelik sektörü ihracat hacminin yükseltilmesi doğrultusunda yaptığı Güney Afrika Cumhuriyeti – Angola ticaret heyeti sonunda iki ülke ile: hükümetler seviyesinde ilişkilerin geliştirilmesi, Türk sektörlerinin tanıtılması, yatırım olanaklarının iyileştirilmesi, Serbest Ticaret Anlaşmalarının kısa sürede imzalanması konusunda çalışmaların yapılması öneriliyor.