Merhum cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu, 12 Eylül referandumunda kullanacağı oyun rengini açıkladı...
Abone ol3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, vefatının 24. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Dün Cumhurbaşkanı "Abdullah Gül" de bir mesaj yayımlayarak kendisini rahmetle andı. Fakat Bayar'ın kurucusu olduğu Demokrat Parti (DP), bugünlerde referandum nedeniyle önemli bir kırılma yaşıyor. Parti yönetiminin 'hayır' kararına tepki gösteren birçok duayen isim, Bayar ve Adnan Menderes'in temsil ettiği misyona ihanet edildiğini savunuyor.
Merhum Başbakan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'ten sonra, tartışmalara, Bayar'ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali de katıldı. Aynı zamanda DP'nin eski Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi de olan Prof. Dr. Naskali, referandumda 'evet' oyu kullanacağını açıkladı. Gerekçelerini de "Yapılacak değişiklikler elbette ki yeterli değil ancak mevcut şartlar içinde bir 'ilk adım'. Kısmen de olsa, yıllardır özlemini duyduğumuz maddeler, düzenlemeler geliyor. Bu oylamaya vesayetin tasfiyesi açısından bakıyorum. İleriye yönelik bir teminat noktası olarak görüyorum." sözleriyle izah etti. Naskali'nin pakette özellikle altını çizdiği bir madde var. O da, Anayasa'nın 145. maddesinde değişiklik öngören 15. madde. Askeri yargının görev alanını sınırlandıran bu madde, darbe girişiminde bulunan askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngörüyor. Sivillerin de savaş durumları hariç, askeri mahkemelerde yargılanmasının önünü kapatıyor. "Bu madde bile tek başına yeterli bence." diyen Naskali, ordunun bir ölçüde sivil denetime alınmasından memnun.
Prof. Naskali, demokratikleşme adına pakete destek verirken12 Eylültarihinde yapılacak oylamayı bir 'hesaplaşma' olarak görmemek gerektiğini savundu. Daha çok, 13 Eylül 2010 sabahına odaklanmış durumda. Bu tarihten itibaren yeni bir anayasa için çalışmalara başlanması gerektiği taraftarı. 'Evet' oylarının galip geldiği bir Türkiye'ye uyanırsak, onaylamış olduğumuz anayasa maddelerini karşımıza alacağız ve 'Bundan sonra bu maddeleri nasıl daha ileriye götürebiliriz, ne yapmamız lazım?' ona bakacağız. Çünkü bu yeni anayasa da bize dar." görüşlerini dile getirdi.
Emine Hanım, bir süre önce, DP'den ihraç edilmek istenen eski Genel Başkan Süleyman Soylu'ya destek amacıyla yayımlanan ortak bildiriye imza atmıştı. Fakat DP yönetiminin 'hayır' kararı hakkında yorum yapmak istemiyor. Sadece şu vurguyu yapıyor: "Oyladığımız konu; mevcut Anayasa'ya eklenecek veya değişecek maddeler. Bir partiyi veya bir hükümeti onaylamayacağız. Bu maddeler bizim anlayışımıza uygun mu, bu maddelerTürkiyeiçin arzu ettiğimiz standardı tanımlıyor mu, ona bakacağız."
GÜL'DEN BAYAR'A ANMA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın 24. ölüm yıldönümü nedeniyle yayımladığı anma mesajında, Bayar'ın fikir, hizmet ve başarıyla Türkiye'nin tarihinde iz bıraktığını belirtti. Bayar'ın Türkiye'nin ilerlemesi için yaptığı hizmetleri anlatan Gül, "Aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olan Celal Bayar'ı daima saygıyla hatırlayacağız. Değerli devlet adamı Celal Bayar'ı şükran ve rahmetle anıyor, ailesine bir kez daha başsağlığı dileklerimi iletiyorum." dedi.