BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

Çekişen değil öpüşen şehirler istiyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çekişen değil öpüşen, örtüşen, beraberlik kuran, yarışan şehirler istediklerini söyledi. Avrup...

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çekişen değil öpüşen, örtüşen, beraberlik kuran, yarışan şehirler istediklerini söyledi. Avrupa Birliği’ne(AB) girmek istediklerini belirten Bayraktar, “Ya bizi AB’ye alacaklar ya da AB’yi geçeceğiz” dedi.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER) “Gelişen Kentler Zirvesi-Samsun” toplantısı Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanı sıra, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Amasya, Çorum, Sinop, Giresun Valileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

“ÖĞRENCİLERİ SADECE KAMPÜSTE TUTMAYIN”
Gelişen Kentler Zirvesi’nin ağırlıklı olarak bölgesel gelişim strateji oluşturmasına dayanak olacağını ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Samsun üniversiteleşme konusunda bölgesine liderlik eden bir kenttir. Amasya üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Ordu Üniversitesi OMÜ’den doğdu, bir anlamda da Canik Başarı Üniversitesi OMÜ’den doğru diyebiliriz. Bugün OMÜ 43 bin öğrencisi ile eğitim öğretimine devam ediyor. Samsun Türkiye’nin Karadeniz’e açılan kapısıdır. Samsun önemli bir kapı kenttir. Samsun bölgenin büyükşehir statüsünü kazanan ilk yerel yönetimdir. Şimdi bölgede 3 büyükşehir belediyesi oldu. İnanıyorum ki Samsun yeni büyükşehir olan kentlere öncülük edecektir. Kalkınmayı ve gelişme çevre ile düşünmek lazım. Şehirlerin ister Samsun olsun, ister Amasya, ister Ordu, Giresun fark etmez şehirlerin marka değerlerinin olması lazım. Sanatta, tarihte, sporda şehirlerin marka değerlerinin ön plana çıkarmaları lazım. Bu olduğu takdirde şehirlerin zenginlikleri ekonomiye de daha rahat zamanları olacaktır. OMÜ’deki Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinden bir ricam var. Öğrencileri sadece kampüste tutmayın. Bu şehirde yapılan bütün yatırımları, eğitim ve öğretime staj yeri olarak değerlendirin” ifadelerini kullandı.

“SAMSUN PROJE YAPMADA BAŞARILI”
Dünyanın giderek küçüldüğünü belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, “Samsun Türkiye’de önemli bir merkezdir. Bu zirvenin burada yapılmasının nedeni de Samsun’un özellikleri nedir, güzellikleri nedir, Samsun’un gelişmesi için neler yapabiliriz, Samsun çevresindeki vilayetlerle beraber daha çok nasıl gelişir, Samsun’a yatırımcıyı nasıl daha çok çekeriz. Samsun bir cazibe merkezi ama bakıyoruz Denizli, Samsun’u geçmiş. Samsun doğu ve batıya doğru güzel gelişiyor. Bir şehir havasını kazanmış durumda. Samsun önceden girdiğiniz zaman şehir fotoğrafı veremiyordu, ama şimdi veriyor. Samsun’da yapmamız gereken çok daha iş var. Merkezde 200 bin konut stoku var. Bunların yarısının yenilenmesi lazım. Samsun’da sahilde çok güzel düzenlemeler yapıldı. Karadeniz’in karşısında 250 milyonluk bir nüfus var. Çarpıcı işler yapmamız lazım. Çılgın projeler yapmamız lazım. Samsun proje yapmada başarılı, ben belediye Başkanını tebrik ediyorum. Samsun’da 3 tane liman var ve bunlar geliştirilecek. İlçeleri Samsun’u beseleyecek. Artık devletlerden daha çok şehirler yarışıyor” dedi.

“BİZİ AB’YE ALMAK ZORUNDALAR”
Artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını ifade eden Bakan Bayraktar, “Komşusuyla birbirinin elinden tutan ve güç kuvvet oluşturan, çok iyi şekilde organize olan, mekanize olan ve aynı zamanda da farklı yarışan, çekişen değil, öpüşen, örtüşen, beraberlik kuran, yarışan şehirler istiyoruz. Yarış olduğu zaman daha çok kalkınma olacak ve daha çok gelişme olacak. Dünya artık çevreci bir dünyadır. Biz gelişen dünya ile bütünleşmek istiyoruz. Avrupa Birliği’ne girmek istiyoruz. Avrupa her ne kadar zorlasa da, ya bizi Avrupa Birliği’ne almak zorunda kalacaklar ya da biz Avrupa Birliği’ni geçeceğiz. Biz sabrettik, sabrediyoruz. Biz AB’ye girmek istiyoruz, Avrupalıyız. Avrupa ile Orta Doğu ve Orta Asya ile önemli bir köprüyüz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE SORMADAN ADIM ATAMIYORLAR”
11 yılda Türkiye’de sadece kalkınma ve gelişme noktasında büyümediğinin altını çizen Bakan Bayraktar şunları kaydetti: “Esas siz istikametiniz doğru mu, siz dik durabiliyor musunuz? Bugün dünyada, Birleşmiş Milletler’de bir karar verilirken, hele hele Orta Doğu’da karar verilirken Türkiye’nin fikir almadan adım atamıyorlar. Bunun doğrusu da budur. Biz problemleri gizlemiyoruz. Problemleri halının altına süpürmüyoruz. Biz iktidara geldiğimizde topladığımız vergilerin yüzde 80’i dış borca gidiyordu. IMF’den borç alıp da personellerimizin maaşını veriyorduk. Bizden önceki hükümetler ortalama 16 ay duruyor. Bunlar yeterli mi değil, çok daha çalışmamız lazım. Biz dünyanın en iyi milletlerinden birisiyiz. Bu bakımdan gelişmek ve kalkınmak bizim hakkımız.”
(İHA)