BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Çek suçluları tahliyeye hazırlanıyor

Kanunun yürürlüğe girmesiyle çek suçluları cumhuriyet savcılarına müracaat etmeye başladı.

Abone ol

Karşılıksız çek suçlarında hapis cezasını ortadan kaldıracak 5941 Sayılı Çek Kanunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile karşılıksız çek verenlerin 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması uygulamasının kalkması, bu kişilere 150 bin TL'ye kadar para cezası verilmesi öngörülüyor.

Yeni Çek Kanunu'na göre; karşılıksız çek veren para cezasını öderse, daha önce aynı suçu işlemiş olsa bile hapis yatmayacak. Yasağı üç yıl sonra mahkeme kaldırabilecek. Kanunun yürürlüğe girmesiyle cezaevlerindeki çek suçluları ise cumhuriyet savcılarına müracaat etmeye başladı. Savcılıkların incelemesinin tamamlanmasıyla çek suçluları tahliye edilebilecek.

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı ülke genelindeki cezaevlerinde yüzlerce çek suçundan hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde yasalaşan kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanınca, cezaevlerindeki çek suçluları tahliyeye hazırlıklarına başladı.

Adalet Bakanlığı verilerine göre toplam 117 bin hükümlü ve tutuklunun bulunduğu cezaevlerinde halen yaklaşık 2 bin 200 kişi Çek Kanunu'na muhalefetten dolayı tutuklu veya hükümlü bulunuyor. Çek Kanunu'nun resmen yürürlüğe girmesiyle 'karşılıksız çek' suçundan cezaevinde bulunan yüzlerce kişiye de tahliye yolu açıldı. Hükümlü ve tutuklular kanunun çıkmasıyla cumhuriyet başsavcılıklarına müracaat etmeye başladı. Yapılacak incelemenin ardından kanun kapsamına giren hükümlü ve tutuklularda tahliye edilecek.

5941 Sayılı Çek Kanunu'na göre, tarafların anlaşması halinde karşılıksız çek verme suçundan mahkûm olanların cezasının infazı ertelenebilecek veya durdurulabilecek. Taraflar arasında imzalanan anlaşmanın savcılıklara veya mahkemeye verilmesi halinde, anlaşmada öngörülen süre kadar soruşturma veya kovuşturma durdurulacak. Soruşturma, kovuşturma veya yargılamanın durdurulması ile infazın ertelenmesi için yazılı anlaşma ve taahhütnamenin en geç 1 Nisan 2010 tarihine kadar verilmesi gerekecek.