BIST 9.916
DOLAR 35,22
EURO 36,66
ALTIN 2.962,84
HABER /  SAĞLIK

Cebinizden akrep çıkabilir dikkat!

Lafın gelişi değil! Gerçekten elinizi cebinize attığınızda akrep bulabilirsiniz. Doktordan uyarı var.

Abone ol

Havaların ısınması ile birlikte akrepler ortaya salındı. Kırsal bölgelerde bir çok kişi akrep sokmasından hastanelik oluyor.

Doktor Polat Durukan uyardı;

 "Özellikle kırsal kesimde yaşayan kişiler evin içinde veya dışarıda herhangi bir
yere astıkları elbiselerini giymeden önce kontrol edip silkelemelerinde fayda var"

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Polat Durukan, Türkiye'de 13 tür akrep olduğunu ve bunların sadece iki türünün zehirlenmeye neden olduğuna dikkati çekti. Durukan, ancak bu akreplerin neredeyse tamamının sokma sonrasında ciddi ağrı ve sızıya neden olduğunu ifade etti.

GİYMEDEN KONTROL EDİN

Akrep sokmalarının daha çok vücudun el, ayak gibi kolay ulaşılabilecek açık bölgelerde görüldüğünü belirten Durukan, şöyle konuştu:

"Kırsal kesimde veya eski yapıların olduğu yerlerde akrep sokması vakalarıyla sık karşılanıyor. Evlerin içine kadar giren akrepler eşyaların veya elbiselerin arasından veya giysilerin cebinden çıkabiliyor. Kırsal bölgelerde elbiselerin cebine veya ayakkabıların içine giren akreplerin sokması nedeniyle zehirlenme olaylarıyla karşılaşılabiliyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan kişiler evin içinde veya dışarıda herhangi bir yere astıkları elbiseleri giymeden önce kontrol edip silkelemelerinde fayda var. Ayakkabılar da giymeden önce kontrol edilmelidir. Bölgelerinde akrep sokması olayları bildirilen vatandaşların daha dikkatli olması gerekiyor."  

Türkiye’de özellikle Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgesi dışında akreplerin çok fazla zehirli olmadığını kaydeden Durukan, yine de akrep ısırıklarının ciddiye alınarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

AKREP ZEHİRİ NE YAPIYOR?

Akrep zehrinin kalp ve nörolojik sistemi etkilediğine dikkati çeken Doç. Dr. Durukan, "Akrep sokması sonrası kişilerde kalp atım hızını artıran ölümcül ritim bozuklukları oluşabilir. Nörolojik olarak akrep sokması sonrası vücutta his kayıpları oluşabilir. Özellikle akrebin soktuğu bölgelerde, kolda veya bacakta daha fazla hissedilir" diye konuştu.

Akrep sokması sonrasında şiddetli ağrı ve sızlama hissedilebileceğini belirten Durukan, bununla birlikte ısırık bölgesinde kızarma, şişlik, yanma, uyuşma, sistemik etki denilen vücut salgılarında artma, vücutta ateş basması gibi etkiler görülebileceğini söyledi.

AKREP EN ÇOK ERKEKLERİ SOKUYOR

Durukan, arazide daha fazla çalışmaları ve daha korumasız olmalarından dolayı erkeklerde akrep sokma olaylarıyla daha fazla karşılaşıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Anadolu'da kırsal bölgelerde çalışan kadınlar inanç, gelenek ve kültürün etkisiyle ayakları ve kolları kapalıdır. Vücutlarında çok fazla açık yer olmaz. Erkekler ise çıplak ayakla ve kolu kısa elbiselerle çalışmayı tercih eder. Bu durum akrep veya diğer böcek türlerine karşı erkekleri daha savunmasız bırakır. Bundan dolayı da akrep sokmaları erkeklerde daha fazla görülüyor."

AKREP SOKUNCA NE YAPMALI?

Akrep sokmalarında halk tarafından bilinen çok yanlış uygulamalar olduğuna dikkati çeken Durukan, özellikle ısırık bölgesinin kesilerek kanatılması ve turnike uygulaması yapıldığını, bazı bölgelerde ise zeytin yağı sürüldüğünü söyledi.

Bu tür uygulamaların yaranın ciddi anlamda enfeksiyon kapmasına neden olabileceği uyarısında bulunan Durukan, enfeksiyon kapan yaranın çok geç iyileşeceğini ve hastanın hayati tehlikesinin oluşabileceğini ifade etti.

Durukan, "Akrep sokmalarında yapılacak ilk iş öncelikle bölgeden veya akrepten uzaklaşmaktır. Sokan hayvanı öldürmek için uğraşılmamalıdır. Daha sonra ısırık bölgesine buz uygulaması yapılması en etkili yöntem. Bu sayede damarlar büzüşerek zehrin yayılmasının önüne geçilir. Daha sonra hastanın vakit kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Durukan, koruyucu tedbirler olarak ise akrep sokması olaylarının yaşandığı bölgenin, arazinin, evin etrafının ve içinin uygun bir şekilde ilaçlanması gerektiğini sözlerine ekledi.