BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,57
ALTIN 3.021,19
HABER /  GÜNCEL

ÇAYKUR'da 50 yıldan beri ik grev

TEK Gıda-İş Sendikası ile ÇAYKUR ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede alınan grev başladı.

Abone ol

TEK Gıda-İş Sendikası ile ÇAYKUR ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede grev başladı.

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ve sendika üyeleri sabah 08.00’de grev yeleklerini giyerek Rize’deki ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önüne geldiler.

Sendika yöneticileri ve işçiler, ÇAYKUR binasının girişine, 50 yıldan sonra ilk kez 'Bu İşyerinde Grev Vardır' pankartı asarak grevi resmen başlattılar.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, müdürlük önünde yaptığı basın açıklamasında, grevi bilerek yaş çay alım döneminde başlattıklarını belirterek, “Bu bir hukuki süreç, grev kararı almak zorundaydık” dedi.

Grevi bitirecek olanların kamu işverenleri olduğunu belirten Türkel, amaçlarının birilerine ders vermek olmadığını kaydetti.

ÇAYKUR grevinin tarihi bir grev olduğuna dikkat çeken Mustafa Türkel, 'ÇAYKUR grevi, Türkiye’de kamudaki son 20 yılın en büyük grevi olacak! Ortaya çıkacak sorunların ve olumsuz koşulların asıl sorumlusu ÇAYKUR yöneticileri olacaktır' dedi.

Mevsimlik işçiler

Grev, ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede, 9 bin 40 işçiyi ilgilendiriyor.

58 işletmede aynı anda başlayan greve, ilk gün itibariyle kaç işçinin katıldığı ise henüz bilinmiyor.

Sendika, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde diğer isteklerinin yanı sıra özellikle üyesi her işçi için 5 yıl geriye dönük yıpranma zammı talep etmişti.

Ancak sendikanın bu isteğine ÇAYKUR, büyük finansal maliyetler getireceği için karşı çıkmıştı.

Öte yandan grev kararının alınmasının akabinde ÇAYKUR, tarihinde ilk defa 7 bin 200 mevsimlik işçiyi 20 Nisan’da işbaşı yapmaya çağırdı.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da ÇAYKUR’un çay alamamasının bölgede 10 büyüklüğündeki bir deprem anlamına geleceğini savundu.

Sütlüoğlu, “Her taraf yıkılır, herkes bu enkazın altında kalır. Daha sonra oluşacak tsunami dalgaları herkesi sürükler, götürür. Herkes aklını başına alsın” dedi.

Sütlüoğlu basın toplantısında, greve katılmayanlara ücretlerinin eksiksiz ödeneceğini, katılanlara ise ücret verilmeyeceği için mağdur olacağını belirtti.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel de Genel Müdür’ün girişimlerini grev kırıcılığı” olarak niteledi.

Türkel, grevle ilgili her gün Artvin’den Tirebolu’ya kadar çalışmalarını sürdüreceklerini kaydederek, "50 kişi, 150 kişi, 350 kişi artarak işçilerin hakkını alıncaya kadar bu grevi sürdüreceğiz. Bizim amacımız işçinin masasına bir simit daha fazla gitmesidir. İşveren gerekli şartlarda anlaşmaya yanaşsın, biz bir dakikada grevi bitirmeye hazırız" dedi.