BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,30
ALTIN 3.057,96
HABER /  GÜNCEL

Çay demliğini gören şaşkına dönüyor

Bakırcı ustası mesleğinin 40. yılı anısına 3 ay çalışarak öyle bir demlik yaptı ki görenler yanına giderek fotoğraf çektiriyor

Abone ol

Trabzon'un tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda 40 yıldır bakır işleyen Ali Çavuş, mesleğinin 40. yılı anısına 3 ay çalışarak, 1 metre 40 santimetre boyunda ve 70 kilogram ağırlığında bakır demlik yaptı.

Çavuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dede mesleği olan bakır işlemeciliğini 40 yıldır severek yaptığını belirterek, ''Mesleğimin 40. yılı anısına önce bir salep kazanı hazırladım. Üzerine de değerli turizm varlıklarımızdan Sümela Manastırı'nın figürünü işledim. Daha sonra yaptığım bir ibriğin üzerine kendim de Ortahisar Mahallesi doğumlu olduğum için bu mahallede doğan Kanuni Sultan Süleyman'ın resmini yaptım'' dedi.ctc.jpg

Bakırcılar Çarşısı'nı gezen turistlerin ilgilisini çekmek ve meslekte 40. yıl anısına unutulmayacak bir eser hazırlamak amacıyla bakır demlik yapmaya karar verdiğini anlatan Çavuş, ''Yaklaşık 3 ay çalışarak 1 metre 40 santimetre boyunda kendi tasarladığım bakır demliği hazırladım. 70 kilo ağırlığında olan demliğin çapı 1 metre 2 santimetre. Demliğin yapımında hiçbir makine kullanmadım, tamamen el yapımı, göz nuru bir ürün'' diye konuştu.

''MESLEĞİMİN PROFESÖRÜYÜM''

Çavuş, bakır demliği sadece sanatının anısına tasarladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Demliği hazırlarken epeyce zorlandım, ellerimde patlaklar oluştu. Buna rağmen ısrar ettim ve demliği tamamladım. Emir ağabeyim bazen demliği sağa, sola çevirmede bana yardım etti, geri kalan tüm işleri tek başıma yaptım. Çoğu bakırcı arkadaşlarım 'olmaz, sen çıldırdın mı? Biz 1, 2, 3 kiloluk bakırlara alışmış insanlarız, sen şimdi 70 kilo ağırlığında bir demlik yapacaksın, böyle bir şey olmaz' dedi. En sonunda düşündüm, cesaretlendim ve işe başladım. Çok yoruldum, çok yordu bu iş beni ama başardım, değdi de. İşimin profesörüyüm, mesleğimi icra ederken sıkıntı çekmem ama bu demlik çok yordu beni, bir ara kalbim sıkıştı ama yine de yaptım.''

HAMSİ LOGOLU DEMLİK

Demliğin üzerine Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın (EYOF) hamsi logosunu işlediğini ifade eden Çavuş, şunları söyledi:

''Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın Trabzon'da yapılacağını öğrenince demliğin üzerine oyunların logosu olan hamsi figürünü işlemeye karar verdim. Demlik bir ikram eşyası, yani o insanlar geldiği zaman çay vermezsek bile demlikle bunu tamamlamış oldum. Tamamen simgesel, o insanlara 'biz sanatkar milletiz, ikramcı bir milletiz' mesajını vermek istedim. Demlik oyunlar için kente gelmesi beklenen 10 bin kişiye çay ikram edebilecek kapasiteye sahip. Gelecek misafirlere yetecek kadar çay alıyor.''

''BAKIRCILIĞIN UNUTULMASINI SEYİRCİ KALMAK İSTEMEDİM''

Çavuş, dede mesleği olan bakırcılığın unutulmasına seyirci kalmak istemediğini, bu nedenle de zaman zaman değişik çalışmaları hayata geçirdiğini belirterek, ''Yıllarca 'ne yapsam da gündemde olsa bu meslek, unutulmasa' diye düşündüm. Sonunda da böyle büyük eserler yapmaya karar verdim. İnsan gücünü aşacak çok büyük eserler, herkesin yapamayacağı şeyler düşündüm. Kalıcı olmasını istedim. Kaybolmaz, kırılmaz ve gittikçe değerini daha iyi korur. Düşündüğüm gibi de oldu, bundan dolayı da çok mutluyum'' diye konuştu.

Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurma konusunu düşündüğüne dikkati çeken Çavuş, ''Bu konuyu araştırıyorum. Böyle 10 bin bardak çay alacak ve tamamen el yapımı olan demlik yok. Bunun EYOF'a da denk gelmesi güzel oldu. EYOF kapsamında demliği güzel bir yerde teşhir edeceğim'' dedi.

Ali Çavuş, yerli ve yabancı turistlerin demliğe büyük ilgi gösterdiğini belirterek, ''Millet fotoğraf çekme kuyruğuna giriyor. Yurt dışından çok turist geldi. Nasıl söyleyeyim hayranlıkları beni de mutlu etti. Demliği görmek için adeta sıraya girdi insanlar'' dedi.