BIST 9.684
DOLAR 34,66
EURO 36,51
ALTIN 2.951,02
HABER /  SPOR

Cavcavın antrenör melekleri

Gençlerbirliği altyapısında yaklaşık bir yıldır 2 bayan antrenör görev yapıyor.

Abone ol

Gençlerbirliği altyapısında yaklaşık bir yıldır 2 bayan antrenör görev yapıyor.
Gazi Üniversitesi bayan takımı antrenörlüğünü de yapan Nihan Su ile bir zamanlar bayan takımlarında kalecilik yapmış olan Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Antrenörlük Bölümü mezunu Selma İstaş, yaklaşık 1 yıldır Gençlerbirliği futbol okulu altyapısında görev yapıyorlar.
Nihan Su, futbol antrenörü olmasının nedenini, ''Futbolu çok seviyor olmam, yeteneğimin oluşu, daha sonrası da zaten geliyor'' diye belirtti.
Babasının amatör takımlarda kalecilik yapmış olmasının da kendisinin bu alana yönelmesinde etkili olduğunu değinen Su, Gençlerbirliği'nde çalışmasının ise tesadüf sonucu olduğunu belirterek, ''Gazi Üniversitesi bayan futbol takımıyla Gençlerbirliği tesislerine hazırlık maçları yapmaya geliyorduk. Burada da altyapı hocaları bizleri beğendiler ve bize altyapıda futbol okulunda çalışmamız için teklifte bulundular, biz de burada çalışmaya başladık'' dedi.

ERKEKLER FUTBOLU DAHA KOLAY ÖĞRENİYOR

Erkeklerle, bayanları çalıştırmak arasında duygusal anlamda farklılıklar olduğunu bildiren Nihan Su, ''Bir de bayanlara inmeniz biraz daha zor. Çünkü birkaç kere deneme yapmanız gerekiyor. Onları iyi tanımanız gerekiyor. Oysa erkekler, bayanlardan daha çabuk kavrıyor. Her şeye rağmen bu işte başarının yolu sabır ve emekten geçiyor. Sonrasında başarı da geliyor'' diye konuştu.
Su, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Futbol bir spordur. Her şeye rağmen bayanlarda bu sporu yapabilirler. Tıpkı erkeklerin yapabildiği gibi. Futbolu sadece erkek sporu olarak görmekte yanlış olur. Hele ki Avrupa Birliği'ne girme süreci içerisindeyse Türkiye, Avrupa'da, Amerika'da, Almanya'da bu spor bayanlar arasında da yapılıyorsa, bayanlar ön plandaysa, bence biz bu işin gerisinde kaldık.''

BAYANLAR LİGİ NİSAN'DA BAŞLIYOR

Türkiye'de Bayanlar Futbol Ligi'nin Nisan ayının sonunda başlayacağına da değinen Nihan Su, Futbol Federasyonu'nun desteğiyle bayanlar liginin Nisan ayının sonunda başlayacağını söyledi. Türkiye'de 14 bayan takımı olduğunu, ancak başkent Ankara'da bu konuda büyük sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Milli takımlar seviyesinde de bayanların müsabakaları yapılıyor. Ekim ayı içerisinde Avrupa Şampiyonası Grup Eleme maçlarımız İstanbul'da oynanacak. U 19 bayan milli takımımız şu anda Riva'da kampta. Ankara'da maç yapacak bayan takımı bulamadığımız için erkek takımlarıyla maç yapmak zorunda kalıyoruz.'' Nihan Su, hedeflerinin bayan milli takımlarında görev almak olduğunu ve Gençlerbirliği'nde hocalardan her türlü desteği aldıklarını dile getirerek, şöyle dedi:
''İnşallah bir gün milli takımlarda da görev yapacağız. Burada hocalarımız bize çok destek oluyorlar. Onlar bayanların bu işi yapabileceğine inandıkları için biz buradayız. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Sorumlu hocalarımızla çalışmaktan son derece mutluyuz. Bu çalışmayı ilk kez Gençlerbirliği'nin başlatmış olması bizlere ayrı bir keyif veriyor. Sonuçta bu da bir ilktir diye düşünüyorum. Umarım diğer takımlarımızda da bayan antrenörlerimize sahip çıkarlar ve bu işi hep beraber yukarılara taşırız diye düşünüyorum.''

FUTBOLCULARA ANNE ŞEFKATİ

Kendilerine karşı hocalardan herhangi bir sert tavır olmadığını ifade eden Nihan Su, sözlerini şöyle tamamladı:
''Olursa bundan etkileniriz, ancak hocalarımıza da saygı duyarız. Ayrıca erkek çocuklarının antrenmanlarda ağızlarından kötü bir şey çıkacak olursa bizlere doğru bakıyorlar ve utanıyorlar. Bu da bayanların olduğu bir yerde disiplinin olduğunu gösteriyor. En azından çocukların küfür etme gibi kötü alışkanlıklarını yok edebiliyoruz. Bayan olduğumuz için bizden utanıyorlar. Bayanlar bu işte aynı zamanda kötü alışkanlıklar edinilmemesi için bir fren görevi yapıyorlar. Çünkü bizleri bir anne gibi görüyorlar. Bizler de bir anne şefkatiyle onlara yaklaşıyoruz. Seviyoruz, kucaklıyoruz, sarılıyoruz, kendi çocuğumuz gibi, bizleri birer abla gibi görüyorlar. Hocadan daha öteyiz arkadaş gibiyiz. Bu da bizleri mutlu ediyor.'' Kaleci antrenörü Selma İstaş ise 9 yıl kalecilik yaptığını ve birçok bayan futbol takımında da oynadığını söyledi.
İstaş, şöyle konuştu:
''Bayan futbolunda kaleciliğin temelini aldım. Çocuklara da iyi bir eğitim vereceğimi düşünüyorum. Biz futbolculuk hayatımızda birçok zorluklar yaşadık. Çünkü futbol erkek sporu olarak anıldığı için bayanların futbol oynayabileceğini düşünmediler hiçbir zaman. Gençlerbirliği'ne geldiğimizde Nihan ile birlikte çok büyük destek gördük. Gerçekten bayanların da bu işi yapabileceğine, futbolun sadece erkeklere özgü bir spor olmadığını ispatladık. Bir de bu yaştaki çocukların hep kafalarında futbolun erkeklere yönelik olduğuna dair bir düşünce vardı. Bizle antrenmanlara çıkınca bayanların da bu işi yapabileceğini kafalarında canlandırmaya başladılar.''

BAYAN HOCALARIN FUTBOLCULAR ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ

Erkek futbolcular üzerinde otorite kurmakta güçlük çekmediklerini vurgulayan Selma İstaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çünkü bayanlara göre erkekler daha disiplinli geliyor. Özellikle çocuklara karşı bayanlar daha duygusal olduğu için bir bayan sporcuya kızdığın zaman üzülebiliyor ya da kırılabiliyor. Oysa erkekler öyle değil, kızdığın zaman, bağırdığın zaman hatasını anlıyor. O zaman da bir şey yapamıyor, ama bayanlar duygusal olduğu için onlara yaklaşım daha duygusal oluyor, daha farklı yaklaşılıyor. Özellikle sakatlanan bir erkek futbolcunun yanına gittiğimiz zaman hoşlarına gidiyor. Biz onlarla sadece bir antrenör gibi mesafe koymuyoruz, bir abla gibi yaklaşıyor, sorunlarını soruyoruz. Bu da onların hoşuna gidiyor ve daha istekli oluyorlar.'' Bayan antrenörlerin sayısı artarsa çocukların daha fazla kamçılanacağını düşündüğünü belirten İstaş, ''Çünkü onlar futbolu erkek oyunu olarak gördükleri için bir bayan yaparsa ben de yapabilirim düşüncesi var çocuklarda. Bu düşüncenin biz farkındayız. Bir bayan gol atabiliyorsa ben de atabilirim diye düşünüyorlar. Kalecilikte mesela ben atladığım zaman bir topa, ya o bayan olarak bunu yapabiliyorsa, ben de yapabilirim diyor ve daha çok istekli oluyor'' dedi