Yazıcıoğlu yurtdışında bulunan Çatlı'ya mesaj göndermek istediğinde ilginç bir yöntem kullanmış. Ama Cumhuriyet Gazetesi'nin bundan haberi yok!
Abone olSusurluk'ta geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden Abdullah Çatlı ile yine bir kazada ölen BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun şifreli bir haberleşme tekniği varmış. Çatlı ve Yazıcıoğlu Cumhuriyet Gazetesi'nin manşetiyle haberleşiyormuş.
Yazıcıoğlu’nun hayatından kesitler ‘Alperen’ adlı kitapta toplandı. Abdulkadir Selvi ile Erhan Seven’in kaleme aldığı kitapta, Yazıcıoğlu’nun 1980 öncesindeki ülkü ocaklarında başkanlığı yaptığı dönemde yardımcısı olan Çatlı ile ilişkileri de kısmen anlatılıyor. Çatlı’nın kardeşi Zeki Çatlı, ‘son telefon’u şöyle anlatıyor:
KONUŞAMADAN KAZADA ÖLDÜ
“Ağabeyim ve arkadaşları arabayla yola çıkıyorlar. İşin enteresan tarafı, ağabeyimin en son telefon açtığı kişi de Muhsin başkandır. Ağabeyim o gün, başkanı cep telefonundan arıyor, ancak irtibat sağlayamıyor. Hatta evi arayıp not bırakıyor. Ancak ağabeyim, Muhsin başkan ile irtibat kuramadan kazada vefat ediyor.”
ASALA'YA KARIŞMA MESAJI
Kitapta, 12 Eylül sonrasında Mamak Askeri Cezaevi’nde yatan Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının, yurtdışındaki Çatlı’ya nasıl mesaj gönderdikleri de anlatılıyor. Gönderilen mesajlardan biri de Çatlı’ya, Asala Operasyonu’na ‘karışmaması’ yönündeymiş. Zeki Çatlı’nın anlattığı olay kitaba şu ifadelerle yansıyor:
CUMHURİYET'İN MANŞETİNDEN ÇATLI'YA MESAJ
“Muhsin başkan, ‘Çatlı’nın Asala Operasyonu’ndan sonradan haberim oldu’ dedi. ‘Devletin işini devlet yapsın’ derdi. Bizim şifreli bir haberleşme tekniğimiz vardı. Mamak’ta yargılanan arkadaşlarımızdan biri mahkemede ayağa kalkarak, gazetelere de başlık olacak şekilde, ‘Devlet, kendi işini resmi görevlileri eliyle yapsın’ mesajını vermişti. Cumhuriyet’in manşetinden biz Abdullah’a haber vermiş olduk. ‘Biz böyle dolaylı haberleşirdik’ diye anlattı Muhsin başkan. Ağabeyim görüş aldı, ama yine bildiğini yaptı.”