Suriye'nin ticaret merkezi Halep'teki Selahaddin mahallesinde silahlı muhaliflerle ordu birlikleri arasındaki çatışmaların sonucu belirsizliğini koruyor.
Abone olSuriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te bu sabah yeni çatışmalar meydana gelirken, şehrin Selahaddin Mahallesi'nin hükümet güçlerinin eline geçtiği yolundaki haberler doğrulanamıyor.
Tahran bugün Rusya ve Çin'in dışişleri bakanlarının da katılması beklenen bir toplantıya ev sahipliği yapacak.
Selahaddin Mahallesi'ndeki durumla ilgili dün Suriye Devlet Televizyonu'nda çıkan haberde, ordu birliklerinin semti ele geçirdiği, yüzlerce "teröristi" öldürdüğü söylenmişti.
Reuters'in bir görgü tanığı da silahlı muhaliflerin kısmen geri çekildiğini söylemişti.
Gelinen noktada Halep'te çatışmaların yoğunlaştığı Selahhaddin Mahallesi'ndeki denetim hakkında kesin bir resim alınamıyor.
Hükümet güçleri dün büyük bir saldırı başlatmıştı; operasyonun şehirde denetimi tamamen sağlama yönünde olduğu söylendi.
Muhalif güçlerin kentin bir kaç mahallesinde denetimi elinde tuttuğu biliniyor.
Devlet televizyonunda verilen haberde Selahaddin'de denetimin tamamen ordu birliklerinde olduğu söyleniyor.
"Ordu ağır kayıplar verdi"
Ancak Özgür Suriye Ordusu, Selahaddin'de karşı saldırıya geçtiğini, ordu birliklerinin çekilmek zorunda kaldığını ve ağır kayıplar verdirdiğini açıkladı.
Özgür Suriye Ordusu, orduya ait araç ve tankların tahrip edildiğini de söylüyor.
Diğer mahallelerdeki çatışmalar
Kesin olmayan haberlerde, Halep'in Hanano, Saifel-Davla, Şar ve Şakur mahallelerinde de dün gece boyunca çatışma olduğu söyleniyor.
Muhaliflerin örgütü olan Yerel Koordinasyon Komiteleri, diğer bazı semtlerde de top ve silah sesleri duyulduğunu belirtiyor.
Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye Gözlem merkezi, dünkü çatışmalarda Halep'te 26 kişinin öldüğünü duyurdu; ülke genelinde ölenlerin sayısı 130 olarak verdi.
Tahran'daki toplantı
İran Cumhurbaşkanı Tahran'da bugün yapılacak olan ve Suriye gündemiyle toplanacak uluslararası toplantının "Suriye'deki çatışmalar hakkında doğru ve gerçekçi konumu" olan ülkeleri bir araya getireceğini söyledi.
Ahmedinejat, toplantının "askeri çatışmaların yerini siyasi ve samimi yaklaşımların almasını" sağlayacak bir fırsat sunacağını söyledi.
Ancak Suriye'deki gelişmeleri Lübnan'dan izleyen BBC muhabiri, Esad yönetiminin kurtulması için yoğun çaba harcadığı bilinen İran'ın barış yapıcı rolünün Batı ülkelerinde derin bir kuşkuyla karşılandığını söylüyor.