BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Çatalhöyüklüler vahşi çıktı

Çatalhöyük'te 9 bin yıl önce yaşayan insanlar ölülerini akbabalara yediriyormuş.

Abone ol

Konya'daki Neolitik döneme ait Çatalhöyük'te 9 bin yıl önce yaşayan insanların, evlerinin zeminine gömdükleri ölülerini kokmaması için bu işlemden önce etlerini akbabalara yedirdikleri belirlendi. Dünyada bilinen en eski yerleşim birimleri arasında gösterilen Çatalhöyük'te İngiliz Profesör Arkeolog Ian Hodder başkanlığında 13 yıldır devam eden kazılarda elde edilen bilgiler, insanlığın geçmişine ışık tutuyor.

Çatalhöyük kazı ekibi başkan yardımcısı Pakistanlı Arkeolog Şahina Farid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elde edilen bulgulardan Çatalhöyük insanının ölülerini, bebeğin ana rahminde duruş şeklinde evlerinin tabanına gömdüklerinin anlaşıldığını belirtti. Evlerin tabanına gömülen bu iskeletler üzerinde yaptıkları incelemelerden de ilginç sonuçlar çıktığını vurgulayan Farid, şunları kaydetti:

''9 bin yıl öncesinin yerleşim yeri olan Çatalhüyük'te yaşayan insanlar, ölülerini gömmeden önce etlerini akbabalara yediriyor, sonra iskelet halinde gömüyorlardı. Akbabalara ölülerin etlerini yedirmelerinin sebebi ise muhtemelen, oturdukları evlerinin altına gömdükleri cesetlerin kokmasını önlemek. Çünkü, o günkü imkanlarda cesetler evin tabanına en fazla yarım metre alta gömülebiliyordu. Ölülerin etlerini akbabalara yedirdikten sonra toprağa gömülen iskelet, rahatsız edici kokuya neden olmazdı.''

O dönemlerde insanların boğa, koç ve geyiği kutsal kabul ettiklerinin anlaşıldığını da ifade eden Farid, ''Sanata büyük önem verdiklerini kazılar sırasında bulunan, duvarlardaki resimlerden anlıyoruz. Her evde bir oda ve depo bölümü bulunuyor. Burada yaşayan insanların boyları l.30 santimetre civarlarındaydı'' diye konuştu. Farid, birçok toplumda görülen, ölülerin hediye, takı ve süs eşyalarıyla gömülmesi geleneğine burada da rastlandığını, günümüzde takıya verilen değerin, 9 bin yıldır değişmeyen alışkanlık olduğunun söylenilebileceğini sözlerine ekledi.