BIST 9.900
DOLAR 34,14
EURO 38,11
ALTIN 2.873,10
HABER /  GÜNCEL

Casus yazılımlar şirketleri yıkıyor

Şirketlerin korkulu rüyası casus yazılımlar araştırma konusu oldu. Bir güvenlik şirketi tarafından yapılan araştırma kullanıcı gizliliğinin tehlikede olduğunu gösteriyor.

Abone ol

E-güvenlik şirketi Panda Software'in yaptığı araştırmalar, casus yazılımların şirketlerdeki en yaygın güvenlik risklerinden ve iç teknik destek meselelerinden biri olduğunu ortaya koydu. Casus yazılım, kullanıcının izni olmaksızın sistemlerden bilgi topladığı için kullanıcı gizliliğini tehdit ediyor, ayrıca genellikle gözle görülür performans ve istikrar sorunlarına yol açıyor.


Casus yazılım en yaygın güvenlik risklerinden biri olarak tanımlanıyor ve kullanıcıların gizliliğini doğrudan etkiliyor. Ayrıca kullanıcıların çalıştıkları yerdeki teknik destek elemanlarını çağırma sebeplerinin de başında geliyor.

Veriler şaşırtıcı: Webroot ve Earthlink şirketlerinin yeni yayınlanan raporlarına göre 10 bilgisayardan 9'una casus yazılım kurulmuş. Bu bilgisayarların yüzde 90'ının bu kötü amaçlı yazılımdan etkilendiği gösteriyor. İncelenen bilgisayarlara ortalama 25 casus yazılım programı kurulmuş. Benzer şekilde Panda Software'in ücretsiz online anti-virüs çözümü olan Panda ActiveScan de -casus yazılımları da tespit eden yeni sürüm- bilgisayarlara kurulan kötü yazılımların % 84'ünün casus yazılım olduğunu gösteriyor.

Casus yazılımlar ile kullanıcıların onayı alınmaksızın bilgisayarda bulunan yazılımlar, İnternet tarama alışkanlıkları, ziyaret edilen sayfalar vs gibi kişisel bilgileri toplayan BT programları kastediliyor. Bu bilgiler üçüncü kişilere reklamlarda kullanılmak üzere aktarılıyor.

Uzmanlara göre şirketler bu kötü amaçlı yazılımın en zararlı türleri tarafından vurulabilir. Bunun sebebi sadece kullanıcı gizliliğinin risk altında olması değil, aynı zamanda casus yazılımların bilgisayarda yarattığı tahribat yüzünden alınan teknik destek maliyetleri ve kaynakların fazladan kullanımı da sorun yaratıyor.

Kaynak: www.hurriyetim.com.tr