BIST 10.338
DOLAR 32,67
EURO 35,12
ALTIN 2.437,71
HABER /  DÜNYA

Castro nutuk çekti

Castro, Forbes dergisinin 'dünyanın 7. en zengin lideri' olduğu iddiasına dört saatlik nutukla yanıt verdi.

Abone ol

Küba'nın efsane Devlet Başkanı Fidel Castro, Amerikan iş dünyasının ünlü dergisi Forbes'ta '900 milyon dolarlık servetiyle dünyanın en zengin yedinci lideri' gösterilmesine fena kızdı. Devlet televizyonunda canlı yayımlanan bir programda tam dört saatlik nutuk çeken Castro, haberi 'saçma' ve 'Amerikan manevrası' diye nitelendirerek, "Yurtdışında bir hesabım, hatta bir dolarım dahi olduğunu kanıtlarlarsa, 47 yıl sonra devlet başkanlığından istifa ederim" sözleriyle meydan okudu.

Forbes'un, 'Kral, Kraliçe ve Diktatörlerin Servetleri' listesinde yedinci olan Castro'nun 'İsviçre bankalarında gizlediği' rivayet edilen serveti, sahip olduğu ekonomik güçle orantılı hesaplanmıştı. Castro'nun ekonomik gücünün, devlete ait Havana Fuar Merkezi, CIMEX perakende şirketleri topluluğu ve ülkedeki tüm ilaç ve aşıları üreten Medicuba şirketinden kaynaklandığı belirtilmişti. Haberde, başkan olarak ayda 900 pezo maaş aldığını ve servetinin 'sıfır' olduğunu söyleyen Castro'nun "Servetim, Bush'un gömlek cebine sığar" sözleri de kayda düşülmüştü.


'Bu ahlaksızları hep dinliyorum'
Önceki akşam Merkez Bankası Başkanı Francisco Soberon ile dört finans yetkilisini yanına 'tanık' olarak alan Castro, elindeki Forbes'u sallayarak hesap sorarken, iddiaların ardında kendisi ve devrimin itibarını zedelemeye çalışan ABD yönetiminin bulunduğunu savundu. Castro, "Beni, Mobutu (Zaire'nin eski başkanı) veya hırsız, yağmacı milyarderlerden sanıyorlar. Bu ahlaksızlıkları yarım yüzyıldır dinliyorum ama fazla önem atfetmiyorum. Bu yalanlar ve iftiraların bir değeri yok. Neden kendimi bu saçmalıklara karşı savunmak zorunda kalıyorum" çıkışı yaptı. 79 yaşındaki Castro, maddiyatı önemsemediğini hayatıyla kanıtladığını söyleyip 'ihtiyarlıktan' dem vurdu: "Niye param olsun isteyeyim? Parayı ne yapacağım? Özellikle 80 yaşına merdiven dayamışken... Daha önce hiç paranın peşinden koşmamışsam, şimdi niye koşayım?"

Merkez Bankası Başkanı Soberon da, bu şirketlerin gelirinin ülke ekonomisine aktarıldığını belirtip "Bir üst düzey yetkilinin ve özellikle Castro'nun yabancı bankalarda hesabı olması imkânsız" dedi.