BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,39
ALTIN 2.941,29
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cassini'nin Satürn'deki son görevi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) 2004'ten beri Satürn hakkında eşsiz bilgiler ulaştıran Cassini'yi kritik bir görev bekliyor.

Abone ol

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) 2004'ten beri Satürn hakkında eşsiz bilgiler ulaştıran Cassini uzay aracı, 2016'da görevinin son etabında Satürn'ün atmosferi ile halkaları arasındaki dar aralığa yerleştirilecek.

Astronomi sayfalarında yer alan habere göre, Satürn'ün halka sisteminin dışında uzak bir yörüngede gözlemlerini sürdüren Cassini'nin, görevinin son aşamasında yakıtı bitmeden ve görevine son verilmeden önce dev gezegene daha fazla yaklaşarak, özellikle görkemli halkalarının yaşı konusunda ipucu elde etmesi bekleniyor.

Cassini projesinden Linda Spilker, Texas Woodlands'deki 43. Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı'nda yaptığı açıklamada, 2016'da Cassini'nin görevini tamamlayacağını belirterek, "Uzay aracını halkaların dışındaki yörüngeden, Satürn'ün dış atmosferi ile en içteki halka arasında yer alan çok dar boşluğa yerleştireceğiz" dedi.

Cassini'nin burada halkaların ne zaman oluştuğunu gün ışığına çıkarabileceğini belirten Dr Spilker, 2017'de Cassini'nin tüm yakıtı bitmeden önce yerden yapılacak kontrolle uzay aracının Satürn'ün atmosferine sokularak imha edileceğini söyledi.

Satürn'ün atmosferine girerken büyük bir ısıya ulaşacak uzay aracı atmosferde oksijen olmamasından yanmayacak, giderek eriyecek ve büyük basınç dolayısıyla imha olacak.

Galileo uzay aracı da 1990'lı yıllarda Jüpiter'in atmosferinde benzer biçimde imha edilmişti.

Satürn ve uyduları hakkında şimdiye dek çok önemli bilgiler elde eden Cassini'nin son gönderdiği veriler, Satürn'ün 66 uydusundan Enceladus'un buz kaplı yüzeyinin altında epeyce büyük bir okyanus bulunduğu teorisini güçlendirecek bulgular sağladı.

Enceladus'un geniş bir bölümünde buzlu yüzeydeki çatlakları inceleyen ve yüzeydeki buzulun altında sıvı halde suyun kalmasını sağlayacak aktif volkanlar bulunabileceğini tespit eden Cassini'nin son bulguları, bilimadamlarının burada Dünyadakine benzer suyun varlığı konusunda neredeyse emin olmalarını sağladı.

Görevinin sonuna 2017'de gelecek Cassini, Enceladus'ta daha önce bu okyanusun varlığından kaynaklanan dev su bulutlarının varlığını keşfetmiş, bir diğer uydusu Titan'ın havasını gözlemlemiş ve halkaları düzende tutan "çoban uyduları"nı incelemişti.

Cassini'nin gönderdiği yüksek çözünürlüklü fotoğraflarda, Satürn'ün ikinci büyük uydusu Rhea'nın "çiçekbozuğu" gibi engebeli yüzeyini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne serilmişti.

Dev gezegende daha önce amatör astronomlar tarafından bildirilen korkunç bir kasırgayı da görüntüleyen Cassini'nin verilerini inceleyen bilimadamları, Avrupa kıtası büyüklüğünde bir alanı kaplayan şiddetli kasırganın 5 yıl sürdüğünü açıklamışlardı.

Bilimadamları, yine Cassini'nin geçtiği bilgiler ışığında, Satürn'ün ikinci büyük uydusu Rhea'nın çok ince atmosferinde oksijen ve karbondioksit bulunduğunu belirlemişlerdi.