BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Çarşı'nın 'darbecilikle' suçlandığı dava başladı

Geçen yılki Gezi protestoları ile ilgili olarak aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın bazı mensuplarının da bulunduğu 35 kişinin 'cebir ve şiddetle hükümeti devirmeye çalışmak' suçundan yargılandığı davanın duruşması başladı.

Abone ol

Geçen yılki Gezi protestoları ile ilgili olarak aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın bazı mensuplarının da bulunduğu 35 kişi hakkındaki davanın ilk duruşması başladı.

Duruşmayı takip eden BBC Türkçe'den Rengin Arslan, salonun küçüklüğü nedeniyle mahkeme heyeti ile avukatlar arasında tartışma yaşandığını aktardı.

Sanık avukatlarının daha büyük bir salona geçilmesine talebine Mahkeme Başkanı Metin Tamirci'nin "Duruşmayı deplasmana götürmeyelim" şeklinde yanıt verdiği öğrenildi.

BBC Türkçe muhabiri Arslan, daha sonra tarafların anlaştığını ve hazır olduğunda büyük salona geçileceğini belirtti.

Çarşı grubu ve destekçilerinin dışarıda toplandığı, destek için tezahürat attıkları ifade edildi.

Duruşmayı izlemeye Kütahya bağımsız milletvekili İdris Bal ile CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu ile Umut Oran ve Veli Ağbaba katıldı.

Gezi olayları sırasında ekmek almaya giderken gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da destek için duruşmaya katıldı.

Ayrıca ressam Bedri Baykam'ın da duruşmayı izlemeye geldiği belirtildi.

Salondaki izleyicilerin dışarı çıkarıldığını kaydeden Arslan, kimlik tespitine başlandığını ve ardından büyük salona geçileceğini aktardı.

Bugünkü duruşmada iddianamenin okunması bekleniyor.

Türkiye'de bir ilk

Türkiye’de ilk kez bir taraftar grubu “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemek” iddiasıyla hakim karşısına çıkacak.

Davada tutuklu sanık bulunmuyor.

İddianamede grubun, "eş güdümlü olarak Ankara ve İstanbul'daki Başbakanlık ofisini ele geçirerek, yabancı basın organlarına da ülkedeki zaafiyet görünümü görüntüleri servis etmek sureti ile dış destek de alarak amaçlarına ulaşmaya çalıştıkları" iddia ediliyor.

İlk duruşma öncesinde bir açıklama yapan insan hakları örgütü Human Rights Watch'ın Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb "Beşiktaş futbol takımı taraftarlarını protestolara katıldıkları için devlet düşmanı olarak yargılamak gülünç bir parodiden öteye geçemez" dedi.

Sinclair-Webb, iddianamenin darbe girişimine işaret eden herhangi bir delil içermediğini vurgulayarak, "Bu insanlar duruşma salonuna hiç girmemeliydi" dedi.

Ceza talebi 'ağırlaştırılmış müebbet'

Bu suçlamayla sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

Dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 9 polis ise müşteki sıfatıyla yer alıyor.

Çarşı grubu iddianamenin mahkemeye sunulmasının ardından Eylül ayında yaptıkları açıklama ile iddiaları reddetmiş, “Darbelere, anti demokratik teokrasilere karşı olan bizler bugün bu sıfatlarla yan yana getirilmeye çalışılıyorsak bu bir trajedi değil komedidir" demişti.

Çarşı grubunun liderlerinden Cem Yakışkan ise aynı gün BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada iddiaları reddetmiş ve "Biz daha Beşiktaş'ta başkanı deviremiyoruz. Ne darbesi? Biz muhalefete de muhalifiz. Biz onları da beğenmiyoruz. Haksızlığı babam yapsın, babama da muhalifiz. Biz vicdanımıza göre hareket eden bir taraftar grubuyuz. Nerede bir haksızlık varsa ona tepkimizi gösteririz" demişti.

Çarşı grubundan 22 kişi Haziran 2013’te Gezi protestoları ile ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, bu kişilerin tamamı serbest bırakılmıştı.