BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.966,80
HABER /  DÜNYA

Çarpıtıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Erdoğan’ın karma öğrenci evleri ile ilgili söylemlerinin çarpıtıldığını ifade ederek, “Değe...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Erdoğan’ın karma öğrenci evleri ile ilgili söylemlerinin çarpıtıldığını ifade ederek, “Değerlerimizle, hassasiyetimizle alakalı kamuoyuyla paylaştığımız söylemleri muhalifler yaygınlaştırıyor, bir projeye dönüştürüyor ve bundan çıkar sağlamaya çalışıyor. Bunlar doğru değil” dedi.
Hemşin ilçesinde süren kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde incelemek üzere geldiği ilçede ilk olarak Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar’ın makamında ziyaret eden Bakan Hayati Yazıcı, burada basın mensupları ile birlikte kahvaltı yaptı. Hemşinli kadınların da ilgisi ile karşılaşan Bakan Hayati Yazıcı, burada başkanın odasının balkonunda hatıra fotoğraf çektirdi. Kahvaltının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Kanunu’nun mecliste kanunlaştığını hatırlatarak “89 maddeden oluşan 76 milyon insanı ilgilendiren bir kanun. Bütün grupların desteği ile 10 saatlik bir çalışma ile görüşmesi tamamlandı. Cumhurbaşkanına onaya gönderildi. Bir hukuksal sakınca görülmediği taktirde onaylayacak ve yayınlanacak” şeklinde konuştu.
Tüketici Kanunu’nda en çok odaklanılan noktanın bankaların faiz dışı gelir kalemleri olduğuna dikkat çeken Bakan Yazıcı, “Bu alanı yeniden düzenledik. Ana hatları ile getirdiğimiz düzenleme. Bankaların faiz dışı gelirlerinin hangilerini ücretlendirebileceklerini bakanlığımızı görüşünü almak kaydıyla BDDK belirleyecek. Altını çizerek söylüyorum. Neden tarifelendirme yapmadık? Tarife yapmamız halinde bütün bankalar o tarifeyi esas alarak ücretlendirirdi. Ücretlerin miktarını bankalar aralarındaki rekabet belirleyecek. Rekabet bozulur örtülü anlaşma olursa ve monopolleşirse o zaman rekabet kurulu devreye girecek. Kart hizmeti sunan bankalar ve finans kuruluşları mutlaka yıllık aidat almayacağı bir kart türünü tüketiciye sunmak zorunda olacak. İçinde özendirici unsur konulmaz mı? Rekabet ortamı belirleyecek. Koysa bile yıllık ücret olmayacak” diye konuştu.
Bakan Hayati Yazıcı, maketten satış ile ilgili inşaat sektöründe önemli düzenleme yaptıklarını, inşaat ruhsatı almamış hiç bir sektör mensubunun maketten satış yapamayacağını, tüketicinin korunması noktasında sigortalama getireceklerini belirtti.
Tüketici kredilerinin erken ödenmeleri halinde kalan süreyle ilgili tazminat ödenebileceği maddesini çıkardıklarını da kaydeden Bakan Hayati Yazıcı “Konut kredisi ödemelerine aşamalı bir düzenleme getirdik. Taslakta bankaların planladıkları başka yerlere faiz vermeleri nedeniyle zararlarını temin edebilmeleri için yüzde 2’ye kadar faiz alabileceklerini kararlaştırdık. Üç yılı aşmayanlarda yüzde 1, üç yıl aşanlarda yüzde 2’ye kadar faiz alabileceğini kararlaştırdık. Hiçte almayabilir binde 5 de alabilirler” ifadelerini kullandı.

“BU KONUDA YORUM YAPMAM DOĞRU OLMAZ”
Bakan Hayati Yazıcı, bir basın mensubunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında karma öğrenci evleri konusuyla birlikte ortaya çıkan sorunla ilgili olarak şunları söyledi:
“Benim o konuda yorum yapmam doğru olmaz” diyerek marma öğrenci evleri ile ilgili “Bu konuda başbakanımızın bakışı farklılaştırılıyor, speküle ediliyor. Bunlar yanlış. Bir toplumun güçlü olmasının en önemli nüveleri bireylerdir, ailedir. Hukukun kaynağı da ahlaki etik kurallardır, toplumsal ilişkilerdir. Hukuk bunların üzerine inşa edilir. Hukuk bu değerleri korur taşır. Bu konuda bir hukuksal düzenleme yapılacağını söylemiyorum. Bu değerlerin önemini ve hukukun düzenleme konusundaki etkisini ifade etmek istiyorum. Bizim hem bireysel olarak hem aile yapımız ve hem ortak toplumsal değerlerimiz üzerinde hiç bir ferdin ‘Türkiye’de bunlar önemli değildir’ demesi mümkün değildir. Başbakanımızın söylemi mutlaka kendisine iletilmiş kabülü mümkün olmayan, tolere edilemeyecek bir takım olgulara dayalıdır. Bunu genellemek yanlıştır. Bütün gençliğimizle alakalı genel bir durum olduğu algısı veya yaygınlaşma çabasının doğru olmadığını düşünüyorum. Bu açıdan bakarsak var olan sorunları giderme noktasında ortak akıl çerçevesinde toplumumuzun daha güçlü, aile yapımızın daha da zindeleştiği bir ortamı hep birlikte oluşturabiliriz. Değerleri başkalaştırmadan proje üretmeliyiz. Ortak değerler hepimizindir. Bunlar insanlık, insan hakları demokratik haklar olabilir. Ortak değerler üzerinden siyaset yapmamalıyız., biz yapmıyoruz. Değerlerimizle, hassasiyetimizle alakalı kamuoyuyla paylaştığımız söylemleri muhalifler yaygınlaştırıyor bir projeye dönüştürüyor, bundan çıkar sağlamaya çalışıyor. Bunlar doğru değil. Daha sakin ve serin kanlı bir şekilde süreçle ilgili kanaatlerimizi kişilik haklarına saldırmadan ifade edebilirsek bundan ülkemiz kazançlı çıkar.”

HABUR SINIR KAPISI’NDAKİ YOĞUNLUK
Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan yoğunluk ile ilgili olarak Bakan Hayati Yazıcı “Habur Sınır Kapısı’nın Suriye’de yaşanmakta olan olaylar nedeniyle önemi arttı. Son günlerde yoğunluk nedeniyle gündemde. Her gün takip ediyoruz. Habur’daki giriş çıkışların rakamsal boyutu rapor ediliyor. Habur Gümrük Kapısı’ndaki sorun bütün kapılarda olduğu gibi fiziki kapasitesiyle alakalı. Komşu ülke Irak donanım eksikliği yaşıyor. Yapılan müzakerelerde Irak yetkililerinin günde 2 bin araç çıkış ve Irak’tan girişini yapabileceği konusunda mutabakata vardık. Günlük büyük araç çıkış sayısı giriş sayısı 2 bin olmuşsa performans tamamlanmış oluyor. Bayram nedeniyle ürün sevkiyatına ara verildi. Bazen 150 -200 araca düştü. Suriye’deki sorun nedeniyle önemi arttı. Sene sonuna gidildiği için ihracatçıların taahhütleri var. Yıl sonu itibariyle kapatmaları gereken taahhütleri var. Bu nedenle araç sayısında artış var. Bütün bunları dikkate aldığımızda dün 24 kilometre , bugün 10 kilometrenin üzerinde kuyruk var. Yeni bir ekip gönderdik. Sahayı kontrol ettiler, Irak yetkilileri ile görüştüler. Daha fazla aracın giriş çıkışı için söz alındı. Bazı TIR’ların öncelikli geçiş yaptığı kayırmacılık olduğu söyleniyor. Bir yerde kuyruk varsa, bekleyen ürünlerden bozulması muhtemel ürünlere öncelik tanınması mevzuatı gümrüklerde var. Zaman sorunu yaşayan ürün nedeniyle yapılıyorsa normaldir. Kayırmacılık konusunda tespite ulaşamadık, böyle bir bilgi gelmedi. Hedefimiz hiç kuyruk olmasın. Gümrük işlemlerinin süresi bir dakikaya düşürülmüş. Araç boyutu bakıldığında bir TIR’ın boyu 30 metre, bir kilometrede 35 araç, 10 kilometrede 350 araç var demektir. Çok azdır demiyorum. Kapıda bekleme maliyeti, nakliye ücretini yükseltir. Yakın zamanda kuyruğu eritmiş olacağız” dedi.

KAPIKULE SINIR KAPISI’NDA YAKALANAN 246 KİLOGRAMLIK EROİN
Bakan Hayati Yazıcı, Kapıkule’de Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri tarafından yakalanan 246 kilo 800 gramlık eroin operasyonu ile ilgili olarak ise “Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ekiplerimizle birlikte ‘Boni’ ismini verdiğimiz köpek görev yaptı. Çıkış yapan bir araçta risk değerlendirmesi sonucu Moldovyalı bir araçta x-ray cihazında yoğunluk saptanıyor. Tavan ve değişik yerlerde kutular yapılmış. Aracın parçası gibi montajı yapılmış. Köpeğin sayesinde üzerine gidilerek 246 kilo 800 gram’lık eroine el konuluyor. Plan Bütçe Komisyonu’nda sunumumda Türkiye uyuşturucu yakalama sırasında ikinci sırada dedim. Bu yanlış anlaşıldı. Türkiye maalesef geçiş noktasında. Doğumuzda üretiliyor, Türkiye üzerinden Avrupa’ya değişik ülkelere aktarımı yapılıyor. Bu konuda gerçekten duyarlı olan bütün ekiplere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
(İHA)