BIST 9.692
DOLAR 34,66
EURO 36,43
ALTIN 2.949,94
HABER /  GÜNCEL

Çarpık dişler büyük sorun

Çapraşık diş yapısı birçok insan için büyük bir sorun oluşturuyor.

Abone ol

Dişlerdeki bozuk yapı yüzünden gülerken ağzını kapatanların, dişlerini saklamaya çalışanların sayısı az değil.

Dişlerdeki bozukluğu gidermek için uzun bir süre tedavi görmek gerekiyor. Tedavi için en uygun dönem de 9-13 yaşları arası. Ortodonti tedavisi olarak bilinen ve âdeta ağız içinde restorasyon yapar gibi bir çalışma gerektiren tedavinin süresi 2 yılı bulabiliyor.

Dişlerde ileri derecede bozukluk varsa cerrahi müdahale de gerekebiliyor. Ortodontik tedavi gerektiren bozukluklar fizyolojik nedenlere dayandığı gibi, kişinin kendi davranışları da bozukluğa neden olabiliyor. Hatalı yutkunma, dil itme, ağız solunumu ve ağza yabancı cisim sokma gibi nedenler ortodontik bozukluklara yol açan nedenlerin başında geliyor. Ömür boyu güzel bir gülümseme ve güzel bir profil sahibi olmak için iki yıl süreli bir tedaviyi de kabul etmek gerekiyor.

Yeditepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülin Arun, ortodontik tedavinin yenidoğan bebeklerde dudak damak yarığı ile başladığını ve orta yaş üstü gruba kadar tedavi yapılabildiğini anlatıyor. Her yaş grubuna uygulanan tedavi yönteminin farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Artun, şu bilgileri veriyor: “Ortodontik bir bozukluk uzman bir hekim tarafından yedi-sekiz yaş civarında yapılan bir muayene ile saptanabilir.

Eğer fizyolojik gelişim normal sınırlar içinde değilse, yani bireyin çene ve yüz gelişimini olumsuz etkileyen hatalı yutkunma, dil itme, ağız solunumu ve ağza yabancı cisim sokma gibi alışkanlıkları varsa vakit geçirmeden bireyin bu alışkanlığı terk etmesi gerekir. Bu gibi kötü alışkanlıkların neden olduğu; dişlerde çapraşıklık, orta hat uyumsuzluğu, asimetrik uyumsuzluklar gibi durumlardan herhangi birinin görülmesi halinde erken dönem tedaviye başlamanın daha yararlı olacağı belirtiliyor.

Ortodontik tedavinin en önemli sorunlarından birisi dişlere takılan teller. İnsanlar estetik ya da başka nedenlerle tellerden rahatsız olurken, son dönemde üretilen malzemeler bu sorunlara da çözüm getiriyor. Çocuklar için takmaktan keyif alacakları renkli ve eğlenceli malzemeler kullanılırken, erişkinlerde estetiği mümkün olduğu kadar az bozacak ve günlük yaşamı etkilemeyecek ürünler tercih ediliyor.

Ortodontik tedavi neden uzun sürer?

Ortodontik tedavi yüze ait iskeletsel bozuklukların ve çapraşık dişlerin düzeltimini üstlenir. Bu tür bozuklukların en sık fark edildiği yaşlar da genellikle büyüme gelişimin en hızlı gerçekleştiği 10-14 yaş aralığına yani buluğ çağına rastlar. Buluğ çağı bireyin yüz oranlarının değiştiği, çocuksu ifadenin yerini yavaş yavaş erişkin yüz modeline terk ettiği bir dönemdir. Ortodontistler de ortodontik tedaviye başlamak için en iyi tedavi cevabını aldığı bu büyüme gelişim atağı döneminde hastayı yakalamış olmayı tercih ediyor. Bu gelişmenin tamamlanması ortalama iki yıl gibi bir sürede gerçekleşiyor.