Devlet Bakanı Babacan, cari işlemler dengesindeki açığın bile eğitim sistemiyle ilgili olduğunu söyledi
Abone olDevlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, cari işlemler dengesindeki açığın bile eğitim sistemiyle ilgili olduğunu bildirerek, "eğer biz modern ekonominin gerektirdiği insanlar yetiştirirsek, farklı sektörler kaliteli elemanlarla dünya çapında rekabet gücüne sahip olursa cari fazla verir hale geliriz" dedi.
Babacan, Milli Eğitim Bakanlığı'nda Türkiye-AB ilişkilerindeki yeni süreç münasebetiyle verilen kokteylde yaptığı konuşmada, eğitim ve kültürün, hükümetlerinin gündemindeki en üst sıradaki konu olduğunu belirterek, 2003 yılı bütçesinde ilk defa eğitimin bir numaralı harcama konusu hale geldiğini söyledi.
Eğitimde dünya ile bütünleşmeye yönelik çalışmaların önemine dikkati çeken Babacan, bilim ve araştırmayla birlikte eğitim ve kültürün AB ile katılım sürecindeki ilk fasıllardan olduğunu, bu konudaki komisyon raporunun tamamlanmış halinin halen Brüksel'de incelendiğini kaydetti.
Türkiye'nin AB standartlarına oldukça yakınlaştığını hatırlatan Babacan, özellikle eğitim konusunda AB müktesebatına uyum sağlamanın çok önemli olduğunu, bu nedenle eğitime büyük önem verdiklerini vurguladı.
Ülkelerin zenginliğinin artık beşeri sermayeleri ile ölçüldüğünü ifade eden Babacan, ülkelerin rekabet gücünün eğitimli nüfusa göre belirlendiğini, genç bir nüfusa sahip olan Türkiye'nin de bu konuda oldukça avantajlı olduğunu söyledi.
AB'nin eski 15 üyesinin ekonomik büyümelerinin çok düşük olduğunu, bu ülkelerin yüzde 2 ile 3 arasında bir yıllık ekonomik büyümeye sahip bulunduklarını anlatan Babacan, yeni 10 üye ülkenin de AB'nin kronikleşmiş sorunlarına çözüm getiremediklerini, bu nedenle dinamik bir nüfusa sahip Türkiye'nin Avrupa'nın yıldız ülkelerinden biri olacağını kaydetti.
Türkiye'deki en önemli sorunlardan birinin işsizlik olduğunun altını çizen Babacan, işsizliğin AB üyesi ülkelerde de önemli düzeylerde bulunduğunu, özellikle Avro bölgesindeki işsizliğin Türkiye'den çok farklı düzeyde olmadığını bildirdi.