BIST 9.430
DOLAR 34,42
EURO 36,45
ALTIN 2.845,37
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çapınada pekmez zamanı

Çarpına denilen pekmez imalathanesinde vatandaşlar günde 24 saat imece usulü pekmez üreterek bütçelerine katkıda bulunuyor.

Abone ol

Denizli'nin el dokuması ile ünlü Tavas İlçesine bağlı Kızılcabölük beldesinde, Çarpına denilen pekmez imalathanesinde vatandaşlar günde 24 saat imece usulü pekmez üreterek bütçelerine katkıda bulunuyor.

Kızılcabölük'te ayakta kalan üç imalathanede geleneksel tarzda pekmez üretimi yapılıyor. Hem kullanılan teknik hem de üretme şekli ile geleneksel alışkanlıkların sürdüğü beldede, imece usulü çalışılarak yapılan pekmez imalatında komşular arasında yardımlaşma devam ediyor. Aralarında anlaşan komşular sırayla birbirlerine yardım ediyor. Bağbozumu döneminde 24 saat çalışan çarpınalarda pekmez yapacak üreticiler, pekmez kaynatmada kullanacakları odunları kendileri getiriyor ve çarpınayı, yaptıkları pekmez

miktarına göre pekmez karşılığı kiralıyor. Çarpına işleticileri, kira karşılığı aldıkları pekmezleri daha sonra satarak paraya dönüştürüyor.


Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, geleneksel üretimi koruma konusunda ısrarcı olduklarını belirterek, "El dokumalarının devamı konusunda ne kadar istekliysek, pekmez üretimindekine benzer geleneklerimizin devamı konusunda da Kızılcabölüklüler olarak gayretliyiz. Paranın dönmediği ve tamamen doğal bir ortamda, tarihsel alışkanlıklarla devam ettirilen bu üretim büyükler için nostalji oluyor. Küçükler de bu alışkanlığı görüyor. Geleceğe taşımaya hazırlanıyor" dedi.
Asırlardır kaliteli üzümlerin üretildiği topraklarda ailelerin üzümleri taze tükettiği gibi kışlık yiyecek olarak kuru üzüm de kullandıklarını ifade eden Uslu, şunları söyledi: "Yine kendi tüketimlerini karşılayacak kadar da pekmez yapıyorlar. Aileler kendi ihtiyaçları dışında çok az miktarda pekmezi satıyor. Biz üreticilerin biraz daha ticari düşünüp daha fazla üzüm yetiştirip daha fazla pekmez üretmeleri konusunda tavsiyede bulunuyoruz. Çünkü Kızılcabölük pekmezinin methini duyup da Kızılcabölük'e gelen misafirlerimizin pekmez taleplerini karşılayamıyoruz."
Pekmez tüketme alışkanlığının çocuklara verilmesi gerektiğini belirten Uslu, pekmez tüketen çocukların derslerinde daha başarılı olacaklarını belirterek, pekmezin hem katkısız doğal bir ürün hem de beynin enerji kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.