BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

Çantadaki belge tartışması

1993'teki Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatma planına CHP'den ise eleştiri geldi

Abone ol

Hükümetin 1993'teki Anayasa Mahkemesi kararını, Cumhurbaşkanı'na hatırlatma planına AKP'den destek, CHP'den ise eleştiri geldi

Hükümetin, Cumhurbaşkanı'na karşı başlatacağı "yetki savaşı" nda kullanacağı "çantadaki belge" siyasette kararname tartışmasını alevlendirdi. Hükümetin 1993 yılında alınan Anayasa Mahkemesi kararını, Cumhurbaşkanı Sezer'e hatırlatma planına AKP'den destek, CHP'den ise eleştiri geldi. AKP'liler Cumhurbaşkanı'nın "yerindelik" denetimi yapmaması gerektiğini savunurken CHP'liler ise "Köşk şekli onay makamı değildir" dedi.

Haberi hatırlatma
Adalet Bakanı Çiçek, hükümetin atama kararnamelerine direnen Sezer'i zora sokacak Anayasa Mehkemesi karararını çıkardı. Dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer'in imzası bulunan kararda. Sorumluluğunu hükümetin taşıdığı kararnameler hakkında cumhurbaşkanının direnmesi, sisteme ters düşer.

Yerindelik denetimi yapamaz
• AKP'li Adalet Komisyonu üyesi Ramazan Can: Cumhurbaşkanı, Anayasa hukukçuları ile ters düşüyor. Çoğunluk iradesini temsil eden hükümet sadece iki konuda düzenleme yapamıyor. Biri Anayasa'ya aykırı olmayacak diğeri Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve personeli hakkında. Bunun dışındakilerde yetki hükümetindir. Anayasa Mahkemesi 'yerindelik' yönünden denetim yapamıyorsa Sezer hiç yapamaz. Kararnameleri geri göndermesi şık değil.

• CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: Temel ilke doğrultusunda Cumhurbaşkanı'nın kendi önüne gelen kararnameyi çok çeşitli açılardan, sadece hukuki açıdan değil, diğer açılardan, güvenlik açısından incelemesi doğaldır ve görevinin gereğidir. Hukuki açıdan yeterlik taşımayan kişileri atamaması çok doğaldır. Cumhurbaşkanı şekli onay makamı değildir.

Özden: Hukukta iki kere iki her zaman dört etmez
Dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in Demirel-İnönü koalisyonu sırasında 1993'te Cumhurbaşkanı Özal'la yaşanan kararname savaşını hukuki sonuca bağlayan ve hükümetin Cumhurbaşkanı'nı atamalarda by-pass eden yasayı iptal eden kararında karşı oyu bulunuyor. Özden, VATAN'a yaptığı değerlendirmede şöyle dedi: "Bu karar Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı ile ilgili bir karar. Eğer Merkez Bankası ile ilgili bir kararda bu söylenseydi, hükümet bunu Sezer'e karşı kullanmakta haklı olurdu. Bu Cumhurbaşkanı'nın kararnameleri imzalamasına ilişkin genel bir karar da değil. Hukuk ince bir şey. Hep 'iki kere iki dört eder' kabalığıyla düşünmemek lazım."