BIST 9.774
DOLAR 34,04
EURO 37,97
ALTIN 2.802,81
HABER /  GÜNCEL

Canlı yayında şifreli soru buldular

YGS'deki şifreli soru kitapçığı iddiaları gündemi sallarken tartışmalar ekranlara taşındı.

Abone ol

Haber Aktif, YGS'de şifreli kitapçık iddialarını tartıştı. Programda tesadüfen seçilen bir kitapçıktan 10 tane soru şifreli yöntemle çözüldü.

Öte yandan ÖSYM'nin internet sitesinden yayınladığı 1 milyon 700 bin adayın soru kitapçığı eğitimcileri ikiye böldü. İkna olan da var olmayan da. Adaylara verilen her kitapçıkta sadece yanlış cevapların değil, doğru cevapların da yerlerinin farklı olduğu anlaşıldı. Şıklar küçükten büyüğe doğru sıralandığında çakışmanın görülmediği ileri sürüldü.

Gazeteciler.com sitesinin haberine göre TV 8'de yayınlanan Haber Aktif konuyu ilginç bir yöntemler masaya yatırdı. Gökmen Karadağ'ın modere ettiği program iddiaları uzmanlarla tartışmakla yetinmedi. Haber Aktif ekibi soru kitapçıklarından biri üzerinde şifre iddialarını denedi ve ilginç sonuçlara ulaştı.

Haber Aktif programının ekibi, ÖSYM’nin internet sitesinden tesadüfen seçtiği bir soru kitapçığını şifre taramasından geçirdi. 11183.80782 no’lu, Adana’da dağıtılan kitapçıkta iİlk anda 4 şifreli soru tespit edildi. Ekip kitapçığı Haber Aktif canlı yayınına taşındı.

Yayın sürerken, soruların çözümü de devam etti. Program sona erdiğinde, kitapçıktaki şifreli soruların sayısı 10’a kadar çıkmıştı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, “Bazı kitapçıklarda da medyaya dağıtılan kitapçıktaki gibi şifreler çıkabilir mi” sorusuna, “Bunun hiç bir adayda söz konusu olmadığına inanıyorum” demişti.

İşte Gökmen Karadağ’ın sunduğu programdan o anlar:

ŞİFRE İDDİALARI ÇÜRÜDÜ MÜ ? AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]


ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanan 1 milyon 700 bin adayın soru kitapçığı, şifreleme yöntemiyle kopya çekildiği iddialarına son noktayı koydu.

Adaylara verilen her kitapçıkta sadece yanlış cevapların değil, doğru cevapların da yerlerinin farklı olduğu anlaşıldı. Şıklar küçükten büyüğe doğru sıralandığında çakışma görülmüyor.

Zaman gazetesinde Burak Yılmaz imzalı habere göre ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in, önceki gün düzenlediği basın toplantısında iddiaları kesin bir dille yalanlamasından sonra, eğitim uzmanları da kitapçıklarda şifre bulamadı. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, "Hiçbirisinde bu iddiaları doğrular nitelikte bir şeye rastlamadık." derken, FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, master kitapçıktaki çakışmanın 'şifre' olarak tanımlanamayacağını söyledi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, önceki gün düzenlediği basın toplantısında şifreleme iddialarını yalanlayarak, master (ana) kitapçık sayesinde her aday için farklı nitelikte sınav kitabı oluşturulduğuna, soruların dizilişleri, doğru ve yanlış seçeneklerin de yerlerinin farklı olduğuna dikkat çekti. Cevap şıklarının sadece master kitapçıktan türetilen basın kitapçığında yerlerinin değiştirilmediğini belirten Demir, "Bu kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için master kitapçıktaki soruların doğru cevapları değiştirilmeden yanlış seçeneklerin yerleri değiştirildi. Dolayısıyla sıraya dizdiğinizde yerinde kalan doğru cevap oluyor. Bu bir şifre değil, çok basit bir mantık." bilgisini verdi.



Sınavın iki önemli güvenlik boyutu olduğunu anlatan Demir, bunlardan birinin soru kitapçıklarının 'kapalı dönem' adı altında basılması, diğerinin adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kâğıdı olduğuna işaret etti. Aynı soruların, soru dizilişi ve cevap şıkları farklı olarak öğrenciye verildiğini kaydeden Demir, 'kapalı dönem'in dışında olup soruların tamamını bilen hiç kimse bulunmadığını vurguladı. ÖSYM Başkanı, kapalı dönemde farklı soru bloklarının bir araya getirildiğini ve 'master' denilen doğru cevapları gösteren cevap anahtarlarının oluşturulduğunu bildirdi. Master soru kitapçığı ve anahtarının kapalı dönemde oluşturulduğunun altını çizen Demir, doğru cevapların ne olduğunun ve hangi şıklarda yer aldığının dışarıdaki hiç kimse tarafından bilinmediğini vurguladı. Demir, kapalı dönemdeki soruların dağılımının tesadüfi olarak yapıldığını ve sistemin aynı kitapçıktan üretmediğini de kaydetti.



Eğitim uzmanları da yayınlanan kitapçıklarda şifre bulamadı. İnternete konulan kitapçıklardan 200'ünü incelediklerini belirten Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, "Hiçbirisinde şifreye rastlamadık. İddialar, öküz altında buzağı aramak. Bu iddiaları sürdürenler artık çocukları rahat bıraksın." dedi. FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç da 20'den fazla ilden aldıkları örnek kitapçıkların sadece birindeki bir sorunun cevap şıklarının örtüştüğünü bildirdi. Ardıç, "Benzer çakışmalar 3-5 de olabilir. Bu kadar olasılık zaten normal bütün sınavlarda vardır." diye konuştu.