Canlı yayın! İsrail soykırımında 1 ay doldu, yeter artık! İsrail 10 değil 20 bin kişi öldürdük...
HAMAS’ın 7 Ekim baskını sonrası İsrail’in, Gazze’deki Filistinlilere yönelik giriştiği soykırım devam ediyor. Çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 10 bin kişinin öldürüldüğü saldırılar Gazze'yi yerle bir ederken, geriye telafisi mümkün olmayan acılar bıraktı. İşte Gazze'de son yaşananlar...
Abone olHamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de gerçekleştirdikleri saldırıda sivilleri de hedef almasının ardından İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırılar bir ayını doldurdu. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı 18 kuruluş ve sivil toplum örgütü, “Derhal insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Yeter artık” ifadelerini kullanarak ‘insani ateşkes’ çağrısında bulundu. BM açıklamasında, yardımların Gazze’ye bir an önce ulaştırılması gerektiğini belirterek yerleşim yerlerinin, sığınakların, hastanelerin ve ibadethanelerin bombalanmasının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.
Bir aylık soykırımın bilançosu...
Dünyanın en yoğun nüfusuna sahip bölgelerinden biri olan Gazze Şeridi’nde İsrail ordusu tarafından sürdürülen bombalamalar sonucu 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın olmak üzere toplam 10 bin 22 sivil Filistinli yaşamını yitirdi.
- 10 bin 22 insan öldü.
- 1.5milyon insan evin oldu.
- 40 bin konut yıkıldı
- 220 bin konut ağır hasar gördü
- 6 hastane bombalandı
- Savaş uçaklarının vurduğu 220 okul yıkıldı
- 56 cami yıkıldı, 192 cami hasar gördü
- 3 kilise İsrail bombalarıyla vuruldu.
İsrail'den '20 bin kişi öldürdük' iddiası
- İsrail medyası ordu yetkililerine dayandırdığı haberlerde Gazze’de savaşın başından bu yana “çoğu terörist 20 bin kişinin öldürüldüğünü” bildirdi. Gazze’deki sağlık bakanlığının verilerine göre saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısını 10 bin 22 olarak açıkladı.
Biden 'taktiksel duraklama' istedi
ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefonda görüştü. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden ve Netanyahu’nun İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında "taktiksel duraklamayı" ele aldıkları belirtildi.
Mahmud Abbas'a darbe girişimi
- Kendilerine “Ebu Cendel’in Oğulları” adını veren ve Filistin hükümetine bağlı güvenlik güçlerinden oluşan bir grup, Mahmud Abbas yönetimine baş kaldırdı. Grup, yayınladığı bildiride, “Başkan Abbas’a İsrail’e karşı somut adımlar atması için 24 saat zaman tanıyoruz. Aksi takdirde güvenlik güçleri itaatsizlik yapıp emirlere karşı gelecektir” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'yi tekrar işgal etmesini desteklemediklerini ve bunu İsrail'e açık şekilde bildirdiklerini duyurdu.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Gazze şehrinin merkezine doğru ilerlediğini iddia etti.
İsrail savaş uçakları Lübnan'ın başkenti Beyrut ve güneydeki Sur kenti üzerinde alçak uçuş yaptı. İşgalci İsrail, söz konusu eylemle Lübnan hava sahasını ihlal etti.
Endonezya, Irak, Fas, Katar ve Pakistan'da Filistinlilere destek gösterisi için yüzbinlerce kişi bir araya geldi.
7Ekim tarihinde başlayan İsrail’in Gazze’deki soykırımı, bir ayı aşkın süredir aralıksız devam ediyor. Özellikle hava saldırıları ile Gazze’ye operasyonlar yapan İsrail 35 bin konutun tamamen yıkılmasına, on binlerce sivil insanın da ölmesine sebep oldu. Demir Kubbe ile Hamasın füzelerini durduran İsrail, son zamanlarda bu hava savunma sisteminde yaşanan aksilikle havadan gelen saldırıları durdurmakta güçlük çekiyor.
Gazze Sağlık Bakanlığına göre Gazze'de ölenlerin sayısı bir günde 300'e yükseldi. Savaşın başlamasından bu yana Gazze'de ölenlerin sayısı 10 bin 328'e yükseldi. Ölenlerin 4 bin 237'si çocuk.
Gazze İçişleri Bakanlığı, Gazze Şehri ve Kuzey Gazze vilayetlerindeki tüm fırınların sistematik hedef alma, yakıt ve un eksikliği nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Geçtiğimiz ayın sonlarında Oxfam, bölgeye gıda, su, elektrik ve yakıt sevkiyatını kesen İsrail'i açlığı "bir savaş silahı olarak" kullanmakla suçladı. 21 Ekim'den bu yana Gazze'nin güneyindeki Refah sınır kapısından toplam 569 kamyon Gazze'ye giriş yaptı, ancak Filistinli yetkililer hiçbirinin kuzeye ulaşmadığını söylüyor.
Gazze Şeridi'ndeki Filistin hükümeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 48 gazetecinin öldüğünü duyurdu. Hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, El Aksa Radyosu'nda çalışan Yahya Ebu Menia'nın saldırılarda hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail ordusunun bombardımanlarında hayatını kaybeden basın mensuplarının ailelerine, yakınlarına ve tüm meslektaşlarına başsağlığı dilenen açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında şu ana kadar 48 gazetecinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.
İsrail Savunma Kuvvetleri Gazze Şeridi içinde "Hamas'ın askeri kalesini" ele geçirdiğini açıkladı. Yapılan açıklamada "IDF birlikleri Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas terör örgütüne ait bir askeri kaleyi ele geçirdi" denildi. Ayrıca içeride tanksavar füzeleri, rampalar, diğer silahlar ve "çeşitli istihbarat malzemeleri" bulunduğu belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes çağrıları artarken Gazze konusunda ortak bir çizgi arayışında bulunacak olan G7 dışişleri bakanlarının iki günlük toplantısı için Japonya'ya geldi. Orta Doğu turunu yeni tamamlayan Blinken, Tokyo'ya varışında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı.
Washington'da yüzlerce Filistin yanlısı gösterici, ABD'den İsrail'e silah taşıyacağına inandıkları bir askeri ikmal gemisini engellemek için Washington'daki Tacoma Limanı'nda toplandı. Protestoları organize eden Arap Kaynak ve Örgütlenme Merkezi'ne (AROC) bilgi veren gizli bir kaynak, geminin silah ve askeri teçhizatla yüklenerek Gazze'de askeri saldırılarını sürdüren İsrail'e gönderileceğini söyledi.
Netanyahu'nun yorumları sorulduğunda ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby şunları söyledi: "Bizim desteklediğimiz şey Hamas'ın artık Gazze'nin kontrolünü elinde tutamayacağıdır. İsrailli muhataplarımızla çatışma sonrası Gazze'de yönetimin nasıl olması gerektiği konusunda görüşmeler yapıyoruz ve şu ya da bu şekilde herhangi bir çözüm üzerinde uzlaşıldığını düşünmüyorum."
ABD'li gazeteci David Muir, Netanyahu'ya çatışmalar sona erdiğinde bölgeyi kimin yönetmesi gerektiğini sordu. İsrail Başbakanı, İsrail'in "belirsiz bir süre" boyunca oynayacak bir rolü olacağını öne sürdü. Netanyahu, "Bence İsrail belirsiz bir süre için genel güvenlik sorumluluğuna sahip olacak çünkü buna sahip olmadığımızda neler olduğunu gördük. Bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda, hayal bile edemeyeceğimiz ölçekte bir Hamas terörü patlak veriyor" dedi.
Filistin Kızılayı, Gazze'de binlerce yerinden edilmiş kişi ile yüzlerce yaralıyı barındıran Kudüs Hastanesinin yakıtının 48 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.