BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Canlı bomba Bakanlığa nasıl girdi?

İki yıldır aranan, eşkali belli bir militanın “canlı bomba” olarak en iyi korunan binalarından birine girebilmesi “güvenlik zaafı” kuşkusu doğurdu.

Abone ol

Adalet Bakanlığı girişinde bedenine sarılı bombayı patlatmaya çalışan, ancak başarılı olamayınca kaçmaya çalışan “canlı bomba”, polis tarafından vurularak öldürüldü.

Kimliği Eyüp Beyaz olarak belirlenen eylemci, saat 9.30 civarında Adalet Bakanlığı’nda üzerindeki bombayı patlatmak istedi. Şans eseri bombanın patlamaması üzerine yakalanan ve elleri kelepçelenen Beyaz, bu arada kaçmayı başardı. “Dur” ihtarlarına uymayan Beyaz, güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu öldü.

DHKP-C militanı Beyaz’ın istihbarat örgütlerince iki yıldır arandığı ve Ömer Doğan sahte kimliğini kullandığı tespit edildi. Beyaz’ın Başbakan Erdoğan’ın oğlunun Lütfi Kırdar Spor Salonu’ndaki düğününe eylem yapmaya çalışan, ancak başarılı olamayan eylemciler arasında da yeraldığı bildirildi.

Eylem kararlarını İtalya’dan gönderilen şifreli e-mail mesajlarıyla militanlarına bildiren örgütün, bugünkü eylemde de aynı yolu izlediği tespit edildi. Olayla ilgili soruşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş görevlendirildi.

EMNİYET’TEN AÇIKLAMA

Ankara Emniyet Müdürlüğü Basın Merkezi’nce, Adalet Bakanlığı’nda bu sabah saatlerinde yaşanan olayla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Şahsın vücudunda bomba düzeneği yerleştirilmiş korse bulunduğu, ateşleme düzeneğinin kol boyunca yerleştirilmiş kablo ucunun avuç içerisindeki buton ile irtibatlı olduğunun görüldüğü, usulüne uygun şekilde müdahale etmek üzere bomba imha uzmanlarının hazırlık yaptıkları sırada, şahsın elinin kelepçelenmesine rağmen, bakanlık binasından çıkarak, halkın yoğun olduğu çiçekçilere doğru kaçması üzerine, sözlü ve havaya yapılan uyarı atışlarına rağmen durmamış, üzerindeki düzeneği hareket geçirmek üzere çabalayan şahsa yakalama amaçlı yapılan ateş sonucu, şahıs ölü olarak ele geçirilmiştir. Şahsın üzerinde bulunan diğer bomba, uzmanlar tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Olayla ilgili çalışmalara devam edilmektedir” denildi.

Bu arada, Beyaz’ın Türkiye’nin en iyi korunan kamu binalarından biri olan Adalet Bakanlığı’na nasıl girdiği tespit edilmeye çalışılıyor. Bu kapsamda olaydan sonra mercek altına alınan bakanlık personelinin de bina dışına çıkmasına izin verilmiyor.

ŞÜPHELİ PAKET BOŞ ÇIKTI

Adalet Bakanlığı’na sabah saatlerinde üzerinde bomba ile girmek isterken farkedilen teröristin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından, Bakanlık karşısındaki Güvenpark’ta bir ağacınaltında bulunan şüpheli kutu, heyecan yarattı. Polis, şüpheli kutunun bulunduğu bölümde, güvenlik şeridi oluşturdu.

Parka giriş ve çıkışları engelleyen güvenlik güçleri, basın mensuplarını da şüpheli paketin olduğu yerden uzaklaştırdı. Bomba uzmanının, fünye ile patlattığı kutu boş çıktı.

GEBZE POLİSEVİ BAHÇESİNDE PATLAYICI

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde, Polisevi bahçesine bırakılan patlayıcı, bomba imha uzmanları tarafından etkisiz hale getirildi.

Kaymakam Mehmet Emin Avcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün 06.00 sıralarında bir vatandaşın ihbarı üzerine Polisevi bahçesini kontrol eden ekiplerin, bahçede bir paketle karşılaştığını ve güvenlikönlemi alınarak, İl Emniyet Müdürlüğü’nden bomba imha uzmanı istendiğini söyledi.

Etkisiz hale getirilen paketten dinamit lokumu, 200 gram TNT ve 2 litre kadar halk dilinde gübre diye adlandırılan sıkıştırılmamış amonyum nitrat çıktığını ifade eden Avcı, paketten çıkanların incelenmek üzere kriminal laboratuvara gönderileceğini belirtti.