BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Çankayayı halk seçerse dikta gelir

367 tartışmalarının mimarı Kanadoğlu Çankaya'yı halk seçerse dikta rejimi gelir dedi. İşte Kanadoğlu'nun nedenleri..

Abone ol

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, mevcut şartlar altında cumhurbaşkanını halkın seçmesinin uygun olmayacağını belirterek, “Yargınız bağımsız değilse ve cumhurbaşkanını halk seçerse gideceğiniz yer dikta rejimidir, despotizmdir” dedi.

Trabzon Barosu tarafından düzenlenen ‘Hukuk Devleti, Demokrasi, Özgürlükler Bağlamında Ceza Kanunu ve Uygulaması’ konulu söyleşiye, katılan Kanadoğlu rejim değişikliğiyle ilgili bir soruya ise söyle yanıtladı:

“Rejimden ne anladığınıza bakarım. Parlamenter demokraside halka cumhurbaşkanını seçtiriyorsanız sistemin diğer konularını da düzenlemeniz gerek. Cumhurbaşkanının yetkilerini ele almanız gerek. Yargının bağımsızlığını sağlamak için elinizden geleni yapmanız lazım.

Halka seçtirdiğinizi zaman yasama ile yürütmeyi halka seçtirerek, aynı yere dayanan iki güç yaratırsınız ve bunların birbiri ile çatışması olanağı vardır. Bağımsız yargınız da yoksa gideceğiniz yer diktadır. Bizim ülkemizde bugün yürütmenin başı cumhurbaşkanıdır.

Siyasi partinin lideri tek başına iktidar olmuşsa yasama ve yürütmedir. Yargının belli biçimde yürütmenin etkisi altına alınmasının istendiği de gerçektir. Gerek anayasal, gerek yasal birçok düzenleme yürütmenin etkisi altındadır. Yürütmenin etkisi altındaki yargı ile siz ancak Güney Amerika’daki başkanlık sistemine yakın sistem çıkarırsınız.

Çünkü her sistemin güvencesi yargıdır. Bugün yapılmak istenen de budur. Kendisine bağlı yargı yaratmak isteyen siyasal iktidarların yanında bir de halk tarafından seçilen cumhurbaşkanının ortaya çıkaracağı rejim despotizmdir. Halk neyi seçeceğini bilmeli.”