BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,26
ALTIN 3.062,98
HABER /  POLİTİKA

Çankayaya 28 Şubat taktiği

AK Parti'nin belirleyeceği Cumhurbaşkanı adayının seçilmemesi için 28 Şubat taktiği izlenecek.

Abone ol

Kapalı kapılar ardında yapılan hesapların kodları belli oldu 82 AK Partili Cumhurbaşkanı seçiminde oy vermez, 276 bulunamazsa seçim zorunlu olur.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yeni cumhurbaşkanı seçimi sürecinde bütün Anayasal yetkilerini kullanacağı yönündeki iddialar üzerine başlayan tartışmaların perde arkası ortaya çıktı

BUGÜN kapalı kapılar ardında, AK Parti içinde en az 82 milletvekiline yönelik hazırlanan ‘çengel harekâtını’ açıklıyor... Başbakan Erdoğan’ın ya da AK Parti’den başka bir ismin cumhurbaşkanı olmaması ve “Bu Meclis’in cumhurbaşkanı seçmemesi” için şimdiden harekete geçen ‘siyaset mühendisleri’ erken seçim için bütün kozları oynayacak. Erken seçim için yapılan girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde son silah olarak cumhurbaşkanlığı seçiminin kilitlenmesi gündeme getirilecek.

82 VEKİLİN OYU YETECEK

AK Parti’nin belirleyeceği bir ismin Çankaya Köşkü’ne çıkmaması için tüm yolların deneneceği mesajları verilirken, Ankara kulislerinde 28 Şubat sürecinde yaşanan milletvekili transferlerine benzer bir operasyon için de düğmeye basılacağı iddia ediliyor.

İddialara göre cumhurbaşkanlığı seçimlerini kilitleme operasyonu 82 milletvekili üzerine kurgulanacak. Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç gibi isimlerin Çankaya Köşkü’ne çıkmasına sıcak bakmayan bazı çevrelerin cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bir erken seçim yapılması için seferber olacağı ve bu yönde çeşitli girişimlerin gündeme getirileceği ifade ediliyor.

SEÇİM KİLİTLENECEK

O tarihe kadar erken seçim için yapılan girişimler başarısızlıkla sonuçlanırsa, cumhurbaşkanlığı seçiminin kilitlenmesi yolu denenecek. Anayasa’nın 102. maddesine göre seçim süreci şöyle işliyor:

“En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tam sayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçiliyor, üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday Cumhurbaşkanı seçiliyor. Bu oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılıyor, bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu ile cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenileniyor. Seçilen yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi ise devam ediyor.”

Yeni cumhurbaşkanı seçimi için en az 276 oy gerekiyor. Yapılan plana göre, şu anda 357 milletvekiline sahip AK Parti’de 82 milletvekili cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin belirleyeceği adaya oy vermez ve 276 bulunamazsa otomatikman erken seçime gidilmesi gerekecek.

İSTİFA GEREKMİYOR

Bu plana göre, 82 milletvekilinin partiden istifa etmesi de gerekmiyor. Bu milletvekillerinin, cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti adayına oy vermeyerek gerekli en az oy olan 276’nın bulunmasını engellemeleri yeterli olacak. Ancak, 82 milletvekilinin AK Parti’den istifa ettirilerek, TBMM’de bir başka grubun daha oluşturulması senaryoları da konuşuluyor. Bütün bu hesapların hükümeti yıkmaktan veya bir hükümet değişikliği gerçekleşmesinden çok tamamen cumhurbaşkanının mevcut parlamento tarafından seçilmemesine yönelik yapıldığına dikkat çekiliyor. Yüksek Seçim Kurulu kaynakları, bu zamana kadar pek rastlanmayan böyle bir durumun yaşanması halinde seçim için en az 3 ay süre gerektiğini ifade ettiler. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in en az üç ay daha görev başında kalabileceğine işaret ediliyor.

KORUTÜRK’TEN SONRA

6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, 6 Nisan 1973’te başladığı cumhurbaşkanlığı görevini 6 Nisan 1980’de tamamlamıştı. Korutürk, Millet Meclisi üye sayısı 450, Cumhuriyet Senatosu üye sayısı 185 olmak üzere 635 üyeli Meclisíte 15. turda 365 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Cumhurbaşkanı seçiminde zorlanan Meclis, Korutürk’ün görev süresinin tamamlanmasının ardından daha da zorlanmış ve uzun süre cumhurbaşkanını seçememişti. Meclis’in cumhurbaşkanını seçememesi 12 Eylül darbesinin gerekçeleri arasında sayılmıştı.

28 Şubat sürecinde 42 vekil koparılmıştı

Refahyol Hükümeti’nin Başbakanı Necmettin Erbakan 18 Haziran 1997’de Çankaya Köşkü’ne çıkarak istifasını verdi. RP, DYP ve BBP’li milletvekillerinin imzalarının yeraldığı bir protokolü de istifasıyla birlikte Demirel’e veren Erbakan, “Görevi Çiller’e verin hükümetimiz hazır” dedi. Erbakan’ın istifasını vermesinin ardından Çiller, “Cumhurbaşkanı Anayasa’nın gereğini aynen uygulayacaktır. Benim partimde hiç kimse genel başkanının Başbakan olduğu bir hükümete ‘hayır’ demez. Meclis ne isterse o olacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Demirel, Erbakan -Çiller ikilisinin protokolünü dikkate almayarak 20 Haziran’da hükümet kurma görevini ANAP lideri Mesut Yılmaz’a verdi. Bu arada DYP’li milletvekillerinin istifasına yönelik operasyon da start aldı. DYP’den 42 milletvekili çeşitli sebeplerle istifa etti. Büyük bölümü DYP’den istifa eden milletvekillerinden oluşan DTP’nin Genel Başkanı Cindoruk’tan Yılmaz’a destek geldi.

ANAP, DSP ve DTP’nin oluşturduğu, bağımsızlarla CHP’nin desteklediği 55. hükümet işbaşı yaptı. Yılmaz - Ecevit - Cindoruk üçlüsünün oluşturduğu ANASOL-D hükümeti 30 Haziran’da Demirel tarafından onaylandı.

Haber: Seda ŞİMŞEK
Kaynak: www.bugun.com.tr