Sevgilisiyle bir olup annesi, babası ve ablasını korkunç bir şekilde öldüren Gülçin K. SSK'dan yetim aylığı istedi..
Abone olGeçtiğimiz yıl sevgilisi ile bir olup annesi, babası ve ablasını öldüren genç kız, SSK emeklisi babasından yetim aylığı bağlatmak istedi.
Akıllara durgunluk veren olay, Akşam Gazetesi'nin Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel’e yazılan bir mektupla ortaya çıktı. Kanunlara göre, babasını öldüren genç kız 2008 yılına kadar SSK'dan yetim aylığı alabilecek...
2006 yılı mayıs ayında, Kadir K., eşi Songül K. ve büyük kızları Nurçin K., Batıkent'teki evlerinde ölü bulundu. Korkunç cinayetin ardından ise ailenin küçük kızı Gülçin K. ile sevgilisi Kamil B. çıktı. Sevgilisi Kamil B.'yi ailesine kabul ettiremeyen Gülçin K., korkunç planını devreye sokmuş, sevgilisinin yardımıyla ailesini yoketmişti.
Anne ve babasını Kamil B. öldürürken, 16 yaşındaki Gülçin K. da ablasını bıçaklayarak öldürmüştü. Cinayetin 18 yaşından küçük zanlısı Gülçin K., 30, sevgilisi Kamil B. ise 40 yıl ceza istemiyle yargılanıyor. Dava sürerken, Türkiye'nin günlerce konuştuğu cani kız, dudak uçuklatacak bir istekle yeniden gündeme geldi. Gülçin K., öldürdüğü SSK emeklisi babasından yetim aylığı almak için araştırma yapıyor.
Akşam Gazetesi'nin bugün manşetine taşıdığı korkunç olay, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel’e yazılan bir soru mektubuyla ortaya çıktı. Ailenin bir yakını tarafından kaleme alınan mektupta, “Öğrenmek istediğimiz bıçaklayıp öldürdüğü babası üzerinden kendisine yetim aylığı bağlanır mı? Şayet bağlanırsa nereye ve nasıl başvurmamız gerekir?'' diye soruldu.
Konuyu inceleyen Ali Tezel'in bulduğu sonuç ise gerçekten çok tartışılacak gibi görünüyor. Mevcut kanunlara göre, anne ve babasını öldüren Gülçin K.’ya babası (veya annesi) SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu ise yetim aylığı verilmesini engelleyen hukuki bir düzenleme yok. Baba SSK emeklisi olduğu için katili bile olsa kızı, yetim aylığı alabilir. Emekli Sandığı Kanunu'na göre ise aylık bağlanmıyor.
Ali Tezel'in bu konudaki açıklaması şöyle:
"Yürürlük tarihi 2008 yılına ertelenecek olan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu farklı kurum-kanun uygulamalarını değiştirerek eşitliyordu. Yeni Kanun’un 56. maddesi; “Kesinleşmiş yargı kararı üzerine, kendisinden aylık bağlanacak sigortalıyı veya gelir ya da aylık bağlanmış olan sigortalıyı, kasten öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenlere veya bu kanun gereğince sürekli iş göremez hale veya malul duruma getirenlere, gelir veya aylık ödenmez. Ödenmiş bulunan gelir ve aylıklar ise geri alınır'' diyecekti.
Sonuç olarak, anne ve babasını öldüren Gülçin K.’nın babası (veya annesi) SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu ise yetim aylığı verilmesini engelleyen hukuki bir düzenleme yoktur. Daha önce Adana’daki bir cinayet üzerine, eşini öldüren kadına “dul aylığı'' bağlanamayacağı yönünde karar alan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun bu kararı, “İçtihadı Birleştirme Genel Kurul Kararı'' olmadığından her olay için kullanılamaz. Aylık başvurusu, katil 18 yaşından küçük ve velisi olmadığından, ayrıca ağır ceza alıp medeni hakları kullanması kısıtlı bulunduğundan mahkeme tarafından tayin edilecek vasi aracılığıyla yapılmak zorundadır. Gelecek yıl Sosyal Güvenlik Reformu yürürlüğe girerse yetim aylığı kesilecektir."