Çanakkale'de balıkçılar türüne ender rastlanan 'dikenli yılan balığı' yakaladı
ÇANAKKALE'de gırgır teknesiyle ava çıkan balıkçılar, Türk kara sularında türüne ender rastlanan "dikenli yılan balığı" yakaladı. Geminin kaptanı Erhan Çiftçi, "İlk defa karşılaştığımız, çenesi kuvvetli, ağı yırtabilen, küreği bile ısırabilen bir balık cinsi" dedi.
Merkeze bağlı Güzelyalı köyü açıklarında sardalya avı için açılan balıkçıların ağına, 50 metre derinlikte Latince adı "Ophisurus Serpens" olan yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda dikenli yılan balığı takıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer, AA muhabirine, "Ophisurus Serpens" adı verilen dikenli deniz yılan balığının, zeminde yaşayan balıklardan olduğunu söyledi.
Karanlık zeminlerde yaşıyor
Kuzey Ege'de daha önce balığın varlığının belirlendiğini ifade eden Tunçer, "Bu balığın yaşam yeri, çok ilginç karanlık zeminlerdir. Buraları seven ve insanlarla pek teması olmayan bir balıktır. Görsel olarak da her zaman göremeyeceğimiz balıklardan bir tanesi. Bunlar, zemini kum olan yani bentik alanın içine doğru girer, sadece ağız ve baş kısmı dışarıda olacak şekilde avlanırlar." dedi.
"Bu balık Atlantik Okyanusu'nda yaşıyor"
Çanakkale Boğazı'nın biyolojik zenginlik anlamında oldukça güzel bir yer olduğuna işaret eden Tunçer, "Hem floristik hem de faonistik açıdan oldukça zengin Çanakkale. Bu özellikle yerli türlerle beraber, göçmen türlerin de uğrak yeri. Çanakkale Boğazı'nın da kirlenmediği bir gerçeği var. O yüzden bu türleri daha güzel biçimde korumalıyız ve insanlara da sevdirmeliyiz. Bu balık Atlantik Okyanusu'nda yaşıyor. Akdeniz'in güneyinde de yaşan bir tür. Çanakkale Boğazı'nda ilk kez görüyoruz." diye konuştu.