BIST 9.452
DOLAR 34,57
EURO 35,96
ALTIN 3.004,80
HABER /  GÜNCEL

Çanakkale şehitleri ezan sesiyle buluştu

GELİBOLU Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, şehitlik bölgesini 5 vakit ezan sesiyle buluşturduklarını söyledi.

Abone ol

GELİBOLU Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda ezan sesinin duyulmadığını ifade etti.

Ezanın çevre köylerde okunduğunu ancak şehitliklerde bu sesin duyulmadığını anlatan İsmail Kaşdemir, "Allah Allah nidalarıyla, Allahu ekber diyerek ölüme yürüyen kahramanların şehit düştüğü bu topraklarda ezan sesinin bundan böyle arşa yükselecek olması hem bizleri hem de bütün vatandaşımızı memnun edecektir." dedi.

Bölgeyi her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiğine vurgu yapan Kaşdemir, şehitliklerin büyük bölümünde namazgah bulunmasına rağmen, bu bölgelerin köylere uzak kalması ve ezan sesi duyulmaması nedeniyle başlatılan uygulama çerçevesinde, alan başkanlığındaki merkezi sistemden okunan ezanın, şehitliklere konan hoparlörlerden ziyaretçilere ulaştığını belirtti.

Böylece, özellikle Şehitler Abidesi ve 57. Alay Şehitliği başta olmak üzere tüm şehitlikleri ziyaret eden ve namaz kılmak isteyen vatandaşların vaktinde ibadetlerini yapabileceklerini, ezan için şehitliklere kurulan ses düzeninden cuma günleri ise Kur'an-ı Kerim okunacağını dile getiren Kaşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çanakkale ruhunun doğduğu, kahramanlık destanının yazıldığı bu topraklarda, günde 5 vakit ezan okutulması uygulamasına geçiyoruz. Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı tarafından tarihi alan içinde mevcut durumda bazı noktalarda ezan sesi duyulmuyordu. Bizlerin ve ziyaretçilerimizin talebi doğrultusunda tarihi alanda ezan sesinin duyulmadığı noktalarda bundan böyle inşallah ezan okunacak. 

Türk milletinin ortak ifadesi olan İstiklal Marşımızda merhum Akif'in 'Ruhumun senden İlahi, şudur ancak emeli/Değmesin mabedimin göğsüne na'mahrem eli!/Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli/Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli' dediği gibi, biz de bu topraklarda mabedimizin göğsüne namahrem eli değmesin diye ölüme koşan ve bir gül bahçesine girercesine, kara toprağa giren şehitlerimizi ezansız bırakmamak adına böyle bir uygulamaya geçtik."

Kaşdemir, bundan böyle şehitlerin ebedi istirahatgahı tarihi alanda günde beş vakit merkezi sistemden ezan okunacağını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Cuma günleri, cuma saatinde yine Şehitler Abidesi'nin olduğu yerde Kur'an-ı Kerim okutmayı düşünüyoruz. Manevi tarafı çok yüksek olan bu topraklarda, kahramanlık destanının yazıldığı bu topraklarda, Allah Allah nidalarıyla, Allahu ekber diyerek ölüme yürüyen kahramanların şehit düştüğü bu topraklarda ezan sesinin bundan böyle arşa yükselecek olması hem bizleri hem de 78 milyon vatandaşımızı memnun edecektir. Gönül coğrafyamızdaki bütün kardeşlerimizi Çanakkale Savaşlarının yaşandığı, kahramanlık destanının yazıldığı bu topraklara bekliyoruz."