BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,52
ALTIN 3.023,77
HABER /  GÜNCEL

Çanakkale NATO heyetini büyüledi

NATO bünyesindeki farklı ülkelerin askerleri, eşleriyle tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezdi.

Abone ol

NATO'nun İzmir'de bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile 1 Haziran'da görevi sona erecek Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki farklı ülkelerin askerleri, eşleriyle tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezdi.

NATO Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ralph Jodice, Kara Kuvvetleri'nden Tuğgeneral Wilhelm Grün ve Tuğgeneral Bogdan Tworkowski'nin aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi, Çanakkale Savaşı'nın önemli noktalarını, şehitlikleri, anıtları gezerek incelemelerde bulundu.

Gezide, Çanakkale Savaşı konusundaki çalışmalarıyla tanınan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Haluk Oral heyete eşlik etti.

NATO askerleri sabah saatlerinde Gelibolu Yarımadası'na geçerek, Anzak Koyu, Arıburnu, Kanlı Sırt, 57. Alay, Conkbayırı, Seddülbahir, Şehitler Abidesi, Fransız ve İngiliz Anıtları ile Ertuğrul Koyu'nu ziyaret etti.

Korgeneral Hodges'ın bir süre önce AA'ya verdiği demeçte, "inisiyatif alarak, gösterdiği kahramanlıkla savaşın seyrini değiştirmesi nedeniyle" hayranlığını dile getirdiği Yahya Çavuş'un şehitliği de ziyaret edildi.

Gezi boyunca Prof. Oral ve rehberlerden kapsamlı bilgi alarak bol bol fotoğraf çeken NATO üyeleri, günün yorgunluğunu ise bir kır kahvesinde gözleme ve yayık ayranıyla attı.

AA muhabirine ziyaretlerinin amacını anlatan NATO Kara Komutanı Korgeneral Hodges, askerlik mesleğini icra eden her bireyin, milliyeti ne olursa olsun Gelibolu'yu görmesi ve buradaki savaşı incelemesi gerektiğini söyledi.

Hodges, "Sadece askerlerin değil, her bireyin bu topraklarda yaşananlardan alması gereken önemli dersler var" dedi.

Askeri açıdan bakıldığında, Çanakkale Savaşı'nda inisiyatif alma, cesaret ve kahramanlıkla ilgili sayısız ders olduğunu ifade eden Hodges, şunları kaydetti:

"Askerlerin bu öyküleri yerinde görmeleri çok önemliydi. En temel noktalardan biri, her askerin doğru zamanda, gerektiğinde inisiyatif alarak doğru kararları verebilmesidir. Mustafa Kemal'in, kara harekatının ilk günlerinde, üstlerinin emri olmadan çıkartma alanlarına yerleştirdiği küçük gruplar, tüm savaşı etkiledi. Ben her zaman askerlerime, bu konunun önemini anlatırım.

Gelişimizin bir diğer nedeni de, burada gördüğümüz tüm anıtlar, duyduğumuz hikayeler, bize her bireyin, kendi varlığı dışında çok daha büyük bir şeyin parçası olduğunu gösteriyor. Bunu hissetmek önemlidir. Askerler geçmişlerine bağlanır. Kendisinden öncekilerin yaptıklarını görür ve başarısız olmak istemez."

Kara ve Hava Komutanlığı'nın bir arada burada bulunmasının da anlamlı olduğunu ifade eden Hodges, üç askeri kuvvetin koordinasyonunun önemini görmek açısından da Çanakkale'nin iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Hodges, geçmişte birbiriyle savaşmış birçok ülkenin, bugün NATO çatısı altında "birimize yapılan saldırı, hepimize yapılmış sayılır" anlayışıyla hareket ettiğini belirterek, "Kara Komutanlığı'nda 28 üyenin 23'ünden görevliler var. Bugün, burada hep birlikte 98 yıl önce yapılmış bir savaşı inceliyoruz" dedi.

Korgeneral Hodges, her yaştan insanın Gelibolu'yu ziyaret ettiğini, Türk halkının tarihine ve kahramanlarına gösterdikleri saygıdan etkilendiğini kaydetti.