BIST 10.487
DOLAR 32,85
EURO 35,12
ALTIN 2.427,90
HABER /  GÜNCEL

Çamurdan gelen sağlık

Uzmanlar, çamur banyosunun bir çok hastalığa çare olduğunu belirtti.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Karagülle, Türkiye'de çok az değerlendirilen ''çamur banyosunun'' başta romatizmal olmak üzere, prostat ve bazı jinekolojik hastalıkların tedavisinde kullanıldığını bildirdi.

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Karagülle, yaptığı açıklamada, çamurların mikrobiyolojik olarak temiz olduğunu, dolayısıyla bu kaynakların korunması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de çamur banyosu yapılan tesis sayısının 10'u geçmediğini ve bu alanın az değerlendirildiğini kaydeden Karagülle, ''Oysa çamur banyosu, romatizmal başta olmak üzere, prostat ve jinekolojik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bitkilerin çürümesiyle oluşan çamurda, östrojen benzeri maddelerin etkisi var' dedi.

Karagülle, çamur banyosunun, kaplıcalarda, termal suyla birlikte uygulanan bir tedavi yöntemi olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

''Çamurun termik etkisi sudan farklı. Daha yoğun, derin ve lokal ısınma sağlıyor. Afyon Sandıklı kaplıcasında diz kireçlenmesi ve kas romatizmasına ilişkin yaptığımız bir araştırmada, bir su banyosu ve bir çamur banyosunun, 2 su banyosu ve bir çamur banyosuna göre, ağrıları gidermede ve semptomları geriletmede daha üstün olduğunu gördük.''

Zeki Karagülle, paket halinde hazırlanan çamur banyosunun evde de uygulanabileceğini anlatarak, bunun yurt dışında daha yaygın kullanıldığını bildirdi.