BIST 10.001
DOLAR 35,42
EURO 36,44
ALTIN 3.049,35
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çamura şekil veren eller tarihe karışıyor

Türkiye'de önemli el sanatlarından birisi olan ve ustalarının sayısı giderek azalan çömlekçilik sanatı yok olmak üzere.

Abone ol

Türkiye'de önemli el sanatlarından birisi olan ve ustalarının sayısı giderek azalan çömlekçilik sanatı, Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi Sille Mahallesi'nde bir usta tarafından ayakta tutulmaya çalışılıyor.

Sille'de bulunan 350 yıllık mağarada bu geleneksel el sanatını yaşatmaya çalışan 60 yaşındaki çömlek ustası Yaşar Bulut, Konya'da bu işi yapan kişinin bir elin parmaklarını geçmeyeceğini söyledi.

48 yıldır bu mesleği bilfiil yaptığını dile getiren Yaşar Bulut, "Bu mesleğe çocuk yaşta başladım. İlkokulu bitirdikten sonra ustamın yanında işe başladım. 48 yıldır aynı mesleği ara vermeden sürdürdüm. Başka bir meslek edinmeyi hiç düşünmedim.

Bu sanatı çok seviyorum. Çırak olarak başladığım dönemlerde Sille'de el sanatları oldukça yaygındı. Yıllar geçtikçe insanlar merkeze göç etti. Bu sanatı icra eden olarak da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kaldık. Oğullarım bu mesleği tercih etmediler. Sanırım Sille'de bu meslek benle birlikte tarihe karışacak" dedi.

BURANIN TOPRAĞI ÇÖMLEK İÇİN DAHA UYGUN

Çömlek yapımı için malzemeyi hem dışardan, hem Sille'den elde ettiğini dile getiren Yaşar Bulut, "Çömlek yapımı için Nevşehir Avanos'tan getirttiğim toprakla buradaki toprağı karıştırıyorum. Bu iki toprağı karıştırdıktan sonra makinelerde eziyor ve tezgahta şekil veriyorum.

Daha sonra üstü çinko kaplı olan depoya götürüp kuruması için bırakıyorum. Kuruduktan sonra özel fırında pişmeye bırakıyorum. Fırınlanma aşaması çok önemli. Eğer ısı iyi ayarlanmazsa toprak hava alır ve çömlek çatlar. Her toprağın ayrı bir pişiriş tarzı vardır ki asıl ustalık buradadır" şeklinde konuştu.

MALLARIMA İL DIŞINDAN DA TALEP VAR

Gün içinde 100-120 tane çömlek yapabildiğini ifade eden Bulut, "Şu an en çok saksı ve güveçler ilgi görüyor. Sadece Konya içi değil il dışına da ürün satıyorum. Antalya, Ankara ve diğer çevre illerden ürünlerime talep var.

Hatta Nevşehir Avanos'tan bile çömlek ve testi siparişi alıyorum. Bu sanat maalesef fazla para kazandırmıyor. Çömlekten kazandığım paranın büyük kısmı toprağa gidiyor. Bu nedenle oğullarım dahil kimse bu mesleği tercih etmiyor. Benden sonra bu tezgahı döndürecek kimse kalmayacak"
şeklinde ifade etti.